2016 yılı Hazırlık Bütçesini görüşen Meclis kurtlarını döktü

Spor kulüplerine ödenek ayrılmayan bütçe üyeler arasında gerginliğe neden oldu. AK Parti'li ve MHP'li Meclis üyeleri bütçenin adaletsiz olduğunu savundu. CHP Grubundan Okay Şeran, MHP'li Meclis Üyesi Sadık Aykanat'ı "90'lı yılların şovmen siyasetçilerine" benzetti. Gerginliğin tırmandığı Mecliste Aykanat, "Şeran'ı " Terbiyesizlik yapma" diyerek uyardı. Sabah başlayan ancak raporun hazır olmaması nedeniyle öğleden sonra toplanmak üzere ara verilen Meclis gün sonunda olması beklenen 4 milyonluk artışla 45 milyonu bulan bütçeyi onayladı.

Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım Ayı toplantılarını dün yapılan 20'nci birleşimle tamamladı. 2016 Hazırlık Bütçesi çalışmaları nedeniyle tüm ay süren toplantılar 45 milyon olarak onaylanan bütçe ile tamamlandı. Taslak bütçede 4 milyonluk artış bekleyen İl Özel İdare ve İl Genel Meclisi 4 milyonluk artışı Birliklere Yardım Tertibinde değerlendirecek.
27 Kasım 2015 Cuma günü saat 10.00'da başlaması planlanan ancak her zamanki gibi yaklaşık yarım saatlik gecikme ile 10.30'da başlayan İl Genel Meclis Toplantısının gündeminde Kırklareli İl Özel İdaresi 2016 Yılı Hazırlık Bütçesi hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi vardı. Ancak Komisyon Başkanı Bora Terzi'nin Meclis Başkanı Cavit Çağlayan'ı telefonla arayarak raporun henüz tamamlanmadığını, son rötuşların atıldığını bildirmesi üzerine Meclis Birleşimi öğleden sonra 13.30'da toplanmak üzere kapandı.
Öğleden sonra 14.00'da 2'nci oturumu Meclis Başkanı Cavit Çağlayan'ın açmasının ardından Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Bora Terzi, 2016 Yılı Hazırlık Bütçesi konusunda yaptığı incelemeye ilişkin raporu sundu. İl Özel İdaresi 2016 yılı Taslak Bütçesi'nin 41 milyon TL olarak öngörüldüğünü, ancak Merkezi İdare'den gönderilen vergilerde artış gözlendiğinden 2015 yılı gelir gerçekleşmeleri de dikkate alınarak bütçenin revize edildiği açıklayan Terzi, gelirlerin yıl sonuna kadar tahminin üzerinde gerçekleşeceği bu nedenle 2016 yılı bütçesinin 4 milyon TL gibi bir artış gerçekleşeceğini ifade etti. Terzi 2016 Gelir Gider Bütçesinin bu nedenle 41 milyon TL yerine 45 milyon TL olarak belirlendiğini kaydetti.
Terzi 4 milyonluk artışın Birliklere Yardım Tertibinde değerlendirileceğini açıkladı.
Raporun sunulmasının ardından Meclis Başkanı Cavit Çağlayan rapor üzerine söz almak isteyen olup olmadığını sordu.
Spor kulüplerine yardım
İlk olarak konuşan MHP Grubundan Sadık Aykanat, rapor için teşekkür etti ardından raporun bazı yerlere danışılmadan hazırlandığını gördüğünü söyledi. Bütçede spor kulüplerinin görmezden gelindiğini, daha önce spor kulüplerine bütçe ayırırken gençlerin kahve köşelerinden ve kötü alışkanlıklardan kurtarmayı amaçladıkları ancak şimdi bütçede spor kulüplerine ödenek ayırmayarak gençleri bizzat kötü alışkanlıkların kucağına ittiklerini ifade eden Aykanat, raporun değişebileceğini, spor kulüplerine para ayrılabileceğini savundu. Spor kulüplerine para vermemeleri durumunda ayakta kalmalarının mümkün olmayacağını savundu. Aykanat, "Her köyden herkes 1 lira verse bu kulüpler kalkınır" diye konuştu.
Aykanat'ın konuyu gündeme getirmesine üzerine AK Parti Grubundan Serdar Dura söz alarak Sadık Aykanat'ın görüşlerine katıldığını söyledi. Sporun içindeki bir Meclis üyesi olduklarını Pınarhisar'da şu anda 100 kadar gencin genç takımlarda oynadığını belirten Dura, sadece Pınarhisar'da 100 kadar gencin bu şekilde spor kulüplerinde aktivite içinde olduğunu buna diğer ilçelerin de eklenmesi gerektiğini kaydetti. Dura, Meclise, İl Özel İdare Kanunundaki Görev ve Sorumluluklar başlığı altındaki 6'nhcı maddenin b fıkrasındaki gençlik ve spor maddesini anımsatarak İl Genel Meclisin bu konuda sorumlu olduğunu söyledi. Kırklareli Emniyet Müdürlüğü'nün dezavantajlı ocuklardan oluşan bir futbol takımı kurduğunu ve bu konuda başarılı olduklarını anlatan Dura, "Bizlerde çocuklarımızı, gençlerimizi spora yönlendirmek için çabalıyoruz ki içkiden, uyuşturucudan uzak dursunlar diye. Pınarhisar kulüpler bu konuda pek çok zorluğa göğüs geriyor. Bunu herkes biliyor. Bunun için bizim bu bütçede ödenek koymamız gerekiyor" dedi.
Öncelik köylerin
CHP Meclis Üyesi ve Komisyon Başkanı Bora Terzi'de yapılan eleştirilerin ardından söz aldı. Bu konuyu aslında netleştirdiklerini, amatör spor kulüplerine yardım yapmalarının yasal olarak engellendiğini herkesin bildiğini belirten Terzi, bu konuda birde müfettiş raporu bulunduğunu anımsattı. Spor kulüplerinin dernek statüsünde olduğunu 5018 Sayılı Kanun nedeniyle yardımda bulunmalarının önünün kapatıldığını kaydeden Terzi, Pınarhisar'ı bu konuda anladıklarını ancak Lüleburgaz'da da 60 adet bu konumda spor kulübü bulunduğunu söyledi. Bunun sadece futbol kulübü olarak ta sınırlandırılmaması gerektiğini belirten Terzi, herkese 15 bin TL'lik yardım yapmaları durumunda hiçbir iş yapamayacaklarını dile getirdi. Spor kulüplerinin durumunu bildiklerini ama köylerin de ciddi sıkıntılarının olduğunu ve önceliğin köyler olduğunu vurguladı. "Pınarhisar'daki spor kulüplerine 15 bin TL verdiğimizde Lüleburgaz'daki 60 spor kulübüne de 15 biner TL vermeyi kabul ediyor musunuz?" diye sordu.
"90'lı yılların şovmen siyasetçisi"
MHP Grup Başkanı İbrahim Akten'de konuyu Sayıştay Denetçisi'nin geldiğinde kendisinden bu konuda yazılı görüş isteyerek olumlu yanıt almaları durumunda ek bütçe görüşülürken kulüplere kaynak aktarabileceklerini söyledi.
Akten, bütçenin yeterince adaletli bir biçimde dağılmadığını söyledi. Bu adaletsizliğin giderilmesi için diğer illerden bilgi ve denetleme konusunda yardım alabileceklerini ifade etti.
Ardından söz alan CHP Grubundan Okay Şeran ipleri geren açıklamayı yaptı.
Sadık Aykanat'ın yorumlarına cevap vermek istediğini Aykanat'ın "90'lı yılların şovmen siyasetinden geldiğini bu nedenle şov yaptığını söyleyen Şeran, 2014 yılında bütçeden 15 bin lira Merkez ilçeye 1500'er lirada köylere gönderdiklerini aktardı. Şeran; "Sonraki ek bütçede haksızlık olmasın diye aynı statüde yer alan kulüplerimiz var. Vize'de kendilerinin de kulübü var. O zamanki bütçede yer verilmedi diye bütün tantanayı ondan çıkarıyor" sözleri üzerine söze karışan Sadık Aykanat, "Bana şovdan bahsediyorsun. Terbiyesizlik yapma. Bir kere haddini bileceksin. Konuşma. Şovu kendisi yapmaya çalışıyor" diye çıkıştı.
Adil olmadı
AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da, "İnşallah 2016 bütçesini bugün oylayacağız. 20 gün boyunca birbirimizi biraz fazla gördük. Zaman zaman da kırıyoruz ama bir gerçek var. Biraz adil davranılmadı. Ben komisyon üyesiyim. Mecliste çoğunluğu bulunan parti biraz değişik bir sistem uyguladı. İnşallah bundan sonra böyle yapmazlar. Komisyon raporuna grup olarak olumlu oy vereceğiz hayırlı olur inşallah ama bundan sonra daha sağlıklı olur" diye konuştu.
Para bazen huzur getirmiyor
CHP Grubundan Grup Başkanı Aptullah Mutluer de, paranın bazen huzur getirmediğini ifade ederek bütçe için komisyona ve idare çalışanlarına teşekkür etti.
Mutluer küçük ilçelere ayrılan paralar ile büyük ilçelere ayrılan paraların daha özenli dağıtılmasını istedi. Spor kulüpleri konusunda yılbaşından sonra Sayıştay Denetçisi geldiğinde konuyu çözmeyi umduklarını ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından yapılan oylama ile 2016 Yılı Hazırlık Bütçesi Raporu kabul edildi. Bu arada toplantıya katılan İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser'de 2016 Yılı Hazırlık Bütçesi oylaması öncesi söz alarak bir konuyu Meclisin takdirine sunmak istediğini belirterek bütçenin verimliliği açısından iki bölümden oluşan köylere yardım bölümü ile birliklere yardım bölümünün son iki yıldır birbirine karıştırıldığını buna dikkat edilmesini ayrıca yatırım amaçlı hizmetlerin biri bitmeden diğerine başlanmamasını Meclisin takdire sundu. Ardından 2016 Yılı Hazırlık Bütçesi madde madde okunarak oyu sunuldu. Yapılan oylamalar ile 45 milyonluk bütçe kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol