2020 yılında tarımsal desteğe 22 milyar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, hükümet olarak ilk yılından bu güne tarıma ciddi desteklemeler yaptıklarını belirterek, 2020 yılı için 22 milyar Lira tarımsal destek planlandığını bildirdi. Minsolmaz, “2002 yılından bugüne kadar gerek tarımda gerek hayvancılıkta ciddi desteklerin öncüsü olan bir siyasi partiyiz. Tarımın stratejik önemi haiz olması yönündeki eylem planı kapsamında tarımın her sektöründe, her bileşeninde ve hayvancılıkta önemli
destekleri vermeye devam ediyoruz; 2020 yılında da bu destekler sürdürülerek devam edecektir. Tarımsal üretimin teşvik edilmesi, çiftçi maliyetlerine destek olunması ve üretici gelirlerinin artması kapsamında 2019 yılında 17 milyar lira tarımsal destek verilmiş olup 2020 yılı destek bütçesi enflasyonun bir hayli üzerinde olacak şekilde yüzde 30
oranında artırılarak 22 milyar lira seviyesinde planlanmıştır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nun Perşembe günkü birleşiminde Cumhuriyet Halk Partisinin Meclis araştırması açılması yönündeki teklifi üzerine AK Parti Grubu adına aleyhte söz alan Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, sözlerine başlamadan önce, İdlib'de şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diledi. Minsolmaz, Bahar Kalkanı Harekâtı'nın başarı ile tamamlanması temennisinde bulundu.
AK Parti Hükûmetinin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kadar gerek tarımda gerek hayvancılıkta ciddi desteklerin öncüsü siyasi bir parti olduklarını belirten Minsolmaz, tarımın stratejik önemi haiz olması yönündeki eylem planı kapsamında tarımın her sektöründe, her bileşeninde ve hayvancılıkta önemli destekleri vermeye devam ettiklerini kaydetti. 2020 yılında da bu desteklerin sürdürülerek devam edeceğini belirten Minsolmaz, “Tarımsal üretimin teşvik edilmesi, çiftçi maliyetlerine destek olunması ve üretici gelirlerinin artması kapsamında 2019 yılında 17 milyar lira tarımsal destek verilmiş olup 2020 yılı destek bütçesi enflasyonun bir hayli üzerinde olacak şekilde yüzde 30 oranında artırılarak 22 milyar lira seviyesinde planlanmıştır” dedi.
Düşük faizli kredi
Diğer taraftan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılanması için düşük faizli kredi kullandırılmakta olduğunu anlatan Minsolmaz, “Bu uygulamaya 2004 yılında başlanmış olup 2004 yılında üreticilerimiz yüzde 11,2 veya yüzde 25 arasında faizler öderken günümüzde üreticilerimizin ödediği faiz yüzde 0 ila yüzde 6,75 arasında değişmektedir.
Ayrıca, 8/3/2017 tarihinde yürürlüğe giren 6824 sayılı Kanun kapsamında çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik başvuruda bulunan üreticiler için gelir kaybı ödemesi de yapılmaktadır.
Son olarak da Maliye Bakanlığımızın kamu pay sahipliğinin gerektirdiği işlemleri yerine getirmek üzere başta Toprak Mahsulleri Ofisi olmak üzere KİT'lere 2019 yılında sermaye ve görevlendirme bedeli olarak 1,4 milyar lira aktarılmış olup 2020 yılında 1,3 milyar lira aktarılması programlanmıştır” diye konuştu.
3,7 milyardan 17,7
milyara çıktı
Son on yedi yılda ülkemizde her alanda önemli kazanımlar elde edildiğini vurgulayan Minsolmaz, “Burada muhalefet vekilleri kürsüye her çıktıklarında ülkemizde birçok tarımsal ürünün eskiden üretildiğini aksine bugün ithal edildiğini söylemek durumundadırlar fakat burada önemli bir düzeltme yapmak gerekiyor. Doğrudur, ithalat vardır ama Cumhurbaşkanımızın da grup toplantısında ifade ettiği üzere Türkiye, eskiden tarımsal ham ürünleri satan bir ülkeyken bugün hamdolsun, tarımsal sanayi ürünlerini ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir.
Hayır, bunu şu an rakamsal olarak söylediğimiz zaman tarımsal ürün ihracatımız 2002 yılında 3,7 milyar dolarken bugün tam 5 katına çıkmış, 17,7 milyar dolar olmuştur. Bu, Türk çiftçisinin, Türk hayvancısının bir başarısıdır. Elde edilen ürünler işlenmek ve tarımsal sanayiyle katma değer sağlamak şekliyle yurt dışına satılabilmektedir. Bu da Türkiye'nin geldiği noktayı göstermektedir. Tarımın ve hayvancılığın desteklenmediğini söylemek haksızlıktır. Çiftçilerimizin traktörlerine, modernizasyonuna, ekipmanına, ekilen arazilerin büyüklüğüne ve elde ettiği ürün rekoltelerine bakıldığı zaman samimi bir desteklemenin yapıldığı ortadır” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. "Dam üstünde saksağan 08 Mart 2020 Pazar 19:08:43

    Vur beline kazmayı."

  2. dış efendileriniz emretti 11 Mart 2020 Çarşamba 16:49:33

    Tarımı imha ettiniz sonra saman buğday ithal ettiniz tarlalar yabana terkedildi köylüler tarımı unuttular o 22 milyarı kimlere peşkeş çekeceksiniz?