2019 Yılı Veteranlar Dünya Güreş Şampiyonası gerçekleştirildi

2019 Yılı Veteranlar Dünya Güreş Şampiyonası, greko-romen ve serbest stilde geçtiğimiz hafta 3 gün boyunca Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 87 ülkeden 733 güreşçinin katılımıyla düzenlendi. Kırklarelili Milli Güreşçi Galip Tarhan turnuvaya Türkiye Güreş Federasyonu'nun oluruyla yardımcı antrenör
olarak katılım sağladı. Milli Güreşçi Galip Tarhan turnuvayı ve kariyerini gazetemize anlattı.

İlk olarak gazetemize Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen şampiyonayı değerlendiren Kırklarelili Milli Güreşçi Galip Tarhan, "Daha önceleri (2008-2016 yılları) aktif sporcu olarak katıldığım bu müsabakalara bu defa Güreş Federasyonumuzun oluru ile antrenör yardımcısı olarak katıldım. Bu sayede müsabakaları izleme fırsatı buldum. Tiflis'teki Dünya Güreş Şampiyonasına ilgi azdı. 87 ülkeden 733 güreşçi katıldı. Daha önceki yıllarda katılım 100 ülkeden fazla olurdu. Örneğin Kanada , Meksika, Brezilya, Arjantin, Şili, Mısır, Cezayir, Sudan, Tunus, Fas, Güney Kore, Pakistan, İngiltere ve Hırvatistan turnuvaya katılmadılar. Neden katılmadıklarını bilmiyorum. Katılan ülkelerden İran, Rusya ve Amerika takımları iyi hazırlanmışlardı. Kazakistan, Moğolistan, Gürcistan takımlarını da bu gruba ekleyebiliriz. Madalyaları bu ülkelerin güreşçileri paylaştılar. Bilhassa İranlı güreşçiler tüm sıkletlerde kürsüde yer aldılar. Biz ise belirttiğim nedenlerden dolayı zayıf kaldık ve başarılı olamadık." dedi.
Kariyeriyle ilgili de bilgilendirmede bulunan Galip Tarhan, "Son 3 yıldır bu yarışmalara giremememin nedeni, U.W.W. (United World Wrestling) Dünya Güreş Birliğinin almış olduğu karar gereğidir. Yani artık 60 yaş üstü güreşçiler bu müsabakalara giremeyecektir. Sakatlıklar ve ölüm olayları ( 3 defa ölüm olayına şahsen şahit oldum. İranlı Polonya'da, İspanyol Rusya'da, Kübalı Macaristan'da) nedeniyle 60 yaş üzerinde olanları artık turnuvaya almıyorlar. Ben de 73 yaşında olduğum için turnuvaya katılamıyorum. Önceleri yaş sınırı yoktu ve bizler için güzel bir uğraşı oluyordu. Şu an oyuncağı elinden alınmış çocuk gibiyim. Bu müsabakalar için muntazam ve programlı bir çalışma ile hazırlanıyordum. Artık düzenli spor yapamıyorum. Çünkü hedefim ve amacım yok, bazen kaytarıyor ve isteksiz spor yapıyorum. Motivasyonum düştü. Önce Türkiye Şampiyonası (1. Olanları turnuvaya götürüyorlardı.), sonra da hangi ülkede turnuva düzenleniyorsa Dünya Şampiyonasına hazırlanıyordum. Bu hayatıma anlam ve heyecan katıyordu.
"İyi güreşçiler sponsor bulamadıkları için
turnuvalara katılamıyor"
Katıldığım tüm turnuvalarda dereceler alıyor ve başarılı oluyordum. Bir defa Dünya 2.si (2013 Yılı Bosna-Hersek), 3 defa Dünya 3.sü (2011 yılı Polonya, 2012 yılı Macaristan, 2014 yılı Sırbistan) oldum. 2015'te en iyi hazırlandığım ve Dünya Şampiyonu olabileceğim Atina'da Finlandiyalıyla güreşirken kaburgam çatladı. Turnuvaya devam edemedim ve elendim. 2016'da (Finlandiya'da) sağ elimin baş parmağı kırıldı ve yine elendim. U.W.W. kararıyla artık turnuvalara katılamıyorum. Ama her yıl izleme şansım oluyor.'Bu turnuvalara 2017 Bulgaristan-Plovdiv, 2018 Makedonya-Üsküp ve 2019 Gürcistan-Tiflis'e gidebildim. Kısmet olursa bundan sonraki yıllarda da gitmeye gayret edeceğim. Yalnız çok üzüldüğüm bir nokta var. Ona değinmeden geçemeyeceğim. Türkiye Güreş Federasyonunun bana göre yanlış bir kararı oldu. 2015 yılından beri müsabakalara katılanlar tüm masraflarını kendileri karşılayacak veya sponsor bulacaklar. Artık uygulama böyle. İllerini ve ülkemizi temsil eden güreşçileri dilenci durumuna düşürdüler. Bu sayede kalite düştü, başarı azaldı. İyi güreşçiler sponsor bulamadıkları için turnuvalara katılamıyor. Ülkemizde bazı belediyeler güreşçilere çok sahip çıkıyor. Çoğu belediyenin lisanslı güreşçilere (Eşofmanları ve güreş malzemeleri belediyenin logosu olduğu için reklamı yapılıyor) sponsor olduğu anlaşılıyor. Bence Güreş Federasyonu bu yanlış kararını gözden geçirmeli ve kaliteli güreşçilerin turnuvalara katılmasını sağlamalıdır." şeklinde konuştu.
"Umarım 2020
yılında amacımız gerçekleşir, sponsor bulur turnuvalara katılırız"
Sahip olduğu birikimi ilimiz veteran güreşçileri için değerlendirmek istediğini sözlerine ekleyen Kırklarelili Milli Güreşçi Galip Tarhan, Turnuvaya katılan tüm ülkeler basın ve TV kanallarıyla geliyor. Sürekli çekimler ve röportajlar yapıyorlar. Turnuvaya katılan güreşçilerini gençlerine rol model olarak tanıtıyorlar ve güreş sporuna ilgiyi uyandırıyorlar. Biz de ise kimseler yok. Fotoğraf çekimlerini bizler hatıra olsun diye yapıyoruz. Güya ülkemizde güreş ata sporu. Ama ilgi ve alaka sıfır. Yetişen gençlik spora böyle mi yönlendirilecek. Böyle giderse gençlerin güreş sporuna ilgisi kalmayacak. Bu yıl Kırklareli Veteran güreş takımı kurup turnuvalara katılmak istedik. Çokda ilgi uyandırdık. Ama sponsor bulamadığımız için katılamadık. Umarım 2020 yılında amacımız gerçekleşir, sponsor bulur turnuvalara katılırız.
"Birikimimi ilimiz için
kullanmak istiyorum"
73 yıllık ömrümün 61 yılı güreş camiasının içinde geçti. Sporcu, antrenör, hakem ve güreş federasyonu temsilcisi olarak görev yaptım. Yani bu alanda uzmanlaştım. Büyük turnuvalar düzenledim. İlimizi ve ülkemizi başarıyla temsil ettim. Bu birikimimi ilimiz veteran güreşçileri için değerlendirmek istiyorum. İlgililerin ve Belediyemizin bu konuya sıcak bakmalarını ve gelecek yıllarda ilimizi temsil etmek için gereğinin yapılmasını istiyorum. Şu an ilimize çok iyi bir antrenör atandı. Yağlı güreşin unutulmaz isimlerinden başpehlivan Abdullah Ersoy'un oğlu Mehmet Akif Ersoy göreve başladı ve bu Kırklareli güreşi için büyük bir şans. Kendisine başarılar diliyorum. Bu yöreyi tanıyan biri olarak her türlü yardımı yapmaya hazırım. Yeter ki ilimizde güreş sporuna ilgiyi artırsın ve başarılı olsun. Sevgili Kırklarelililer güreş sporu veteranlar ve gençler olarak sizden ilgi ve destek bekliyoruz. Lütfen gerekli ilgiyi ve desteği sağlayın, ilimizi eskisi gibi güreşte marka yapalım. Kalın sağlıcakla." ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol