İş Başa Düştü

Kapalı Pazaryeri ve daha güzel şartlar altında evlerine ekmek götürme beklentisini 2004 yılından itibaren muhafaza eden pazarcı esnafı, sonunda kendi göbek bağını kendi kesti. "Kurda sormuşlar ensen neden kalın, kendi işimi kendim yaptığım için demiş." Diyerek gelmeyen, hayata geçirilemeyen pazarcı esnafına yönelik hizmetlerden ümidini kesen binlerce Kırklarelili, Kırklareli Seyyar Pazarcılar Odasının yerinde hamlesi ile hizmetsizlik denizinde boğulmak üzereyken derin bir nefes aldı

"Son 10 yıllık verilere göre 2 Milyon esnaftan elimizde kalan 1,6 Milyon,  Halk pazarlarımızda kazançlar her yıl ciddi oranda düşmekte, aldığı mal ve ürünün tamamını elden çıkartan bir esnaf asgari ücret kazanıyor.

Büyük marketlerin 57 esnafın iş kolunda bulunan ürünlerle halkın karşısına çıkması, modernleşme ve çağdaşlık pompalaması ile halk pazarlarından çekilmeye başlayan Milyonlarca kişi… Bunun gibi onlarca etkenden dolayı, eriyen ve gelecek endişesinde olan Kırklarelili esnaf ve pazarcıya ilaç gibi bir finansal destek yakın zamanda Kırklareli'de olacak." Sözleri ile ilimizdeki kısır ekonomik döngünün geçim konusunda hasta ettiği binlerce pazarcı esnafına müjde veren Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Can Bahçıvanoğulları ve Basın sözcüsü Erdinç Günel, son 2 aylık süreçte yapılan girişimler neticesinde pazarlarımıza inen Bulgar ziyaretçilerin ekonomik olarak ilimize artıları olduğunu bununda artarak devam edeceğini belirtti.
Bulgaristan'dan gelen turistleri Kırklareli'deki pazarlara indirmeyi başaran, Kırklareli Seyyar Pazarcılar odası, Balkanlardaki temasların sonuna gelindiğini güzel ve bol kazançlı günlerin artık başladığını işaret etti.
Konu ile alakalı olarak ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirlerine özel bir açıklama yapan Kırklareli Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Can Bahçıvanoğulları ve Yönetim Kurulu üyesi Erdinç Günel, Konunun öneminin binlerce esnafa sağlayacağı katkıdan sonra daha iyi anlaşılacağını belirttiği açıklamalarında ciddi bilgileri Kırklareli Kamuoyu ile paylaştı.
"Alışveriş ve ticaret piyasalarının eski halk dayanışması şeklinde gerçekleşen görüntülerinden çıkarak, fırsatlar sunularak insanların önlerine çıkmaları sonrası esnaf ve pazarcılarımız için bir dibe vuruş yaşandı. Bununla birlikte Ülkemizde 400 Bine yakın arkadaşımız ve kardeşimiz dükkanlarını kapatarak, yada tezgahlarını bir daha açmayarak boyun eğdiler bu finansal değişime. Kırklareli'dede durum ülke genelindeki olumsuz tablodan bir farkı yok. Her yıl biraz daha eksilerek mücadelemize devam ediyoruz. Ediyoruz etmesine ama…" diyerek sözlerine başlayan Bahçıvanoğulları, açıklamasının son kelimesini neden ama ile bitirdiğini ise, "her yıl üzerine koyarak bizlerin hayatta kamasını zorlaştıran Marketler işimizi daha da kötü bir hale getiriyor" diyerek özetledi.
Kırklarelili esnaf ve pazarcılara, "Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Arnavutluk gibi balkan ülkelerinden kafileleri Trakya'nın en büyük pazarlarına çekmek istiyoruz. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Bulgaristan'a bir ziyaretimiz oldu. Buradaki temaslarımızda bu hedefimizin imkansız olmadığını gördük. Zaten Kırklareli'deki pazarlarımızda tüm ürünler uygun fiyatlardan halk arz olunmakta. Bununla birlikte pazarlarımıza yabancı sermayeyide sokmayı ayrıca toptan bir şekilde satışlarla son 10 yıldaki kötü tabloyu değiştirmeyi hedefliyoruz. Buna benzer bir uygulama Edirne'de yapılmakta. İlimizde gerçekleşecek olan ziyaretlerde ekonomik olarak kazanç sağlayacak. Sadece pazarcı esnafımız değil diğer küçük esnafımızda bundan pay alacak. Bu konuda daha detaylı ve sağlam bir girişimin önümüzdeki günlerde yapılacak. Şimdilik küçük kafileler şekilde Bulgar ve Yunan turisatleri pazarlarımıza çekeceğiz. Daha sonra seyahat ajenteleri, Belediyeler ortaklığında sınır ötesi ekonomik etkileşim adı altında bir antlaşma yada protokol ile devalılığı sağlanabilir. Gördüğünüz gibi ilimize Çarşamba ve Cumartesi günleri gelen Bulgar turistler pazarlarımıza uğrayama başladılar. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu talep daha çok artacak." Sözleri ile güzel günlerin yakında olduğunu vurguladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol