2017 yılının ilk 6 ayında 5 bin 500 ziyaret gerçekleşti

Kırklareli Müze Müdürlüğü, binası gibi tarihi içinde barından bir hazine olarak ziyaretçilerini bekliyor. Tarihe dokunmak isteyenlerin ziyaretine açık olan Kırklareli Müzesi’nde binlerce kişi tarihin gizem kokulu sayfalarında konuk edildi. Kırklareli Müze Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 2017 yılının ilk 3 ayında toplam bin 924  ziyaretçi, ikinci 3 ayda ise 3 bin 645 ziyaretçi tarihe yolculuğa çıktı.

Kırklareli’nin tarihi hazinesi Kırklareli Müzesi’ne 2017 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplam bin 924 ziyaretçi ziyaret etti. Sunulan tarihi eserleri inceleyen tarih severler, yıl içerisinde Kırklareli Müzesi’ne büyük ilgi gösteriyor. Özellikle öğrenci etkinlikleriyle birlikte müzede genç yaştaki öğrenciler adeta zaman yolculuğuna çıkıyor.
Bin 924 ziyaretçiye kapılarını açtı
2017 yılının ilk üç ayında bin 924 ziyaretçiye kapılarını açan Kırklareli Müzesi’nden alınan bilgilere göre ziyaretçilerin aylara göre dağılımı şöyle;
Ocak: 482, Şubat, 522, Mart: 916 kişi. Ziyaretlerde tarihi eserleri büyük bir hayranlık ile inceleyen gözler, şaşkınlıklarını da gizleyemiyor. Kırklareli ve çevresiyle ilgili olan eserler ise ilgi görenlerin başında geliyor. Aynı zamanda binanın da tarihi olarak değerinin olması ise Müze ziyaretlerine tarihi bir hava katıyor.
Ziyaretçiler artıyor
Yılın ilk 3 ayına göre ikinci 3 aylık zaman diliminde ziyaretçilerin arttığı gözleniyor. Tarihi eserleri halk ile buluşturan ve günümüzdeki eserleri de yarına aktarmak için büyük çalışmaların adresi olan Kırklareli Müzesi, 2017 yılının Nisan ayında 904, Mayıs ayında bin 937 ve Haziran ayında da 800 ziyaretçiye kapılarını açtı.
Tarihe ev sahipliği yapan tarihi bina
Tarihe yolculuk yapmak için Kırklareli Müzesi’ni ziyaret edenler aynı zamanda müze binasına da hayran kalıyor. 1894 yılında Belediye Hizmet Binası olarak yapılan bina, daha sonra müze yapılma amacıyla Kültür Bakanlığı’na tahsis edildi. Bakım onarım faaliyetleri 1983 yılında başlayarak ve 1993 yılında tamamlandı. Tarihi binanın müze olarak düzenlenmesi çalışmaları ise Aralık 1990 tarihinde başlatıldı ve 14 Ocak 1994 tarihinde ziyarete açıldı.
Tarihi bir merkez
Kırklareli’de tarihin insanlar ile buluşturulmasının yanı sıra, Kırlareli ve çevresinde geç kalınmış olan tarihi araştırmalara merkez olmak, çeşitli bilimsel kuruluşlara yardım ve öncülük etmek olan Kırklareli Müzesi'nde 2004 yılı istatistiklerine göre 610 adet etnografik, 1487 adet arkeolojik, 2285 adet sikke, 15 adet mühür ve mühür baskısı olmak üzere toplam 4397 adet kayıtlı eser mevcut. Bu eserler, tarihi seyir itibariyle Prehistorik dönemlerden, Cumhuriyet dönemine kadar ulaşan tüm zaman dilimlerini içeriyor. Yine müze Müdürlüğü'nün asli görevi olarak yerine getirilen taşınmaz kültür ve tabiat varlığı tescilleri de dikkat çekici çoklukta. Bu amaçla Kırklareli'de 106 arkeolojik, 3 kentsel, 4 tarihi,13 doğal sit ve 246 adet de tek yapı olmak üzere toplam 372 adet tescilli gayrimenkul yapı ve sit alanı buluyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Seviniyoruz acınacak halimize 01 Ağustos 2017 Salı 22:24:05

    "Tarih severler Kırklareli müzesine büyük ilgi gösteriyor." diye bir yorumda bulunmuşunuz haberinizde. Kusura bakmayın bu çok komik bir değerlendirme olmuş. O sayı ancak haberde de bahsettiğiniz gibi öğrenci etkinlikleriyle yakalanabilmiş bir sayı. Yıllık ziyaretçi sayıları içler acısı. Son bir kaç yılın istatistiğini bir inceleyin dilerseniz. Üstelik de ücret vermeden gezilen bir müzeden bahsediyoruz. Ertuğrul Köy'deki Fatma Efe'nin ve poyralı Kültür Evi'nin müze gibi düzenlenmiş sergilemeleri bile daha fazla insan ağırlıyordur :) Hemen dibimizdeki Edirne'de özellerle birlikte kaç tane müze var ve ziyaretçi sayıları ne biliyor musunuz ? Sağlık müzesinin bile haftasonu günlük ziyaretçi sayılarının 6 binleri bulduğu bir şehirden bahsediyoruz. Kültür Bakanlığı Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Türk İslam Eserleri Müzesi Selimiye Vakıf Müzesi Kent Belleği Müzesi II.Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi Şükrü Paşa Anıtı ve Müzesi şu an ziyarete açık olanlar. Tabyalar onarılıyor ve bir çeşit müzecilik anlayışıyla ziyarete açılıyor. Trakya Üniversitesi bünyesinde Karaağaç'ta hizmet vereceği günü bekleyen projelendirilmiş Şehit Ressam Hasan Rıza müzesi gibi projeler var. Bunları karşılaştırmalı bir örnek vermek için yazıyorum. Bizse senede 6-7 bin ziyaretçiyi zor bulurken başarı gibi değerlendiriyoruz. tanıtım eksiğimiz var malesef. Sokağa çıkın ve haberi şu şekilde yapın çok daha acı bir tablo ile karşılaşırız. Kırklarelililer'e sorun : - Kırklareli Müzesi'ni hiç ziyaret ettiniz mi ? - Kanlıgeçit ve Aşağıpınar ören yerleri hakkında bilginiz var mı hiç ziyaret ettiniz mi ? Yerleri nerededir biliyor musunuz ? Buradan alacağınız sonuçlar zaten size acı gerçeği çok daha net gösterecektir. Öyle öğrenci etkinlikleriyle Müzeler haftası'nda düzenlenen etkinliklerle elde edilen kalabalıklar övünülecek birşey değil açıkçası. Fakat her okulda belli sınıflarda mutlaka müze ziyaretinin yapılması bunun bir müfredatın parçasıymış gibi yapılmasını da doğru buluyorum. Aşağıpınar ve Kanlıgeçit ören yerlerinin daha iyitanıtılması ve tabyalarımızın turizme kazandırılmasının elzem olduğunu da söylemeliyim.

  2. Edirneliyim okulum sebebiyle Kırklareli'de yaşıyorum. Dün basında bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayıları ile ilgili haber vardı. Buna göre İstanbul Antalya'nın ardından Edirne 3. sırada yer aldığı yazıyordu. İnternette bu haberi bulabilirsiniz. Sadece Edirne'ye 1 milyon 191 bin 799 turist gelmiş. Edirne gerçekten herşeyi turizme kazandırmayı biliyor. Kırklareli Edirne gibi ortak değer olan Kakava'yı bile onlar gibi değerlendiremiyor. Ne müzesinden bahsediyorsunuz ? Bu korunması açısından önemli olabilir ama Dupnisa'ya giriş bile 8 lira olmuş. Dupnisa'ya girenler aile olarak geliyorlar. Düşünebiliyor musunuz adam eşine ya da çocuklarına diyor : "Siz girmeyin çok para tutar ben gireyim." Sonuçta kalabalık aileler var haksızlar mı ? Buna karşılık müzemiz ücretsiz ama ona da giren yok. Ne tuhafız.

  3. 6 bin küsur ziyaretçi komik değil mi