2016 YAYLA PARKI NOTLARI

26.06.2016 günü Yayla Parkında eski öğrencim Yusuf Baran'la Kırklareli'yi konuştuk. Kendisi Türkiye Petrolleri’nden emekli oldu. Ağabeyi Ahmet Baran Almanya'da yaşıyor. Çok efendi öğrencimdi. “Dedeme Grovalı Yusuf derlermiş. Yunanistan göçmeniyiz. Bedre'ye (Kayalı) yerleşmişler. Babam Mustafa Baran İnşaat ustasıydı. 1966'da Bedre'den Kırklareli'ne gelmişler. Sizin kitaplarınızı okuyunca Kırklareli'ni daha iyi tanıyoruz.” Yusuf Baran'ın Kırklareli sevdası hepimizde vardır. Çocukluğu Yayla Mahallesi’nde geçmiş. Çelik çomak, çember çevirme, misket oynama (cicile), yakan top, dama gibi oyunlar oynayan çocuklar çocukluğunu yaşamıştır. Kazankaya'ya yüzmeye gidenler olurdu. Hıdrellez günleri güzel geçerdi. 19 Mayıs’tan sonra Kazankaya'ya arkadaşlarla gidilip eğlenilirdi. Yüzme bilenler bilmeyenlere öğretirdi. Kazankaya yolunda bağlar, su kaynakları vardı. Çocuklar oralarda dinlenir suyunu kaynaktan içerdi.
Yayla Parkı’nda kuşların neşeli şarkılarını dinliyoruz. Hayat her şeye rağmen güzeldir. Yaz sıcağında Yayla Parkı insana hayat veriyor. Eski Yayla evlerinin bazılarında şarap mahzenleri vardı. Kırklareli şarabı, hardaliyesi meşhurdu. Çifte Gazinolar Sokağı’nda Çardaklı Rum meyhaneleri varmış. Kırklareli çevresi bağlıktı, meyvelikler vardı.
Trakya ve Anadolu Yunan işgalini yaşamıştır. Atatürk'ün ortaya çıkışı bir mucizedir. Allah Türk milletine acımıştır. Mustafa Kemal'i ortaya çıkarmıştır.
Çanakkale'de Arıburnu'nda, Conkbayırı'nda, Anafartalar'da savaşan Mustafa Kemal ve arkadaşları kahraman Mehmetçik destan yazmışlardır. Zaferden sonra barış içinde yaşamak, kalkınmak için Atatürk ve Arkadaşları ellerinden geleni yapmışlardır. Sayısız reform gerçekleştirmiştir. Boşnak Hüseyin Sağdıç'la Boşnak böreğini konuştuk.
HÜSEYİN SAĞDIÇ: " Annem güzel kol böreği yapardı. Fırından çıkan böreğin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerdi. On dakika sonra börek yemeğe hazırdı" dedi.
ERDİNÇ NİŞİKLİ: “Bizimkiler Boşnak Mantısı'nın üzerine sarımsaklı yoğurt dökerdi. Şekerpare gibi bir tatlımız vardır” dedi. Şoför arkadaşım Recep Mermer'e “Komşu siz Boşnak Böreğini nasıl yapardınız?” dedim.
RECEP MERMER: “Yufkayı kendin açacaksın. Bol kıymalı tereyağlı yapılır. Börek piştimi üzerine tereyağı dökülür. Sonra yoğurt, sarımsakta böreğin üzerine dökülebilir. Mantılara sarımsaklı yoğurt dökülür.”
Pırasalı, kıymalı, ıspanaklı, ekşimikli böreğin yanında kabak böreği de eskiden yapılırdı. Halamlar pırasayı, ıspanağı böreğin ortasına koyarlardı. Tereyağlı şekerparesini 1969 da yediğimde Halam Hatice " ye oğlum bu şekerparedir demişti. Eskiden saygı vardı. Büyükler çocuklarını içten severlerdi. Ama belli etmezlerdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. değerli hocamızdan corona sürecine dair bir eser vermesini bekliyoruz. tarihe tanıklığı bir de selahattin hocanın kaleminden tecrübe etmek isteriz.