“2017’ye kötü başladık ama ümidimizi kaybetmedik”

Son zamanlarda yaşanan altın fiyatlarındaki yükseliş esnafı üzse de sadık müşterisi olan işletmeler bu durumdan pek de etkilenmedi.

Günümüzde hem yatırım olarak kullanılan bir güvence aracı hem de hediye ve ziynet eşyası olarak kullanılan bir materyal olduğu için eskiden beri altının önemli bir yeri olmuştur.

Piyasada yaşanan hareketliliğin vatandaşın altına yatırım yapmasını engellenmediği söyleniyor. Çünkü vatandaş biliyor ki, altın her zaman kazandırır.
Kuyumcu esnafı ne düşünüyor?
En uygun yatırım türlerinden biri olan altının piyasadaki durumu hakkında Kırklareli kuyumcu esnafıyla röportaj gerçekleştirdik. Bu konuda bilgi veren Kırklareli Kuyumcular Derneği eski Başkanı, Star Kuyumculuk sahiplerinden Tahsin Üzer şunları dile getirdi;
“Yılın ilk günü altının gramı 130 TL olurken 18 Ocak tarihinde 148 TL’ye yükseldi. Altın 18 günde %14’e yükselme kaydetti.
Durum böyle olunca satışlarımız çok hızlı bir şekilde düştü. Satıcılar bu durumdan çok etkilendi. Alıcılar ise yaşanan bu yükseliş karşısında doğal olarak çok fazla alış yapmamaya başladı” dedi.
Ancak bu durumun geçici bir süreç olduğunu belirten Üzer, bir alışma evresinden geçtiğimizi de ekledi. Üzer ayrıca altını etkileyen onsun (31,20 gram has altın, 1 ons’dur) yükselmesi ile ilgili “Yurt içi yurt dışı birçok uzman tarafından onsun daha da yükseleceği söyleniyor.
Bu konuda doların yurt içindeki kuru da önemli. Ekonomi ve siyasetin iyi olması gerekiyor. Bu sektörde bir esnaf olarak en iyisini yapmak zorundayız. Müşterilerimize iyi davranmak ve doğru bilgiyi aktarmak bizim görevimiz. Fiyat bizim elimizde olan bir şey değildir. 2017’ye kötü başladık. Ancak ümidimizi kaybetmedik. Kendimizi geliştirmek, kurumsal yolda ilerlemek bizim öncelikli hedefimizdir” dedi.
Kırklareli’nin en eski kuyumcu esnaflarından biri olan Ayhan Çetintaş ise, bu mesleği 1961’den beri yaptığını ve bu durumdan onların da etkilendiğini söyledi. Çetintaş; “ Borsayı iki üç saatte bir takip ediyoruz.
Eskiden bir fiyat iki üç gün değişmezken şu sıralar altın her saat bile değişebiliyor” dedi. Çetintaş, altın fiyatlarının dünya ile alakalı olduğu bu sektörde her gelişmenin onları da etkilediğini kaydetti.
Bu konuda diğer bir esnaf olan Akay Kuyumculuğun sahibi Fatih Akay ise “Yatırım türü olan altının yükselmesiyle altın bozdurmada çok fazla yükseliş oldu. Bu durumun nedeninin araba veya ev alımı olmasından dolayı veya hırsızlıktan korktukları için olduğunu söyleyebilirim” dedi. Akay ayrıca altın satışlarındaki olumsuz durumu şu şekilde ifade etti; “Altın fiyatlarındaki kısa süreli iniş çıkışlar satışlarımızı olumsuz etkileyebiliyor. Bir saat önce müşteri tarafından bozdurulan altının yüksek fiyattan alınışı ve söz konusu altının bir gün sonra tekrar düşmesiyle zarar ediyoruz” dedi.
Esnaf umutlu
Birçok esnafın bu konuyla ilgili görüşleri gösteriyor k ; altın sektöründe yaşanan yükseliş esnafın sıkıntılar yaşamasına sebep oldu. Ancak altın fiyatlarındaki bu dalgalanmalar doğru ve güvenilir hizmeti sağlayan esnafı pek etkilemedi. Mevsimsel bir süreç olan kuyumculuk sektörü önümüzdeki aylarda bu sıkıntıyı atlamayı bekliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol