15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimiz anıldı

15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimiz dün Rektörlük Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte anıldı. "15 Temmuz'un Günümüze ve Geleceğe Mesajları" ismiyle düzenlenen etkinlikte 15 Temmuz hatırlanarak milli birlik ve beraberlik bilinci oluşturuldu.

"15 Temmuz'un Günümüze ve Geleceğe Mesajları" konulu etkinliğe yoğun katılım sağlandı. Etkinlik Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Devamında Kuran-Kerim ve dualar okundu. Ardından 10 dakikalık 15 Temmuz kısa film gösterisi sunuldu.
Etkinlik Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün konuşmasıyla devam etti. Milletimizin 15 Temmuz gecesi destan yazdığını belirten Bülent Şengörür, “ Bu sene 3. yılını idrak ettiğimiz 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle sizi en içten duygularımla selamlıyorum. Bu hain darbe girişimi sırasında canlarıyla ve kanlarıyla destan yazan, vatana ve ay yıldızlı bayrağa sahip çıkan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Vatanımızın bekası, milletimizin huzuru için şehit olmuş tüm kahramanlarımızı şükran ve minnetle yad ediyorum. 15 Temmuz gecesi vatandaşlarımız tek yürek olarak sokaklara ve meydanlara çıkıp destan yazdılar. Aziz milletimiz tüm unsurlarıyla ay yıldızlı bayrağımızın altında toplanma cesareti gösterdiler. Silah ve bomba seslerine aldırış etmeyerek ölümü göze aldılar. Cesaretin, dirayetin ve vatanseverliğin bu topraklardaki en mümtaz örneklerinden biri tarihe yazıldı. Çanakkale ruhu ve kuvayı-milliye şuhrunun ne kadar diri olduğunu kanıtladı. Özet olarak milletimiz şunu dedi. Ya devlet başa ya kuzgun leşe. Bu menfur darbe girişiminde 250 vatandaşımız şehitlik mertebesine ulaşmış, 2703 vatandaşımız da gazilik ile müşerref olmuştur. Şehit ve gazilerimizin aziz hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak en büyük vazifelerimizden biridir. Böylece bütün dünyaya milli egemenliğimiz konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu göstermiş olacağız. Bu vesileyle 15 Temmuz gecesi destan yazan ve aynı zamanda bu vatan toprakları için hayatlarını feda eden, ay yıldızlı bayrağa rengini veren tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, vatan ve ay yıldızlı bayrak uğruna hayatlarını ortaya koyan gazilerimizi minnetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Şengörür’ün konuşması sonrası Deniz Ece Kaleli, Aylin Sayın, Barış Gül ve Batuhan Işık tarafından 15 Temmuz dinletisi yapıldı. Devamında Dr. Öğretim Üyesi Adem Başpınar moderatörlüğünde, Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Ocakoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Veysel Bilici’nin konuşmacı olarak katıldığı 20 dakikalık panel düzenlendi. Panelde ilk olarak sözü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Ocakoğlu aldı. Ocakoğlu konuşmasında, “
15 Temmuz’a ilişkin olarak burada toplanmış bulunuyoruz. Bu atlattığımız badireli süreci anlamak ve anlaşılmasını sağlamak noktasında bir tarihsel ve toplumsal bağlamına oturtmanın çok önemli olduğu düşüncesindeyim. Bu noktada öncelikle vurgulanması gereken ilk şey belki de siyasal ve toplumsal yapımızı güçlü bir şekilde belirleyen darbeler tarihine ve geçmişine sahip olduğumuz gerçeğini ne yazık ki hatırlamamız gerekiyor. Yani çok partili sürece dahil olduğumuzdan itibaren demokrasimiz, siyasal örgütlenme biçimimiz sürekli kesintilere uğramış, bu şekilde gelerek 15 Temmuz’u yaşamış olduğumuzu hatırlamakta fayda var diye düşünüyorum. İkinci nokta ise vesayet sisteminin cari olduğu ve vesayet sisteminin kendisini gösterdiği gerçeği. Bu Türkiye’nin çok partili demokratik tecrübeyi yaşamasının neredeyse hikayesi. Üniversitemizdeki birçok ana bilim dalı ve bölümlerimiz zaten bu konularla ilgili olarak çeşitli dersler vermekte. “ dedi.
Ardından Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Veysel Bilici konuşmasını gerçekleştirdi. Bilici, “27 Mayıs ve sonrasında biz de darbeler dış işbirliği sağlayarak mümkün hale geliyor. 15 Temmuz dahil tüm darbelerde veya darbe girişimlerinde ilk olarak uluslar arası anlaşmalara bağlı olunduğu kaydedilir. Darbeciler halka bir şey anlatmaktan ziyade selamlarını yurt dışına verirler. 15 Temmuz’da bu konuda istisna değil. “ diyerek verdiği örneklerle konuşmasını sürdürdü. Konuşmalardan sonra 15 Temmuz Gazisi Vahide Şefkatlioğlu 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Bu konuşmanın ardından "15 Temmuz'un Günümüze ve Geleceğe Mesajları" konulu etkinlik sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol