28 yıl aradan sonra 6. Türk Gücü Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin adresi Kavaklı Belediyesi

Edirne'de yüzyıllardır, Antalya, Kocaeli gibi illerde ise yıllardır devam eden Ata sporu olarak bilinen yağlı güreşler Kırklareli'nin Kavaklı Belediyesi tarafından gelenekselleştiriliyor. Kavaklı Belediyesi 6. Türk Gücü Yağlı Pehlivan Güreşleri kapsamında bir organizasyonla güreş severlerin karşısına çıktı. Kavaklı halkı güreşlere ilginin memnuniyetini yaşarken beldeye gelen misafirleri de en iyi şekilde ağırlamayı bildiler.

Kavaklı yağlı güreşleri gelecek vaat ediyor
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur. Bugün resmî müsabakalarda yeralan Serbest ve Greko-Romen güreş türlerinin dışında, sırf millî geleneklerimiz arasında yeralan yağlı güreş ise, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçtikleri tarihten beri memleketimizde yapıla gelen bir güreş türüdür. Bugün, yurdumuzda yağlı güreş, düğünlerin, panayırların, mola veren askerî birliklerimizin en önemli eğlencesidir. Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır. Bu eğlencelere ve sevkli, kıran karana geçen müsabakalara en güzel örneklerden biri Kavaklı’da verilmekte.
Bizim bu tür organizasyonlarda ki amacımız medeniyet ver kültürümüzün maddi ve manevi temellere sahip çıkarak, gelecek nesillere aktarmaktır
Programın devamında açılış konuşması gerçekleştiren Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir, Güreş demek, Türk’ün cengaverliğini mindere, armana, çayıra yansımasıdır diyerek; “Bugün burada ata sporumuzun yeni nesiller tarafından bilinip yaşatılması için 28 yıl aradan sonra tekrar düzenlemiş olduğumuz Türk Gücü Yağlı Pehlivan Güreşleri için toplanmış bulunuyoruz. Ata sporumuz güreşlerin centilmence güreş edip, sonrada el sıkışıp ayrılmanın getirdiği barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği geliştiren bir gelenek olduğunu biliyoruz. Bugün ülkemizin sayılı güreşçilerini Kavaklı’mız da ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öncelikle 1985-1989 yılları arasında yapılan güreşlerimiz de bu çayırda güreş tutup, kol bağlayan pehlivanlarımız Kara Ali, Arap Mustafa, Turgut Kılıç, Mehmet Keçeli, Kadir Birlik, Sabri Acar, Abdullah Ersoy, İbrahim Makruz, Osman Şener, Nazmi Uzun ve ismini sayamadığımız daha nice pehlivanlarımızla Kavaklı er meydanından saygı ve sevgilerimi iletiyorum. Aramızdan ayrılmış olanlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Toplumlar ancak kendi kültürlerine sahip çıktığı müddetçe ayakta kalabilirler. Bu bilince sahip olan bizler kültürümüzün bu güzel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere güreşi sevdirme çabası içerisindeyiz. İnsanlar maddi varlıklarını kaybedip yeniden kazanabilir. Fakat bir kültür kaybedildi mi yerine farklı olanı geçer. Bizim bu tür organizasyonlarda ki amacımız medeniyet ver kültürümüzün maddi ve manevi temellere sahip çıkarak, gelecek nesillere aktarmaktır. Çünkü bu gibi değerleri yaşatmak bizim vazifemizdir. Güreş bizim medeniyetimizin, inancımızın, ülkemizin, milletimizin kanında var. Güreş demek, Türk’ün cengaverliğini mindere, armana, çayıra yansımasıdır. Kavaklı Belediyesi olarak gençlerimizin ata sporumuz olan güreşe olan ilgisini arttırmak ve gençlerimizi spora teşvik etmek için elimizden gelen her türlü desteğe hazırız. Dün(Cuma günü) coşku ile kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı huzurlarınızda bir kez daha kutlar Türk Gücü Yağlı Pehlivan Güreşlerimizin halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Yağlı güreşlerin içersinde, iman, dua, spor, gelenek, tarih ve kültür var
Yapılan 6. Türk Gücü Yağlı Güreşler organizasyonuna katılan bir diğer isimde AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz’dı. Gürel Koşdemir’in konuşmasının ardından söz alan Minsolmaz, Ata Sporumuz olan güreşin gelecek kuşaklara aktarılmasına değinerek; “Tabi ben öncelikle Gürel Başkanımızı kutluyorum. Çünkü 1984’ten 89’a kadar babası olan eski Belediye Başkanımız Habil Koşdemir abimizin başlattığı ve 5 tanesini yaptığı bu Kavaklı’da ki Yağlı güreş turnuvalarının 6. sını bugün itibari ile canlandırıyor. Tekrar bu Türk Sporunu geleneksel Türk Sporumuzu Trakya’da nasıl Kırkpınar’da, Büyük Mandıra’da varsa, Kavaklı Beldemizde de yaşatmak için önemli bir adım atıyor. Bunu desteklemek için deçok değerli misafirler burada. Evet, Başkanım da ifade etti değerli hemşerilerim. Dün 19 Mayıs 1919 Atam’ızın Samsun’a ayak basması ile Kurtuluş mücadelemizin ateşinin yakıldığı ve bugünlere gelmemize de vesile olan Kurtuluş mücadelemizin başladığı bir tarih. Dün(Cuma günü) bayramda bunu kutladık. Hala da Gençlik Haftasında ülkemizde güzel etkinlikler oluyor. Yağmur duaları ve er meydanımızda güreşler var. 650 yıllık tarihi var değerli hemşerilerim. Burada Makedonya’dan, Bulgaristan’dan ve Moldova’dan gelen misafirlerimiz var. Evet, yağlı güreşler geleneksel bir Türk Sporudur. Onu yaşatmak için de yapılan bütün çabalar anlamı var. Çünkü yağlı güreşlerin içersinde, iman var, dua var, spor var, gelenek var, tarih var ve kültür var” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Şampiyon İsmail Koç oldu
Baş Pehlivanlar Yarı Finalde; Orhan Okulu – Ekrem Yavuz’un karşılaşmasının sonucunda Orhan Okulu Finale çıktı. Diğer Yarı Finalde ise İsmail Koç ile Salih Erinç karşılaşmasının sonucunda gülen taraf İsmail Koç oldu. Finalin ismi ise Orhan Okulu ile İsmail Koç oldu. Bu son derece heyecanlı mücadelenin sonucunda finalde kazanan İsmail Koç oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol