5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KIRKLARELİ'NDE KUTLANDI

Kırklareli Baro Başkanı Avukat Harun Saygılı, 5 Nisan Avukatlar günü dolayısı ile bir açıklama yaparak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Sayın Başsavcım, sayın hâkim ve savcılarımız, baromuzun saygıdeğer mensupları ve basınımızın güzide temsilcileri.
5 Nisan avukatlar gününde, birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtir, sizleri şahısım ve Kırklareli Barosu adına saygı ile selamlıyorum.
Bilindiği üzere adalete olan ihtiyaç insanlık tarihi ile aynı yaştadır. Bağımsızlık ve tarafsızlık ise bu ihtiyacın temel karakteridir.
İlk çağlardan bu yana adalet ile hükmedilmesi, zulme aman verilmemesi, masumiyetin korunması insanlığın özlemi olmuştur. Bu uğurda nice fedakârlıklara katlanıldığı, nice bedellerin ödendiği herkesin malumludur.
Bir toplumda adaletten söz edebilmenin ön şartı da hukukun üstünlüğüdür. Hukukun üstün olduğu toplumlarda, kuralsızlık ve keyfilik var olmaz. meraklıları buna fırsat bulamaz. Böyle bir toplumda kuvvetli zayıfa, zengin fakire üstünlük taslayamaz, kimse kimseyi ırk, dil, din, mezhep, rşnk, cinsiyet itibarı ile ayrıma tabi tutamaz, ötekileştirmez.
Aksine uygulama ve yaklaşımların olduğu toplumlarda ise hukukun üstünlüğünden söz edilemez.
Hukuk üstünlüğünden bahsedebilmek için yönetenler ile yönetilenlerin yasa önünde eşit olmasını kadar yargılamanın adil ve tarafsızlığının sağlanması şarttır. Adil ve tarafsız yargılamanın olmazsa olma koşulu da bağımsız savunmadır.
Savunma temel hakların öncelikli olanlarındandır. Adaletin tesisi bakımlından çok önemli işlevler görmekte, hukukun üstünlüğüne ve adalete olan inancın yerleşmesinde ciddi görevler ifa etmektedir.
Savunma hakkının, etkin ve gereği gibi kullanılmasında ise avukatlık hizmetinin önemi ve bağımsızlığı tartışmasızdır.
Ne var ki bu onurlu hizmetin icrasında önemli sorunlar yaşanmakta, Anayasamızda ve yasalarımızdaki eksiklik ve yetersizliklerden ötürü, birçok meslektaşımız uygulamada sıkıntılar ile karşılaşmakta, görevlerini etkin ve verimli bir şekilde ifa etmek konusunda engellere maruz kalmaktadır.
Oysa çağdaş hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olan savunmanın, etkin ve işlevsel olması bakımından, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi, özlük haklarımızın geliştirilmesi, herkesçe kabul edildiği üzere ertelenemez bir ihtiyaçtır.
Uzun zamandır ülkemizin gündemini meşgul eden, yüzlerce vatan evladımızın kanına canına mal olan, terör belasından bir an önce kurtulmak isteğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum.
Ne var bu yapılarken üniter devlet anlayışından asla ödün verilmemesi gerektiğini Israrla vurguluyorum.
Biz Türk, Kürt, Laz, Çerkez bin yıldır aynı topraklar üzerinde birlikte kardeşçe yaşadık. Bu gerçek referans alındığında, bundan sonrada aynı kardeşlik havasının devamına engel bir halin olmayacağından zerre kadar kuşku duymuyoruz. Terörün ve kan akıtmanın hiçbir bahanesi olamaz.
İnsanlık suçu teşkil eden bu davranışlarla hiçbir amaca da ulaşılamaz. Sorunların hukukun içinde kalarak, şiddete başvurmadan çözülmesinin her zaman için mümkündür. Milli binlik ve beraberliğimizi hedef alan her türlü saldırı ve uygulamanın karşısında burmaya devam edeceğimizi kararlılıkla tekrarlayarak, ünlü bir düşünürün İfadesiyle Adalet ancak gerçekten, saadet ancak adaletten doğabilir diyor tüm meslektaşlarımın avukatlar günü kutlayarak, Kırklareli Barosu adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum." Dedi.
Hukuk ve demokrasiyle ilgili resim ve kompozisyon yarışması yapıldı. Hepsi birbirinden güzel resimlerdi. Kırklareli Valisi Esengül Civelek: " İnsan Haklarının savunulması, adaletin savunulması açısından önemlidir. 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyorum" dedi.
Çocuklar ödüllerini alırken mutluydular. Avukat arkadaşlarımın 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyorum. Uygar toplumlarda hukuk ve demokrasi topluma egemendir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol