48 Yıllık Ayakkabı Ustası Ali Kurtul Yılın Ahisi Seçilerek Şed Kuşandı

35’nci Ahilik Kültürü Haftası Kırklareli Merkez’de İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı. Halk oyunları gösterisi ve sergi açılışının yanı sıra İlin Ahisinin Şed kuşandığı programda ilin kalfa ve çırağı ile yeni ustalarına teşekkür plaketi verildi.
Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Belediye Başkan Vekili Yüksel Taşkın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman ile oda başkanları ve meslek lisesi öğrencileri katıldığı programda konuşan Kırklareli Esnaf Sanatkarları ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, 650 yıllık bir gelenek olan ahiliğin bu günkü ticaret hayatının temellerinde varlığını sürdürmeye devam ettiğini ifade ederek, “Ahilik kültürünü daha iyi tanınır ve bilinir hale getirmek gelecek nesillere bu kültürü doğru bir şekilde aktarmak, aktarımını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur” dedi.

35’nci Ahilik Kültürü Haftası Kırklareli’nde kutlandı. Bu kapsamda Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunan meslek odaları daha sonra Vali Birol Ekici’yi makamında ziyaret etti. Ahilik Haftası Kutlamaları Programı çerçevesinde, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ile beraberinde Esnaf Odaları Başkan ve Temsilcilerini Valilik Makamında Birol Ekici’yi ziyaret etti.
Gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Ekici, Kırklareli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ile beraberinde Esnaf Odaları Başkan ve temsilcileri ile bir süre görüştü. Vali Ekici, Ahiliğin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek “35. Ahilik Haftası münasebetiyle Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle yâd ediyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum.” dedi.
Kutlama Programı Cazibe Merkezinde
35’nci Ahilik Kültürü Haftası Kırklareli Merkez’de İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı. Halk oyunları gösterisi ve sergi açılışının yanı sıra İlin Ahisinin Şed kuşandığı programda ilin kalfa ve çırağı ile yeni ustalarına teşekkür plaketi verildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşmalar bölümü ile devam eden etkinlikte Kırklareli Esnaf Sanatkarları ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker bir konuşma yaptı. Konuşmasında ahiliğin sıradan bir örgütlenme modeli olmadığını vurgulayan Şeker, yaklaşık 650 yıldır süre gelen bir gelenek olduğunu söyledi. Ahiliğin Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin gelişiminde çok büyük rol oynadığının altını çizen Şeker şunları söyledi;
“Milli kültürümüzün çok önemli bir temel taşı olan ahilik felsefesinin temelleri 12’nci yüzyılda atılmıştır. Sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata, vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerini içerisinde bulunduran, Türk milletine has, sosyo-ekonomik bir düzendir. Düşünce merkezine insanı alan ahilik, yüzyıllar boyunca toplumda yaşayan tüm fertleri birbirine yaklaştırmayı ve aralarında birlik ve dayanışma kurulmasını amaçlamıştır. Bunun sonucu olarak ahilik, dil, din, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin herkese eşit muamelenin olduğu bir anlayışın simgesi olmayı başarmıştır. Ticari ve toplumsal hayatta, iş ve meslek anlamında dürüstlük, güvenirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkat, cömert ve güler yüzlü olmak ahiliğin en önemli doğrularıdır. Ahilik tevazu sahibi olmak, hataları yüze vurmamak, komşularına iyilik etmek, başkasının malına ihanet etmemek, sabırlı, cömert, ikrar ve kerem sahibi olmaktır. Ahilik teşkilatı iş ahlakını savunan, sermaye ve işçinin alın terini koruyandır. Günümüz sosyal ve ticari hayat düzenindeki birçok değer aslen ahilik kültürün izlerini taşımaktadır. Mesleki örgütlenmeler, tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık sistemi, ustalık belgesi gibi uygulamalar ahilik teşkilatının ticari hayata yaptığı katkılardan bazılarıdır. Ahilikte esas olan helal kazançtır. Ahiler çalışmayı ibadet saymışlardır. Ahilik kültürünü daha iyi tanınır ve bilinir hale getirmek gelecek nesillere bu kültürü doğru bir şekilde aktarmak, aktarımını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur. Ahilik Haftamızın ülkemize, tüm insanlığa barış ve mutluluk getirmesini diliyorum.”
Konuşmaların ardından Şed Kuşanma Töreni ile Plaket Töreni gerçekleştirildi. Bu kapsamda Yılın Ahisi seçilen 48 yıllık ayakkabı tamirciliği yapan Ali Kurtul ile kalfa Elif Arslan, çırak Nazmi Sevimser, usta Ceren Yıldız, Nuray Tosun, Barız Kaz, Burak Kırık, Mert Olur, Emre Çelik ve Berkay Akuç'a belge ve plaketleri verildi. Yılın Ahisi Ali Kurtul’un Şed Kuşanma törenini Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer ile Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker birlikte gerçekleştirdi. Burada kısa bir konuşma yapan Ali Kurtul, mesleğini devam ettirecek zanaatkar bulamamaktan yakındı.
Kutlama programı Cazibe Merkezi girişinde kurulan serginin gezilmesi ile son buldu. Sergide geçmişte kullanılmış meslek aletleri ile ortaya çıkan ürünleri sergilendi. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol