“22 milyonluk alacağı tahsil edin”

Encümen ve komisyon üyelerini seçen Belediye Meclisi, 22  milyon lira borcun tahsil edilemediği 2017 faaliyet raporu üzerinde yoğunlaştı. 142 milyon gelir bekleyen Belediye’nin gelirinin yalnızca 100 milyon olması, giderlerin ise 105 milyonu bulması faaliyet raporunun eleştirilmesine neden oldu.

Kırklareli Belediye Meclisi, 2018 yılı Nisan ayı toplantısını yaptı. Yoğun geçen Belediye Meclisi’nin, ilk gündem maddesi AK Parti Grubu’nun aday göstermediği Encümen Üyeliği seçimleri oldu. Ardından komisyonlara üye seçimleri ile devam eden Belediye Meclisi, gündemini rutin maddelerin yanı sıra önergelerin de görüşülmesi ile sonlandırdı. Meclisin en dikkat çeken anları ise 2017 yılı Faaliyet Raporu oldu. Kırklareli Belediye Meclisi 2018 yılı Nisan ayı birleşimini 3 Nisan 2018 Salı günü yaptı. Belediye’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalara ilişkin video gösterimi ile saat 15.00’da başlayan birleşim önergelerin verilerek gündeme alınmasının ardından 3 Encümen Üyesinin seçilmesi ile devam etti. Bu maddeye CHP grubundan Adem Sevim ve Elmas Büyükdere, MHP grubundan Hasan Tepeli aday gösterilirken AK Parti grubu bu maddeye aday göstermeyeceğini açıkladı.
Yapılan gizli oylama ile Encümen üyeleri bu üç isimden oluşurken, ardından İmar Komisyonu’nun seçimine geçildi. İmar Komisyonu’na CHP grubundan Cengiz Bağıran, Koray Çelikkanat, Mustafa Özbay, AK Parti grubundan Ömer Faruk Akkol, MHP grubundan Begüm Öğüttüren Güvenç seçildi.
Gündemin 3’üncü maddesindeki Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliklerine ise CHP grubundan Bora Zengin, Sedat Bilgiç, Mustafa Özbay, AK Parti grubundan Halil Kahraman, MHP grubundan Mustafa Saatçi seçildi.
Çeşitli İşler Komisyonu’na CHP’den Aysen Kösegil, Mehmet Fikret Akın, Hüseyin Tahsin Gençay, AK Parti gurubundan İpek Sevim, MHP grubundan ise Kanber Özer’i seçen Meclis, Çocuk Aile ve Engelliler Komisyonu’na ise CHP’den Ayşen Kösegil, Sedat Bilgiç, Hüseyin Tahsin Gençay, AK Parti grubundan Mehmet Hilmi Çiler, MHP grubundan Sevde Yılmaz’ı seçti.
Ulaşım Hizmetleri Komisyonu’na üye seçimini gündemin 6’ıncı maddesinde görüşen Kırklareli Belediye Meclisi, bu komisyona CHP grubundan Mehmet Fikret Akın, Fettah Aygün, Hüseyin Tahsin Gençay’ı, AK Parti grubundan İsmail Mutafoğlu’nu, MHP grubundan ise Kanber Özer’i seçti.
Komisyon seçimlerinde son olarak Avrupa Birliği Komisyonu’nun üye seçimleri yapıldı. Bu komisyona CHP’den Elmas Büyükdere, Ayşen Kösegil, bağımsız Ayvaz Kartal, AK Parti grubundan Fırat Karabeyoğlu, MHP’den ise Sevde Yılmaz’ı seçti.
Bilgilendirme amaçlı hazırlanan ve daha önce Belediye Meclis üyelerine dağıtılan 2017 Yılı Denetim Komisyonu Raporu, Belediye Meclis üyelerine daha önce dağıtıldığı için içeriği hakkında bilgi verilmeden 8’inci gündem maddesinin ardından 9’uncu gündem maddesinde 2017 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Bu gündem maddesi nedeniyle Belediye Başkanı CHP Grubunun sırasına geçerken Başkanlığı Meclis Başkan Vekili Adem Sevim’e bıraktı. Sevim başkanlığında bu gündem maddesini görüşen Belediye Meclisi ilk olarak Belediye Başkanı’nın faaliyet raporu hakkında söz alması ile devam etti. Belediye’nin bugüne kadar yaptığı çalışmaların Belediye Meclisi başlarken video eşliğinde yaklaşık 24 dakika anlatılmasının ardından bir de Başkan tarafından anlatıldığı bu madde de Başkan, bütçe giderlerinin 105 milyon, bütçe gelirlerinin ise 100 milyon olduğunu açıkladı. Ardından Atatürk Evi, Kent Kültür Evi, Fevzi Çakmak Bulvarı Kentsel Tasarım Projesi, Pınar Mahallesi kaldırım ve yol çalışması, 4 adet kapalı otopark çalışmaları, Hastane Caddesi, Mehmet Akif Caddesi, İstasyon Caddesi, Edirne, Waldorf, Karaumur, Fuat Umar Caddeleri çalışmaları, katlı otopark çalışması, Devlet Hastanesi önündeki medikal çarşı yapımı, Kapalı Pazar Yeri çalışması, park çalışmaları gibi çalışmalarından bahsetti.
22 milyonu tahsil edin
Başkan’ın bu gündem maddesi üzerine söz almasının ardından AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler söz aldı. Çiler, faaliyet raporu incelendiğinde 142 milyon gelir beklenen bütçede 100 milyon gelir elde edildiğini rakamların tutmadığının anlaşıldığı bu nedenle de fazla bir yatırımın yapılmadığının görüldüğünü söyledi. Söz konusu yatırımların Türkiye ortalamasının altında kaldığını belirten Çiler, “Her yıl tekrarladığımız gibi alacaklarımız 22 milyon lira civarında aşırı yüksektir. Bu rakam önemlidir. Yapımına başladığınız kapalı otopark, Pazar yeri ve terminalin maliyetini karşılayacak miktardadır. Sadece içme suyu alacağımız faizi ile 8 milyon civarındadır. Fakat denetleme raporlarında belirtildiği gibi borçların çoğunun üzerine gidilememektedir. Mesela 7 parkımızın 4’ünün işletmecileri kiralarını gününde ödemesine rağmen diğer 3 kiracının borçlarını ödemediği görülmektedir. Tüm kira gelirlerinde 2 milyon lira bakaya vardır. 750 bin lira olan Pazar yeri işgaliyelerinden dahi sadece 250 bin lira tahsil edilmiştir. Gerisinin meçhuldür. İkazlarımızla artırılan alacak takiplerinin daha da sıklaştırılması gerekmektedir…
Bunun dışında 55 milyon lira mal ve hizmet alımı vardır. Bu da Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamdır. Temsil ve tanıtma giderleri her sene artmakta olup 7 milyona kadar çıkmıştır. Gelir getirecek çok bir taşınmaz olmadığına göre inşaatına başlanılan yatırımların 2018 yılından itibaren ödemelerinde zorluğa gidilme ihtimali görünmektedir. Gelire orantılı olan İlbank borçlarına da fazla güvenmemek gerektiği kanaatindeyiz. Bu nedenle bakaya alacakların tahsiline çalışılması, temsil ve ağırlama giderlerinde tasarruflu davranılması ve çok gerekli olmadıkça yeni personel alınmaması gerektiği kanaatindeyiz. Gelir tepsisi hafif, gider tepsisi ağır basan 2017 yılı faaliyet raporuna red oyu vereceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.
Yapılan oylamada AK Parti Grubu red oyu verirken CHP ve MHP gruplarının oyları ile faaliyet raporu kabul edildi. Meclis bir sonraki toplantısını 3 Mayıs 2018 saat 15.00’da gerçekleştirecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol