104 yıl önce “Çanakkale geçilmez” dediler

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kırklareli'nde bir dizi tören gerçekleştirildi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün ilk etkinliği Kırklareli Şehitliği’nde yapıldı. Protokol üyelerinin katılımı ile başlayan törende il olarak saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu esnasında Tören Mangası tarafından saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden tören sonrasında Vali Osman Bilgin Şehit Defterini imzaladı.

Vali Bilgin, şehit defterine şu satırları yazdı; “Aziz şehitlerimiz bugün sizleri rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Türk ve Dünya tarihine damga vurmuş en önemli olaylardan birisi olan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, tarihin akışını değiştiren bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen aziz Türk Milletinin kahramanlık destanıdır. Bir Milletin azim ve kararlılığının, cesaret ve fedakarlığının açık göstergesidir. Bu duygularla Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’nin kahraman şehitlerini; vatan, millet, bayrak ve devlet uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Rahat uyuyunuz, ruhlarınız şaad olsun.” Şehit defteri imzalandıktan sonra Vali Bilgin ve protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı ve dua etti. Kırklareli Şehitliği sonrasında törenler Kırk Şehitler Anıtı’nda devam etti. Burada da Vali Bilgin tarafından kısa bir konuşma yapıldı. Sonrasında anıta karanfil bırakıldı ve Kırklareli İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş dua etti.
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinliği daha sonra Rektörlük Kültür Merkezi'nde devam etti. Buradaki program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Şehitler Günü ve Çanakkale Savaşları ile ilgili günün anlam ve önemine dair konuşmayı 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görev yapan Yüzbaşı İsmail Yeşilbaş yaptı. Yüzbaşı İsmail Yeşilbaş konuşmasında “ Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız. 104 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin, kahraman evlatlarımızın şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer istiklal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. 18 Mart 1915’te İtilaf Devletleri donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek için büyük bir taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra müttefik donanmasının 3 silahlı zırhlısı Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak tabyalardan yapılan top atışlarıyla battı. Bu durum karşısında panikleyen İtilaf Devletleri Donanması boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu’ya çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemişler. Ancak Çanakkale Savaşlarında askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Çanakkaleler sonsuza dek geçilemeyecek, gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun” ifadelerini kullandı. Bu konuşmanın ardından Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ceren Demirkan, “Çanakkale” başlıklı şiirini okudu. Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri, Müzik Öğretmeni Süheyla Solak ve öğrencilerinin hazırladığı Çanakkale Oratoryusu programı gerçekleştirildi ve etkinlik sona erdi. Saat 12:00’de sona eren 18 Mart Şehitleri Anma Programı’nın ardından saat 13:00’te Leylandi Restaurant’ta şehit aileleri ile birlikte yemek programı düzenlendi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol