İNSAN HAKLARI İNSANI İNSAN YAPAN HAKLARDIR (2)

İnsanlar sosyal ve siyasal hakları için tarih boyunca çok mücadele etmişlerdir. İnsanın hür ve serbest düşünmesi, kendini kanıtlaması, hareketlerinde bağımsız kalması bu sayede mümkün olmuştur. Mücadele edenler elde ettikleri hakları korumada da titiz olmuşlardır. Ancak ne var ki zaman zaman topluluklar elde ettikleri hakları, kazanımları kaybetmişlerdir. Çünkü despot idareler, müstebit Krallar, Padişahlar, Şahlar, Şeyhler, Emirler, Sultanlar hep var olmuşlardır. Bu nedenle   İNSAN HAKLARI'nı elde etmek ve korumak kolay olmamıştır. İngiliz halkı Kral ile sosyal ve siyasal haklar sözleşmesini ancak 1215 yılında imzalayabilmiştir. Dünyanın büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı Devleti kulları ile böyle bir anlaşmaya yanaşmamıştır. 1908 Meşrutiyeti ve vaat edilen Hürriyet, Musavat, Adalet darbe ile gelmiştir.
 Tarihler İnsan Haklarını ele alan hükümdarın İranlı Kiros olduğunu yazarlar. "Bu haklar, ırk, milliyet, cinsiyet, din ve statü ayrımı gözetilmeksizin insan onurunun gereği bütün hakları kapsar. Bu hakları "HUKUK" tanır ve güvence altında tutar." "Ancak kişisel hak ve özgürlükler toplumun koyduğu ahlak kurallarıyla sınırlıdır. "Bu nedenle haklar, özgürlükler insana sorumluluk getirir. Yani insan hakkını, hukukunu belli bir sorumluluk sınırları içersinde kullanabilir. İnsan için sonsuz hürriyet (özgürlük) yoktur. Bir başka anlamda "Ben istediğimi yaparım, istediğim gibi hareket ederim" diyemez. Çünkü özgür olmanın da bir sınırı vardır. O, başkalarının özgürlüğünün başladığı yere kadardır. Demokrasi bilgisi, demokrasi kültürü ve eğitimi insana bu sosyal ve siyasal hakları kullanma bilgisini ve imkanını verir. Mesela, "İNSANLIĞIN KURTULUŞU" adlı kitabın kapağında şu cümle yazılıdır:
 "İNSANLARIN DÜŞÜNMEK HAKKI UĞRUNDAKİ SAVAŞLARININ TARİHİ" bu hakların elde edilmesi tarihidir. Konunun burasına gelmişken insanın haklarının, özgürlüğünün neler olduğuna bir bakalım. Doğan Hasol, 28 Kasım 2013 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde çıkan "İNSAN HAKLARI ve DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ" adlı yazısında bu hakları şöyle sıralıyordu:
 "Yaşam Hakkı ve Kişi Dokunulmazlığı, Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği, Düşünce ve Düşünceyi açıklama özgürlüğü, İnanç ve İbadet özgürlüğü, Konut Dokunulmazlığı, Mülkiyet Hakkı, Seçme ve Seçilme Hakkı, Eşitlik Hakkı, Dernek Kurma Hakkı, Dilekçe Hakkı, Çalışma Özgürlüğü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı, Kamu Hizmetine Girme Hakkı, Tarafsız Yargıç Önünde Yargılanma Hakkı. Bir de Kölelik Yasağı, İşkence Yasağı" vardır. Birleşmiş Milletler Teşkilatı 10 Aralık 1948 tarihinde Evrensel Beyanname ile bu hakları neler olduğunu insanlığa deklere etmiştir (açıklamıştır). "Ancak insanlığın daha birçok hakları vardır. Yarında bu haklardan söz etmeye çalışırız. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol