15 dereceye dikkat

Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, vatandaşları soba ve kalorifer kullanımı konusunda uyardı. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşmedikçe soba ve kalorifer ve binalardaki sıcak su kazanlarının yakılmasının yasak olduğu anımsatılan uyarıda kalorifer ve sobanın nasıl yakılması gerektiği de anlatıldı. 

Eylül ayı ile birlikte sonbaharı yaşamaya başlayan Kırklareli de geceler soğumaya başlarken yakın zamanda git gide soğuyacak havalar ısınma sorununu da beraberinde getiriyor. Doğalgaz yaygın olarak kullanılan ve şu an için bilinen en temiz yakıt olarak ülkemizde büyük kentlerde yoğun olarak kullanılırken doğalgazın yanında odun ve kömür sobaları ile kalorifer kullanımı da halen yaygınlığını koruyor.

Soba ve kaloriferin genel olarak kullandığı kömür ve türevi yakıtlar karbondioksit salınımının yüksek oluşu nedeniyle çevre sorunu yaratıyor. Özellikle kalitesiz yakıt kullanımı söz konusu ise çevre kirliliği sorunu katlanarak artıyor.
Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de yakın zamanda temiz hava solumak ve daha fazla ısınmak için bazı uyarılarda bulundu. Soba ve kalorifer yakılmasının bazı şartlara bağlı olduğu belirtilen uyarıda öncelikle hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşmedikçe kaloriferlerin sobaların ve binalardaki sıcak su kazanlarının yakılmasının yasak olduğunu vurgulanıyor.
Sıcaklığın 15 derecinin altına düştüğü havalarda ise kalorifer ve sobalarda ilk yakış sabah 6.00 ile 6.30 saatleri arasında serbest bırakılıyor.
Bu saatlerde yakılacak kalorifer ve sobalarda kullanılacak yakıt olan kömüründe kesinlikle elenmiş yıkanmış ve torbalanmış olması şartı bulunuyor.
Yine kömür alırken de kömürün uygunluk ve satış izin belgesi ile katı yakıt satıcısı kayıt belgesi bulunan firmalardan alınması gerekiyor.
“Kalorifer ve soba nasıl yakılır?” sorusuna madde madde yanıt verilen duyuruda şu bilgiler bulunuyor;
Kalorifer;
1 - Kazanın ızgara aralıkları düzgün olmalı ve bunların genişliğine uygun büyüklükte kömür seçilmelidir.
2 - Kömürler tüm ızgaraların üzerini örtecek şekilde serilmelidir.
3 - Kazana aşırı kömür yüklenmemelidir.
4 - Yanma süresince kömür atma kapağı tam olarak kapatılmalıdır.
5 - Kazanda hava kaçakları olmamalıdır.
6 - Havanın sadece ızgara altından gelmesi sağlanmalıdır.
7 - Baca temizliğine dikkat edilmeli, çekiş azaldığında baca temizlenmelidir.
8 - Kalorifer kazanında kömürü yastıklama yöntemi ile yakınız.
9 - Kazan yakan kalorifercinizin mutlaka ateşçi belgesi olmalıdır
10 - Daha az yakıtla daha çok ısınmak ve daha az hava kirliliği için kömürlerin ızgaralı kazanlarda doğru şekilde yakılması gerekmektedir.
Soba:
1 - Sobanızı kurmadan önce bacanızı temizletiniz.
2 - Isıdan daha iyi yararlanmak için duvar ile soba arasında yaklaşık 50 santim mesafe bulunmalıdır.
3 - Sobanın arkasına koyacağınız, parkal ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha odanızın daha iyi ısınmasını sağlar.
4 - İdeal yanma sağlamak ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere en az boru ve dirsek kullanarak kurunuz.
5 - Sobanın 2/3 üne kadar kömür doldurarak çıra veya odun ile üstten yakınız
6 - Yanma derecesini alt hava kapağı kullanarak ayarlayınız.
7 - Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave etmeyiniz.
8 - Alacağınız kömür; kaliteli ve kükürt dioksit oranı düşük olmalıdır. Çünkü kaliteli 1 ton kömür kalitesiz 2 ton kömürle eşit değerde ısı verir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol