5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü

Eğitim-Sen Kırklareli Şube Yürütme Kurulu adına Şube Başkanı Ramazan Özenç 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

Özenç açıklamasında şunları kaydetti;
“5 Ekim Türkiye ve tüm Dünya Öğretmenlerinin Öğretmenler Günü kutlu olsun. Ne yazık ki Türkiye de öğretmenlerimiz bu günü OHAL, KHK lar, sürgünler, geçici görevlendirmeler, sözleşmeli ve mülakatlı öğretmenlik, ücretli öğretmenlik, atanamayan öğretmenler v.b gibi ekonomik ve sosyal haklarının sürekli geriye gittiği bir ortamda buruk karşılıyor.
Oysa 1966 yılında dünya öğretmen örgütlerinin önderliğinde öğretmenlerin okul ve toplum yaşamındaki önemini, statülerini, belli başlı temel sorunlarını ele alan bir belge hazırlandı. 1994 yılında Birleşmiş Milletler, Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve ILO'nun tavsiye kararları üzerine bu belgenin kabul edildiği tarih olan 5 Ekim'i Dünya Öğretmenler Günü ilan etti. O gün bugündür 100 ü aşkın ülkede 5 Ekim, "Dünya Öğretmenler Günü" olarak kabul edilir.
Daha yeni açılan 2017-2018 eğitim öğretim yılı, başta öğrencilerimiz, öğretmenler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, ağır sorunlar ve saldırıların gölgesinde, her zamankinden daha zor koşullarda açılmıştır. 18 Eylül 2017 tarihi, 18 milyon öğrenci, 900 bini aşkın eğitim emekçisi açısından sadece okulların açılmasını ifade etmemektedir. Bugün, toplumun tamamını ilgilendiren eğitim alanına yönelik çok yönlü saldırı ve tehditlerin yaşandığı, laik bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okunduğu yeni dönem olarak tarihe damgasını vuracaktır. MEB, yıllardır yaptığı değişikliklerle eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirmiş, son olarak yeni müfredat ve TEOG üzerinden yürütülen tartışmalarda görüldüğü gibi, öğrenci ve velilerin kafasını karıştırmak dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek yerine, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirecek adımlar atılmaktadır. Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler, çocuk işçiler sorununun sürmesi, okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakalarının artışını eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan ayrı değerlendirmek mümkün değildir. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamamaktadır.
Eğitim Sen Kırklareli Şubesi olarak ülkenin ve çocuklarının geleceğinden endişe eden herkesi kamusal, bilimsel, demokratik, laik eğitim hakkı için birlikte mücadele edeceği günlerin umuduyla, tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz. (Eğitim-Sen Kırklareli Şube Başkanlığı)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol