“39 ilimizde hala kadın belediye başkanı seçilmemiş’’

CHP Kırklareli olağan toplantısı dün parti binasında gerçekleştirdi. Yerel ve ülke gündeminin değerlendirildiği toplantıda önceki dönem Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, kadınların siyasi temsili üzerine basın açıklaması okudu. İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık ise başta Alpullu Şeker Fabrikası özelleştirilmesi olmak üzere gündemi değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli olağan Çarşamba toplantısı CHP Kırklareli İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık ve CHP Merkez İlçe adına Gülçin Güre Çam idaresinde yapıldı. Toplantıya meclis üyeleri, bazı ilçe başkanları ve partililer katılım gösterdi. Toplantının ana gündemini, önceki dönem Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç’un kadınların Türk siyasetinde temsilini irdelediği basın açıklaması oluşturdu.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934’te verildi diye bilindiğini ifade eden önceki dönem Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, partililerle Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının ilk defa 3 Nisan 1930 yılında verildiği bilgisini paylaştı. Türkiye genelinde kadın belediye başkanları tarafından okunan bir basın açıklamasını da partililere okuyan Tunç, çarpıcı rakamları dile getirdi.
Ülkemizde kadınların siyasete adım atması ilk olarak 3 Nisan 1930’da gerçekleşti
Önceki dönem Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, diğer illerdeki kadın belediye başkanlarının yaptığı açıklamayı ilimiz için okudu; ‘’Türkiye’de kadının yönetimsel siyasete ilk adım atması 3 Nisan 1930 yılında belediye seçimleriyle olmuştur. Artvin ilinin Yusufeli ilçesinin Kılıçkaya beldesinde rahmetli Sadiye Ardahan ilk kadın belediye başkanı seçilmiş ve iki yıl boyunca bu görevi sürdürmüştür. Bu arada hepimizin bildiği gibi kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934 yılında verildi. Dünya’daki bir çok ülkeden önce verildi. Örneğin Fransa 1940’ta, İtalya’da 1945, Yunanistan 1949, İsviçre 1971, Suudi Arabistan 2001, Katar 2003, Birleşik Arap Emirlikleri 2006 yıllarında verilmiştir. Kadının yönetimsel siyasetin içinde yer alması, ülkemizin itibarı ve o yıllarda kadına verilen değerin önemini vurgulamak açısından çok önemlidir. Bunun için de Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bugüne kadar seçilen 31 bin belediye başkanından sadece 118 tanesi kadın
1930 yılından bugüne kadar geçen 88 yıl boyunca 18 tane yerel yönetim seçimi gerçekleşmiş yaklaşık 31 bin tane belediye başkanı seçilmiş fakat bu sayının içinde sadece 118 tane kadın var. 31 bin belediye başkanı arasında sadece 118 kadın belediye başkanı var. Kadının belediye başkanı olmasına, kadınların siyasete katılımına ve kadına şiddeti azaltıcı etkileri içeren bir çalışmadan esinlenerek araştırılmış. Bu çalışma kapsamında 118 kadın belediye başkanından hayatta olan 106 kişiyle temas kurulmuş olup görevde ve emekli başkanlardan büyük bir kısmı ile görüşülmüş ve üç kez bir araya gelinmiştir. Bu bir araya gelmenin çok önemli ve kıymetli olduğu düşünülerek bu değerli kadın belediye başkanlarımızla 27-29 Eylül 2013 tarihlerinde Eski Foça-İzmir’de ilk kez buluştuk. İkinci buluşmamız Başkentte Türkiye Belediyeler Birliği bünyesinde gerçekleştirildi. Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin kadın milletvekillerin davetlisi olarak birlikte bir yemek yenilmiş, 13 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşen bu toplantıda belediye başkanlarının özlük haklarıyla ilgili hazırlanmış olan çalışma metninin kanunlaşması için ilgili milletvekillerine iletilmiş ve tüm heyet olarak gün sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaret edilerek kendisinden siyasette kadının sayısının ve etkinliğinin arttırılması konusunda destek istenmiştir. Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından 3.kadın belediye başkanları buluşması gerçekleşti. 23-25 Mayıs 2014 tarihlerinde Diyarbakır Belediyesi’nin ev sahipliğinde toplantılar ve çevre gezileri de yapılmış olup, sonuç bildirgesinde bu buluşmaların sonucunda bir platform yapılanmasına gidilmesine karar verilmiştir. Bu buluşmaların bir amacı da kadın belediye başkanlarını bir araya getirmek, diğer amacı kadının siyasete katılımına dair büyük laf edenlere üç dosya kağıdına ancak sığabilen kadın belediye başkanları sayısını göstermek ve bu hususu eksik demokrasinin ve şehir yaşamının nedenleri olarak vurgulamak. Kadını görmezden gelen Siyaset ve yönetim anlayışının değiştirilmesi için mücadeleye devam etmektir.
“43 ilimizde hala kadın milletvekili yok’’
Yerel yönetimlerde kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 88 yıllık dönem içerisinde 39 ilimizde hala kadın belediye başkanı seçilmemiş. Ayrıca 43 ilimizde hala kadın milletvekili yok. Bugüne kadar kadın milletvekili, belediye başkanı seçilmemiş olan 26 ilimiz mevcut. Kadın Belediye başkanlarının yaşadığı zorlukları trajiikomik olaylar zinciri içinde anlatan ilk Türk filmi; Hükümet Kadın, 2013 yılında çekilmiştir. Mardin’in Midyat ilçesinde 1956-1960 yılları arasında görev yapmış olan rahmetli Zekiye Midyat’ın yaşadıklarını hicveden bu Türk filmi ile kadının yönetimsel siyasette başına neler gelebileceğinin en güzel örnekleridir’’ dedi.
“Pancar üreticisi temsil gösterdi’’
Olağan toplantı İl Başkanı Tayfun Okan Çobancık’ın konuşmasıyla devam etti. Çobancık; ‘’31 Mart Cumartesi günü Alpullu’da Pankobirlik’in yaptığı basın açıklamasına katıldık. Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak katılım sergiledi. Kırklareli’den 2 otobüs katılım sağladık. İlçe başkanlarımı ve yöneticilerimiz de bizlerle beraberdi. Güzel bir katılımdı, diğerlerinden farklı olarak üretici temsil gösterdi. Ben de buradayım dedi. Alpullu Şeker Fabrikasının satılmamasıyla ilgili hazırız. Bunun için de elimizden ne geliyorsa yapacağız dediler.
Önümüzdeki 7 Nisan’da Çorum’da Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla ‘’Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz’’ mitingi gerçekleşecek. Alpullu’da da aynı tarihte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in basın açıklaması olacak. Şu an şeker fabrikalarının kapatılmasıyla yapılan çalışmalar bunlar.
Toplantı, basına kapalı bir şekilde devam etti. Basına kapalı bölümde Kırklareli’nin geleceğinin istişare edildiği toplantının görüşüleceği bilgisi verildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar