"11. Avrupa Aşı Haftası" Etkinliği rengarenk geçti

24-30 Nisan 2016 tarihleri arasında kutlanan "11. Avrupa Aşı Haftası" Etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek adına Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 28 Nisan 2016 Perşembe günü basın açıklaması yapıldı. Kırklareli İstasyon Caddesi üzerinde gerçekleşen etkinlikte, çocuklarda aşı konusuna dikkati çekmek adına öğrencilere balon dağıtılması ile etkinlik şenlik havasına büründü

Ülkemizde ilk kez 2005 Ekim ayında kutlanan ve bu yıl 24-30 Nisan 2016 tarihleri arasında 11'incisi düzenlenen "Avrupa Aşı Haftası" kapsamında Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından etkinlik gerçekleştirildi. Kırklareli İstasyon Caddesi'nde Hamdi Helvacıoğlu İlkokulu önünde yapılan etkinlikte, vatandaşları ve çocukları bilgilendirmek amacıyla tanıtım standı açıldı. Söz konusu stantta konu ile ilgili basın açıklaması yapıldı ve vatandaşlara broşür dağıtıldı. Kırklareli Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Demet Aydoğdu'nun saat 14.00'te Aşı Haftası münasebetiyle yaptığı basın açıklamasının ardından, öğrencilere aşı konulu tanıtım filmleri eşliğinde balon dağıtıldı.
11. Avrupa Aşı Haftası
28 Nisan 2016 Perşembe günü gerçekleşen etkinlikte basın açıklaması yapan Dr. Demet Aydoğdu, söz konusu açıklamada şunları kaydetti:
İlk kez Ekim 2005 tarihinde başlayan ve bu yıl 11. kez düzenlenecek olan "Avrupa Aşı Haftası" etkinlikleri 24 - 30 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. "11. Avrupa Aşı Haftası"nın ana teması, siyasi, mesleki ve kişisel düzeylerde bağışıklamaya olan taahhütün yenilenmesine olan ihtiyacın öne çıkarılması olarak belirlenmiştir. Ülkemizde Avrupa Aşı Haftası etkinliklerinde öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması çalışmaları yürütülecektir.
"Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı"
Ülkemizde, 1981 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından ''Genişletilmiş Bağışıklama Programı" yürütülmektedir. Programın amacı, aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında; boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, Hemofilus influenza tip b, konjuge pnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında uygulanmaktadır.
İleri yaş nüfusunun giderek artığı ülkemizde, kronik hastalıklarda ve kanserlerde artış eğilimi meydana gelmektedir. Bu durum erişkin bağışıklamasının daha ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bakanlığımız, erişkin bağışıklamasının artan öneminin farkındadır. Gerek çocukluk döneminde temel bağışıklaması yarım kalan gerekse bağışıklamanın pekiştirilmesi amacıyla ek aşılamalara ihtiyacı olanlar ile yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, immun yetmezliği bulunanlar ve diğer risk gruplarındaki kişilerin enfeksiyon hastalıklarından korunması hedefleri doğrultusunda aşılama çalışmalarını yürütmekte ve desteklemektedir.
Aşılanmanın, aşılanan bireyin hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden koruması gibi kişisel yararları yanında toplumsal yararları da vardır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumların, hastalıkların yayılmasına karşı direnç göstermeleri toplumsal yararın en büyük göstergesidir. Bu yolla, aşı uygulanma yaşından küçük olan bebek ve çocuklar, yeterli immun yanıt oluşturamayan immun yetmezlikliler, yaşlılar, aşı kontrendikasyonu olduğu için aşı yapılamayan bireyler, aşı yapılmış ancak bağışıklık düzeyi azalmış bireyler de korunmuş olurlar. Bu dolaylı etki, toplumsal bağışıklık olarak adlandırılır. Toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için uygulanan aşının etkili olması yanı sıra gerekli aşı kapsayıcılık hızına da ulaşılmış olması gereklidir.
Sağlık personelimizin başarılı çalışmaları, anne ve babaların çocuklarını aşılatmaları konusundaki duyarlılığın artması sonucunda yüksek aşılama yüzdelerine ulaşılmış ve bunun sonucunda ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler oldukça azalmıştır.
Aşı Nedir?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.
Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır.
"Aşılanma her çocuğun hakkıdır"
Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışlanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle Ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.
"Aşılanın, Önleyin,
Korunun"
GBP'nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) amacı aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b'ye bağlı hastalıklar (menenjit gibi) ile streptokokus pnömoniya'ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların (zatürre gibi) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, hepatit A aşısı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından, Hib aşısı H. influenza tip b'ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, Konjuge Pnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.
"Çocuklarınızın Eksik Aşılarını Tamamlatınız"
Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk belirlendiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.
Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.
"Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk"
Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Grip aşısı, Polisakkarit Pnömokok aşısı ve Hepatit A aşısı SUT (Sağlık Uygulama Tebliği)'da belirtilen risk gruplarına göre sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmektedir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı aşı takvimini Aş" Zamanı uygulamasından da takip edebilirsiniz.
Yetişkin aşılar!
Boğmaca, difteri ve tetanoz gibi hastalıklara karşı bağışıklık zamanla azalır. Gençlere ve erişkinlere uygulanan aşıların pekiştirme (rapel) dozu gerekir. Rahimağzı kanseri başta olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olan HPV virüsüne karşı aşı ile korunabilirsiniz. Her yaşta görülebilen meningokoka! hastalıklara karşı bağışıklanarak önlem alabilirsiniz.
Herhangi bir risk grubunda olmayan toplumun aktif çalışan bireylerinin de grip aşısı ile bağışlanmalarında yarar görülmektedir.
Seyahat aşıları
Seyahat aşılarına karar verilirken, seyahat edilecek ülkelerdeki aşı ile önlenebilir hastalıkların güncel durumuna bakılmalıdır.
Ayrıca seyahat sırasında gerçekleştirilecek konaklama ve aktivitelerin detayı ile seyahat edecek kişinin genel sağlık durumu dikkate alınmalıdır.
Gezi tarihinden en az 10-14 gün önce, seyahat aşıları tamamlanmış olmalıdır.
Seyahat aşıları 3 grupta ele alınır:
1.Rutin aşılar; genellikle çocuklukta yapılan seyahatten bağımsız güncel olması gereken aşılar,
2.Zorunlu aşılar; Bazı ülkelere giriş için gerekli olan aşılar,
3.Önerilen aşılar; ziyaret edilecek bölgedeki hastalık riskine göre yararlı olacağı düşünülen aşılar.
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde bulunan Seyahat Sağlığı Birimi'nden gideceğiniz ülkelerin sağlık durumu hakkında bilgi alabilir, bazı ülkelere giriş için gerekli aşıları yaptırabilirsiniz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol