BİLGİLER BELGELER IŞIĞINDA ATATÜRK-İNÖNÜ ARKADAŞLIĞI

Atatürk'ün Türkiye İş Bankası'na özel bir ilgisi vardır. Bu özel ilgi hakkındaki bilgiler 2011 yılında yayınlanan "TÜRKİYE İŞ BANKASI TARİHİ" adlı kitapta yer almıştır. Atatürk-İnönü mercek altına alınıp kamuoyuna yansıtılmıştır. Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Dr. Alev Coşkun, Atatürk'ün bankadaki şahsi hesaplarından İsmet İnönü'ye 1924 yılından itibaren ölünceye kadar 365.150 lira yardım yaptığını 3 yıl kadar önce basına aktarmıştır. Buna göre anlaşılmıştır ki, Atatürk-İnönü beraberliği sadece Vatan Kurtarıcılığı, Devlet Yöneticiliği beraberliğinden ibaret değildir. Ortada çok güçlü bir arkadaşlık, dostluk ve kader birliği vardır. Ömür boyu hiçbir şey bu beraberliği etkileyip bozamamıştır.
Bildiğim kadarı ile Mustafa Kemal ile İsmet İnönü gençlik yıllarında, askerlik hayatında tanışmışlardır. Bu ilk tanışıklıkta Mustafa Kemal'in gözü İnönü'yü tutmamıştır. Fakat zaman içerisinde İnönü'nün askeri kabiliyeti, komutanlığı, vazifeye bağlılığı, devlete sadakati, devlet malını koruma bilinci ve titizliği, devlet malına el uzatmama anlayışı Mustafa Kemal'in ilgisini ve dikkatini çekmiştir. Bu bulgular ve özellikler Mustafa Kemal'e güven vermiş, kader birliği yapılabileceği duygusunu pekiştirmiştir. Bundan şu da anlaşılıyor ki Mustafa Kemal daha küçük rütbeli bir subay iken kader birliği yapacağı arkadaşlarını seçmeye ve izlemeye başlamıştır. Nitekim Osmanlı Devleti'nin son on ve on beşinci yıllarında İnönü, Mustafa Kemal'in yanındadır. Mesela Mustafa Kemal'in Samsun'a geçme plan ve hazırlıklarında İsmet İnönü büyük rol oynamıştır. Mustafa Kemal'in Samsun yolculuğunun güzergahını ikisi baş başa verip tespit etmişlerdir. Mustafa Kemal Samsun'a gitmeden ve gittikten sonra İnönü Osmanlı Genel Kurmay Başkanlığı sırasında önemli bir mevkideydi. Anadolu'ya geçtikten sonra başlayan milli mücadele sürecinde Ankara Hükümeti'nin ilk Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü'dür. Denebilir ki Mustafa Kemal milli mücadelenin sürdürülmesinde, savaşların kazanılmasında, barış müzakerelerinde, devletin kurulmasında, Cumhuriyet'in ilanında, devrimlerin yapılmasında velhasıl YENİ TÜRKİYE'NİN YARATILMASI'nda Mustafa Kemal-İsmet İnönü beraberliği et-tırnak misalidir. Atatürk'ün hayata veda ettiği 1938 yılına kadar Mustafa Kemal-İsmet İnönü vatanın kurtarılmasında, devletin kurulmasında, yeni bir ulus yaratılmasında, devrimlerin yapılmasında ve kısaca nimette, külfette, tasada ve sevinçte beraber olmuşlardır.
Bu uzun beraberlikte Mustafa Kemal İnönü'yü hep yanında bulundurmuş, ona destek vermiş, yardım etmiştir. Doğal ki bazı prensipler üzerinde aralarında tartışmalar olmuştur. Ama bunların hiçbiri birbirlerine destek olmayı engellememiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal'in diğer silah ve mesai arkadaşları bu Atatürk-İnönü arkadaşlığını, dostluğunu kıskanmışlar, dedikodu üretmişlerdir. Atatürk ölünceye kadar İnönü için velinimet olarak kalmıştır. Bu dostluk, bu beraberlik öldükten sonra da devam etmekte, İnönü, Anıtkabir'de Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı başında ebedi uykusunu uyumaktadır. Mesele budur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol