21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, 21-27 Kasım tarihlerini kapsayan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda da koruyucu ağız ve diş sağlığı faaliyetlerinin ivme kazanarak devam ettiğini bildirdi

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, ülkemizde Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nın, 22 Kasım Diş Hekimleri Gününü içine alan hafta olarak kutlanmakta olduğunu anımsatarak. ilimizde de Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün koruyucu ağız ve diş sağlığı faaliyetleri bulunduğunu bildirdi.
Bu kapsamda 2016-2017 eğitim öğretim yılında anasınıfı ile ilkokul 1. ve 2. sınıf öğrencilerine iki kez florürlü vernik uygulanması yapıldığını ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin, ilk uygulama öncesinde ağız ve diş muayeneleri ile tüm anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine farkındalık çalışmaları yapıldığını kaydeden Cerit, 21-27 Kasım tarihlerini kapsayan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda da koruyucu ağız ve diş sağlığı faaliyetlerinin ivme kazanarak devam ettiğini aktardı.
Cerit hafta dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada;
“Ağız ve diş hastalıkları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunlarındandır. 2014 TÜİK verilerine göre, 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk 5 hastalık arasında, 7-14 yaş grubunda ise ilk sırada yer almaktadır.
Toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri gibi nedenlerden dolayı bu hastalıklar önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte, ağız ve diş hastalıklarıyla mücadelede tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada kabul görmektedir.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından toplumun ağız ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla, anasınıfı (60 ayını doldurmuş) ve ilkokul öğrencilerine, kademeli olarak florürlü vernik uygulama, bu öğrencilerin ağız ve diş muayenelerini gerçekleştirme, konu hakkında toplum farkındalığını arttırma çalışmaları yürütülmektedir.
Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı ve bireylere düzenli fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.
Çürükten korunmada sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce 2’şer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir.
Fırçalama işleminde aşırı kuvvet uygulamanın diş eti çekilmesine neden olacağı unutulmamalıdır.
Diğer yandan etkili bir diş fırçalama işlemi dişlerin görünen yüzeylerinin temizliğini sağlamakla birlikte, bakteri plağının diş aralarından uzaklaştırılmasını sağlamaz. Bu nedenle diş araları günde bir kez tercihen gün sonunda diş ipi ile temizlenmelidir.
Diş ipi günlük ağız bakımının ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Diş sağlığımız için bol bol peynir, süt ve yoğurt tüketmeli, şekerli yiyecekleri tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmelidir.
Sağlıklı ve güzel diş ve dişetleri için öğün aralarında da abur-cuburla değil elma, havuç gibi iyi yıkanmış, taze meyve ve sebze ile beslenmeliyiz.
Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Diş yüzeylerine diş hekimi tarafından flor uygulanması suretiyle dişler daha dirençli hale getirilir.
Flor birçok besinde doğal olarak bulunan bir elementtir. Flor elementinin uygun dozda ve sürekli olarak ağız ortamında bulunması diş çürüğü oluşumunu engeller.
Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesini sağlar. Koruyucu uygulamalarla çocuklarımız çürükle tanışmadan diş hekimiyle tanışmalarının sağlanmasını hedeflemekteyiz” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol