2. Kooperatifler Fuarı büyük ilgi gördü

İlki 5 yıl önce düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın ikincisi 7-10 Aralık tarihinde ATO Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Önadım Medya Grubu, bu önemli organizasyonu sizler için takip etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 7-10 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Kooperatifler Fuarı, Ankara’da ATO Kongre Merkezi’nde ziyaretçileri ile buluştu. İlki 2012 yılında düzenlenen Kooperatifler Fuarının ikincisi, 5 yıl sonra görkemli bir açılış töreni ile kapılarını açtı. Önadım Medya Grubu, üç gün boyunca bu etkinliği takip etti. Fuarın son günü medya grubumuzun sahibi Öznur Tüzün de, danışmanı ve organizatörü olduğu S.S. Engelliler ile Engelli Çocuk Annelerine Destek misyonuyla faaliyet gösteren Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KAGÜK) standında, kooperatif başkanı Gülsüm Soyak ile izlenimlerde bulundu.
Bakanlık destekli fuar
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde; Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalkınma Ajansı ile Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ve Ankara Ticaret Odası’nın işbirliği ile yapıldı. Açılışta bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 4 gün sürecek organizasyonun kooperatifçilik sektöründe bilgi ve deneyimlerin paylaşılması için fırsat olduğunu kaydetti.
Aynı çatı altında toplanmalı
Türkiye'deki kooperatifçiliği geliştirmek, uluslararası alanda benzer kuruluşların birbiriyle iletişim kurmalarını sağlamak için bu fuarın çok önemli olduğuna vurgu yapan Tüfenkci; “Ülkemizde bu kooperatiflerin 3 bakanlık çatısı altında örgütlendiğini görüyoruz. Kooperatiflerin aynı bakanlık çatısı altında toplanması gerekiyor. Kooperatifleri daha hızlı ve verimli hale getirebilmek, yeknesaklığı sağlayabilmek ve yönetim bütünlüğünü oluşturabilmek adına Türkiye bunu başarabilmelidir” diye konuştu.
Eylem planı Cumhurbaşkanımızın önderliğinde açıklandı
Bakan Tüfenkci, tarım satış kooperatiflerinin ürün ticareti ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine öncülük ettiğine dikkat çekerek, "Ülkemizde 306 tarım satış kooperatifi, 324 bin üreticiye hizmet götürmekte ve yaklaşık 6 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır. Bu kooperatiflerimiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı ve gül gibi ürünlerde gerçekleştirdikleri ihracatla ülkemize önemli döviz girdisi sağlamaktadır. Bu ürünlerde birliklerimiz tarafından zaman zaman 100 milyon dolar seviyesinde ihracat yapılmaktadır" ifadesini kullandı. Kooperatifçilik Eylem Planı’nı 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde kamuoyuna açıkladıklarını ve çalışmaları tamamladıklarını anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:
Küçük işletmeler büyük işletmelere dönüşüyor
“2018'de yeni bir eylem planı için çalışma yapacağız. Çünkü Kooperatifler, aynı zamanda küçük işletmeleri büyük işletmelere dönüştürerek bulundukları bölgenin sanayisinde söz sahibi olmaktadır. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Konya Şeker, Kayseri Şeker, Trakyabirlik, Marmarabirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin iştiraki Gübretaş gibi pek çok kooperatifle iştirakleri yer alıyor. Kooperatiflerin önünü açmak istiyoruz.”
Kooperatiflerimiz gelecek vadediyor
Daha sonra bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, tarımsal sanayide büyük başarılar elde etmiş Pankobirlik, Marmarabirlik,Trakya Birlik gibi kooperatiflerin varlığının, kendilerini ümitli olmaya sevk ettiğini belirterek; “Kooperatiflerimiz gelecekte bu ümidi var ediyorlar. 35 milyar krediyi çiftçiye dağıtan ve bunun kefaletini sağlayan Kredi Kefalet ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile 12 milyar krediyi çiftçimize temin eden Halkbank ve onun kredisine kefalet eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) önemli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ve Kent-Koop Genel Başkanı Muammer Niksarlı da bir konuşma yaparak, devletin yapacağı finansman desteklerini tek kanaldan denetleyebileceği bir kredi garanti fonu oluşturulmalısı gerektiğini kaydetti. Konuşmaların devamında Avrupa Kooperatifler Birliği Başkan Yardımcısı Vanya Boyuklieva, fuarın kooperatifçilik hareketinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına işaret etti. Konuşmaların ardından 2017 Yılı Kooperatifçilik Ödülleri takdim edildi.
Trakya Birlik’e özel ödül
Birçok kooperatif ve birliğe ödül verilen törende, Trakya Birlik de Kooperatifçilik Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ödül töreninde bir konuşma yapan AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk; “Kooperatifçilikle sanayide küçük hacimli üretimleri büyük bir üretim gücüne dönüştürebilir hatta markalaştırabilirsiniz. Dünya bunu yapmış, biz de Konya Kooperatifi’nde yaptık. Kooperatifçilik basamak gibidir, çıktığınız basamak sayısı arttıkça üyelerin refah seviyesi de yükselir” diye konuştu. Açılış ve ödül töreninin ardından Bakan Tüfenkci ve beraberindeki heyet sergi alanındaki stantları dolaştı. Fuara tarımdan hediyelik eşyaya, sigortadan gıdaya, kredi kefaletten lojistiğe kadar birçok alanda 40 ilde faaliyet gösteren 100'ü aşkın kooperatif ve üst kuruluş iştirak etti.Ayrıca; KKTC, Almanya, Bulgaristan, Çin, Danimarka, İtalya ve Rusya'dan da kooperatifler katıldı. Fuarın temel mantığı, ortak iş kültürünün artırılarak bunun katma değere dönüştürülmesi olarak belirtildi.
Panellere katılım yoğundu
Fuarda ayrıca ilk 2 gün çeşitli panel ve konferanslar gerçekleştirildi. İlk günün panel konusu “Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri’nin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” idi. Sunumlarda, enerji kooperatiflerinin oluşumu, neler yaptıkları, nasıl yaptıkları ve nasıl bir gelecek projeksiyonu belirlediklerine yönelik anlatımlar yer aldı. Özellikle yurtdışından örnekler verildi. Yurtdışında kooperatiflerin daha çok sosyal sorumluluk yükünü sırtlandığı, bu yükü taşırken de bazı özel fonlardan ve belediye fonlarından rutin olarak faydalanabildikleri görüldü. Enerji kooperatiflerinin ana hedefi şöyle açıklandı: Fosil yakıttan, yenilenebilir yakıta geçmek. Merkezi sistem yerine bölgesel sisteme geçmek. Verimsiz sistemlerden daha verimli sistemlere geçmek. Tüketici topluluktan, üreticiliğe adım atan bir topluluk haline gelmek. Ayrıca gelecek kavramının, enerji olmadan hayata geçemeyeceği, mevcut enerji kullanımı ile böyle bir geleceğe ulaşılamayacağı, bu yüzden yenilenebilir enerjiye geçişin yapılmasının şart olduğu vurgulandı.
Hedefte 2018 var
Fuarın ikinci gününde sabah panelinin konusu, “Kooperatiflerin Finansmana Erişimi” oldu. Öğleden sonra ise “Fırsat Eşitliği Yaratılmasında ve Kadınların İşgücüne Katılımının Artırılmasında Kadın Kooperatiflerinin Rolü” konulu panel gerçekleşti. Bu panelde; bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, 2018 yılında kooperatifçilik konusunda daha verimli çalışmalar yapmak istediklerini belirterek katılımcılardan destek istedi. Tüm kadın kooperatiflerini bünyesinde toplayacak bir üst birlik kurulabileceğini, ayrıca çalıştay yapılacağını duyurdu. Kadınların yapacakları organizasyonlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da davet ederek, taleplerini ona da iletmeleri halinde daha somut ve hızlı geri dönüş alabileceklerini önerdi.
Öğleden sonraki panelin konusu “Dünya’da ve Türkiye’de Sosyal Kooperatifçilik” idi. Bu panelde daha çok Türkiye’deki sosyal kooperatifçilik faaliyetlerine yer verildi. Yine panellerde; el emeği ürünlerin güneş enerjisinden elektrik sağlanarak idare olan bir tesiste üretilmesi (karbon nötr), yağmur sularının biriktirilmesi gibi uygulanan formüller ele alındı. Kadın kooperatifçilerin beklentileri, teknik, maddi ve manevi destek yönünde oldu.
Fuarda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Marmara Birlik, Tariş gibi birliklerin standlarının yanı sıra, küçük ve orta ölçekli kooperatiflerin standları yer aldı. Fuarın kapanışında gazetemize bir açıklama yapan Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu güzel bir etkinlik olduğunu belirterek; “Bazı aksaklıklar oldu. Ama her şeye rağmen verimli bir etkinlikti. İnşallah geleneksel hale gelir ve 2018’den itibaren uluslararası anlamda gelişerek farklı formatta gerçekleşir. Katılan herkese teşekkür ediyorum ve sevgiler sunuyorum” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol