13 milyon borçlanan Belediyeye tasarruf önerisi; “Kendi imkanlarımızı kullanalım”

Kırklareli Belediye Meclisi’nin 2 Mayıs’ta yapılan toplantısında 9 Mayıs’ta yapılacak toplantı ile görüşülmesine karar verilen 2016 Yılı Bütçe Gelir Gider Kesin Hesabı ile 2016 Yılı Taşınır Kesin Hesabı tek tek oylanarak kabul edildi. Ancak tahsil edilen ile gider arasında yaklaşık 13 milyon lira fark olunca tasarruf çağrısı da kaçınılmaz oldu. 
Kırklareli Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantıda alınan karar gereği ikinci toplantısını yaptı. 9 Mayıs 2017 Salı günü yapılan toplantıda Meclis Başkanlığın Vekilliğini Adem Sevim yaptı. 

Tek gündem maddesi olan “2016 Yılı Belediye Gelir Gider Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesap Cetveli”nin görüşülmesi konusunda toplanan Meclis’te ilk olarak 2016 Yılı Belediye Gelir Gider Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesap Cetveli konusunda Plan ve Bütçe Komsiyonu’nun raporu okundu. Raporun ardından Meclis Başkan Vekili Adem Sevim rapora ilişkin görüş belirtmek isteyen olup olmadığın sordu. Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, gelir ve gider arasındaki farka işaret ederek Kırklareli Belediyesi’nin tasarruf yapması gerektiğini söyledi. Çiler, konuşmasında dikkat çekici eleştirilerde bulundu. Belediyeye tasarruf çağrısı yaptı.
AK Parti Grup Başkanı Mehmet Hilmi Çiler, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Gelir, gider karşısında ne yapılmış ne edilmiş elde tutulur bir şey yok. Karahıdır Korusu’nun projesi ne oldu? Yer tahsis ettik orası öylece kaldı. Kapalı Pazar Yeri yapamadık. İnci Deresi’nin ıslahını DSİ tamamladı ama biz tam olarak bir sonuca ulaşmış değiliz. Revize İmar Planı konusunda hala halen havada duruyor bu şehre büyük sıkıntı veriyor. Kırklareli’ne kurulan Üniversite aşağı yukarı 20 bin civarında öğrenciyi buraya getirdi. Kırklareli’nin konut problemi artmış durumda. Buda inşaatları getirdi fakat revize plan olmadan yapılan bu inşaatların ileride şehre büyük zarar açacağı fikrindeyiz. Bu revize planların bir an evvel yapılmasında fayda var. Şehrin etrafına bir ring hattının yapılması, bu hattın yeni yapılan Hastane’nin arkasında da dolaşmasıyla hastaneye ulaşımın kolaylaştıracağı kanaatindeyiz.
Yaptıklarınızı da değerlendiriyoruz. Şöyle ki Dereköy Yolu’nda yapılmış şahane bir tesis var ama atıl durumda duruyor. Belediye Oteli’ni bir türlü değerlendiremedik. Bunu söylemekten artık sakınıyorum ama hala tezgahlar kaldırımlarda İstasyon Caddesi işgal altında. Bir çok hizmeti de müteahhitler vasıtasıyla yapıyoruz. Sadece 2016 yılında 23 milyon TL’lik hizmet almışız. Yani biz bir Karaumur Caddesi’ni yaptık üst tarafını müteahhide veriyoruz. Fevzi Çakmak Bulvarı’nın projesini kendimiz yapsak. Bugün hala Kavaklı, Üsküp kendi imkanlarıyla parke taşları döşediler. Asfaltını kendisi yapan belediyeler var. Alınan kredilerle bizim kendi makine parkımızda kendi işçimizle yapsak bunun iki üç katı iş yaparız ve daha güzel yaparız. Çünkü yapılan asfaltın ya işaretlemesi yanlış oluyor ya su giderlerinin eksikliği var. Bereket bizim arkadaşlar müteahhitleri ikaz ediyorlar da işler biraz düzgün yürüyor. Bizim sıkıntımız bu.”
13 milyonu bir şekilde
borçlanmışız
Konuşmasında gelir gider hesaplarına değinen Çiler, “Gelirlerimiz 2016 yılında merkezi idareden 36 milyon TL gelmiş. Vergi gelirlerinden 7 milyon TL elde edilmiş. Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinden 22 milyon TL, diğer gelirlerden de 5 milyon TL olmak üzere 70 milyon TL bir gelir elde edilmiş. Bütçemiz 91 milyon TL. 20 milyon civarında bir alacağımız 2017 yılına devretmiş. 70 milyon toplam gelir giderimizde 83 milyon TL. Yani 13 milyon TL’yi Belediyemiz bir şekilde borçlanmış.
Biz bunların giderilmesi için alacaklarımızın tahsilinin daha da hızlandırılması ki Belediye hoparlörlerinden suyla ilgili anonsları duyuyoruz ve tasarruf yapmamız gerektiği fikrindeyiz. Bu tasarrufu da kendi makine parklarımız, kendi, çalışanlarımız ve kendi projelerimizi kullanarak yapabileceğiz fikrindeyiz. Birde mevsim olarak bu Kakava Şenlikleri ile ilgili olarak bu şenliğin isminden başlamak üzere A’dan Z’ye değişiklik yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Eskiden bu şenlikler Şeytandere’de yapılırdı. Orada oluşan ortama İstanbul’dan Ankara’dan insanlar gelirdi. Şu anda yapılan sadece dükkanlarda satılan malların çadırlara sokulup İstasyon Caddesi’nde satılmasından başka bir şey değil.
Burada en önemli konu süte, ete, meyve ve bağcılığa dayalı üretim yapanlar ile görüşerek onlarında fikirlerini alarak marka olabilecek şeyleri festivalde öne çıkararak Kırklareli’ni tanıtan bir hale getirilmesidir” dedi.
Sevim’den eleştirilere yanıt
AK Parti Grup Başkanı Çiler’in konuşmasının ardından soru ve eleştirilerine yanıt veren Adem Sevim, geçen yıl şehitler nedeniyle iptal edilen Kakava Şenliği’nin de bu yıl sanatçısız daha çok kültürel ağırlıklı yapılacağını belki kapanış gecesine özel bir sanatçı olabileceğini söyledi. Festivalin festival olmaktan çıktığı yönündeki Çiler’in eleştirisine Sevim, “Biz stantları açtık. Ama Kırklareli’nin yöresel ürünlerinin tanıtılması ile ilgili stantları isteyenler hep geldiklerinde bizlere hiç yardımcı olmuyorlar. Ürünlerinizi tanıtmak istiyorsunuz ama bunun bir bedeli olmalı. Maalesef biz kendi esnafımızdan bunu göremiyoruz. Şu anda açık. Stantlarımız başladı” dedi.
Sevim, İnci Deresi konusunda; “İnci Dere projesi ile ilgili olarak maliyet çok fazla çıktı. Biz kendimiz kendi imkanlarımızla ne kadar yapabiliriz onun çalışmalarına başladık. Onu da kısmet olursa kısa sürede hayata geçireceğiz” açıklamasını yaparken Karahıdır Korusu konusunda; “Karahıdır Korusu’da çok büyük bir bütçe. Oranın hayata geçirilmesi Belediye’nin imkanlarını zorluyor. Yap iş devret modeliyle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Sevim Dereköy Yolu, Belediye Oteli, yeni Hastane Caddesi’ndeki dükkanlar ve İstasyon Caddesi konusunda ise şunları söyledi;
“Dereköy Yolu’ndaki tesis ile ilgili olarak AB Projesi’nden daha teslimatları almadık. fakat orayı yapıp açacağız. Oranın ilavesi yapılacak. Çamlık etrafının kapatılması yapılacak. Oturma grupları, yoluyla normal vatandaşımızın rahatlıkla gidebileceği bir yer olacak. Ona başladık.
Belediye Oteli 23 Mayıs 2017’de ihaleye çıkacağız. Bununla ilgili tekrar fiyat araştırması yaptık. KDV dahil 9 milyon 500 bin TL bunun fiyatı belirlendi. Otelin satışına karar verdik.
Dün Hastane Caddesi’ndeki 38 dükkan için ihalelere başladık. Dün 9 adedi satıldı. Yarın 9 adedini daha satmak için ihale açacağız. Cuma günü de 20 adedi için ihale açacağız.
İstasyon Caddesi’ne gelince. Şu anda 15 adet ahşap kulübe yapıldı. Kakava Festivali’nden sonra yerel tezgahların hepsi kalkacak. Oradaki dağınıklığın farkındayız ama herkes birden bire mağdur etmek istemedik. Kakava Şenliklerinden sonra orasını düzenleyeceğiz.”
Yapılan oylama ile 2016 Yılı Belediye Gelir Gider Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesap Cetveli tek tek oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi. Oylama da AK Parti Grubu red yönünde oy kullandı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. adem sevim demiş ki Karahıdır Korusu çok büyük bir bütçe. Oranın hayata geçirilmesi Belediyenin imkanlarını zorluyor. Dikkatiniz çekiyorum arşivlere bakınız göreceksiniz. Belediye Başkanı birkaç sene önce bol keseden vaat dağıtırken Karahıdır Korusunu şöyle yapacağız böyle yapacağız diyordu. O zaman tutulamayacak sözler neden veriliyor? Belediye Başkanınızı uyarın o zaman. Paranız yoksa sağa sola zart zurt edip vaat dağıtmasın. 5 yılda 5 büyük proje sözü verildi. Söz verdi bunları Belediye Başkanı. Neden tutmuyor? Yalancısınız halkı kandırıyorsunuz. İktidara kızıp eleştiriyorsunuz ama onlara yönelttiğiniz ithamları asıl siz yapıyorsunuz.yazıklar olsun. Şehri kasabaya çevirdiniz. Ancak küpünüzü dolduruyorsunuz. Bir Kaynarca üsküp beldesi Armağan köyü kadar olamadınız. yazık.

  2. bu arkadaşlar orada yatıp kalkıp şunu tartışıyorlar: "iki elle bi şeyi nasıl doğrultamıyoruz?" baştan sona kahve muhabbeti. inci dere gibi boş beleş bir proje nasıl olurda bu kadar su kaldırır? şehir içi bitti dere mi kaldı? kime ne faydası var? pardon yaa aslan marka rant vardı sahi...