31 Aralık yaklaşırken sahipleri evcil hayvanlarını kimliklendiriyor

Evcil hayvanların cip takılarak kimliklendirilmesine yönelik uygulama Kırklareli’nde devam ediyor. "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” kapsamında evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda çalışmaları yerinde inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bugüne kadar İlimizde 1.627 kedi ve 4.365 köpeğin mikroçip uygulaması ile kimliklendirilerek kayıt altına alındığını bildirdi. Aksoy, kimliklendirme işlemlerinde hayvan sahiplerinin işlerini son güne bırakmamalarını istedi.

26/02/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığı kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt ve kimliklendirme çalışmalarında usul ve esasları belirledi. Yayımlanan Yönetmelik ile hayvan hastalıklarını daha etkin kontrolünü sağlamak ve kayıt altına alınan sahipli hayvanların düzenli olarak kayıtlarını elektronik ortamda muhafaza edilmesi amaçlandı. Bu kapsamda kimliklendirme işlemlerine katılan ve incelemelerde bulunan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, evcil hayvanlarını kimliklendirmek isteyen vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine veya serbest veteriner hekim kliniklerine başvuruda bulunmalarını istedi. Aksoy ayrıca son günlerde yoğunluk yaşanabileceğini bu nedenle kayıt işlemlerini hayvan sahiplerinin son güne bırakmamalarını istedi.
Aksoy yaptığı açıklamada, “Her yaştaki kedi, köpek ve gelinciklerin, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına alınması zorunlu kılınmıştır. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi amacıyla kullanılan çipler; İSO sertifikalı, steril tek kullanımlık malzemeler olup, hayvanlar üzerinde bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekimler aracılığı ile kayıt ve kimliklendirme çalışmalarımız devam etmekteyiz. Ayrıca İl Müdürlüğümüz ve Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında, odalarca yetkilendirilmiş serbest Veteriner Hekimlerimiz aracılığı ile de kayıt ve kimliklendirme işlemleri yürütülmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar İlimizde 1.627 adet kedi ve 4.365 adet köpek mikroçip uygulaması ile kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır dedi. (N.Şensöz)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol