300 koyun projesinde başvurular bugün sona eriyor

Halk arasında 300 koyun projesi olarak adlandırılan Üretici Şartlarında Küçükbaş Hayvan Projesinde başvurular bugün sona eriyor. Başvurular  https://300koyun.tigem.gov.tr 
adresinden yapılıyor.

Son dönemde kamuoyunun en çok konuştuğu projelerden olan Üretici Şartlarında Küçükbaş  Hayvan  Projesinde son başvurular bugün yapılacak. 

TİGEM ve Ziraat Bankasıyla ortaklaşa hazırlanan 8 yıl sonunda 5 milyon baş dişi koyun hedefindeki proje’nin Kırklareli’ndeki bilgilendirme toplantısına üreticiler yoğun ilgi göstermişti. Proje hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kamuoyuna projenin detaylarını şu sözleriyle aktarmıştı;
‘’Bu proje ile bizim hayvan
varlığımız arttırılacak’’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kamuoyunun yakından ilgiyle takip ettiği 300 koyun projesi hakkında yapmış olduğu açıklamasında şunları dile getirmişti; "Bu proje ile sigorta, asgari ücret, yem desteği vereceğiz. Bütün hayvanları veterinerlere zimmetleyeceğiz. Bir sene sonra 300 koyunun en az 300 yavrusu olacak. 15 ay sonra hesaba oturacağız. Bizim sağladığımız destek ne kadar tuttuysa çıkartacağız. Ne kadar yavru oldu, 300 tane. Yavruları alıp kalan parayı çiftçimize ödüyoruz. Bütün masrafları çıkardığımızda en kötü 30 bin lira para kalıyor üreticimize. Bu proje çok önemli. Bu proje ile bizim hayvan varlığımız arttırılacak."
‘’İthalatı bitireceğiz ve
ihracat yapacağız’’
Bakan Fakıbaba; ‘’300 koyun projesi insanları heyecanlandırdı. Bizim amacımız hayvan sayısını nasıl artırırız. Şu anda 45 milyon küçükbaş hayvan sayımız var. Normalde bunun 90 milyon olması lazım. Kişi başına bir küçükbaş düşmeli. Göreve geldiğimizde bu sayıyı nasıl artırırız diye baktık. Biz destek verirken mutlaka merası, ahırı olacak, bu işi bilecek. Herkese hayvan desteği vermiyoruz. 500 bin anaç koyun vermek için yola çıktık. Önemli olan temeli sağlam kurmak. Hayvan sayısını artırarak ithalatı bitireceğiz ve ihracat yapacağız. Biz buna inanıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Başvurular elektronik
ortamdan yapılacak
Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan bilgilendirme toplantısında üreticilere verdiği bilgilerde; ‘’ Müracaatlar elektronik ortamda yapılıyor. Bizler sizlere yardımcı olacağız. Hem birliğimizde hem de il müdürlüğümüzde. Bu ön müracaatlar sonrasında tabi ki sizin müracaatlarınız verdiğiniz bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek’’ dedi. https://300koyun.tigem.gov.tr adresine yapılacak başvurular gerekli şartları taşıyıp taşımadığı konusunda incelenecek. Peki bu şartlar nedir? Yetiştiricinin proje içinde yer alıp alamayacağını belirleyen 6 şart; mera alanı (üretim yapacağı yerin mera alanı olması), kaba yem(kaba yem üretim potansiyeli), hayvan varlığı (mevcut hayvan varlığı), cinsiyet ve yaş (yetiştiricinin cinsiyet ve yaşı), barınak kapasitesi (hayvan barınağına sahip olması), hayvancılık yapıyor olması(halen hayvancılıkla uğraşıyor olması) belirlenmiş.
Köye dönüş sağlanmak isteniyor
Projenin sonuçlarında ulaşılmak istenenler şu şekilde; dişi kuzu kesiminin önüne geçilecek, bu işletmeler damızlık işletmesi olarak değerlendirilecek, ülkedeki küçükbaş hayvan sayısı artacak, kırsalda istihdam sağlanarak köye dönüş projesine destek verilecek.
Faiz indirimli destek
Bakıcı ve çobanın sigrotasının karşılanmasının yanı sıra avans desteğinin de bu projeyle sağlanacağının bilgisini geçtiğimiz gün yapılan toplantıda veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, projenin detayları hakkında; ‘’Bu ön müracaatlar sonrasında tabi ki sizin müracaatlarınız verdiğiniz bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek. Bir ön değerlendirme olacak. Sonrasında nihai değerlendirme aşamasında verilen destek sıfır faizli değil. Faiz indirimli bir destek; %75’i bakanlık tarafından finanse edilen ve Ziraat Bankası aracılığıyla siz değerli üreticilerimizin var olan işletme kapasitesini geliştirmesi amacıyla. Yani bu üretimi yapan sürdüren köyünde bulunduğu alanda işletmesi olan, işletmedeki hayvan varlığını arttırmak isteyen ve en önemlisi de bu projenin en önemli kısmı sizlerin sürdürülebilir bir işletme kapasitesine sahip olmanız, gelirleriniz artması. Asıl amaç budur. Bu amaçla da böyle bir kredi desteği diyebiliriz’’ dedi. Geri ödemelerin nasıl yapılacağı konusunda ise en büyük güvence; TİGEM’in yetiştirilen hayvanlara satın alma garantisi vermesi. Bu durumda oluşacak sistemde damızlık tesisleri oluşmuş olacak.
Üretici şartlarında sözleşmeli küçükbaş hayvan projesine başvurular bugün(2 Mart Cuma) kapanıyor. Başvurular; https://300koyun.tigem.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılabilecek. Başvuru sahiplerine projeye dahil olup olamayacaklarının bilgileri ilerleyen dönemde bildirilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol