Ziraat Odası'nın AB projesi tamamlandı

Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı'nın Burgas Belediyeler Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirdiği "Burgas ve Kırklareli sınır bölgesinde biyolojik atıkların yönetimi ile ilgili kapasite geliştirme" projesi tamamlandı.

12 ay süreli proje 29 Mart 2013 tarihinde başlamıştı. 126 812,58 Euro'luk Proje bütçesinin %85'ni Avrupa Birliği, %15'ni ise Ulusal İşbirliği finanse etmişti.
Projenin hedefleri şu şekildeydi;
- Ayrıştırılan biyo-atıkları ayırarak ve değerlendirerek çevrenin korunması ile ilgili imkanlar hakkında sınır bölgesindeki nüfusun bilinçlendirilmesi.  
- Sınır bölgesindeki ilgili ülkelerde, evsel kompost yapım tekniklerinin kullanımı için gerekli kapasiteyi (gücü) oluşturmak.
- Bölgedeki iki ülkenin çevre kuruluşları arasındaki, geri dönüşümlü atıkların sürdürülebilir yönetimi alanındaki işbirliğini geliştirerek daha iyi seviyeye getirmek.
Proje ile ilgili olarak yapılan açıklamada, yapılan faaliyetler hakkında şu bilgiler verildi;
"Hedef bölgede yaşayan vatandaşlara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı ve anket yapıldı. Anket ile insanların kompost yapım işlemi hakkında tutumları belirlendi. Evsel ve bahçe atıklarını evsel atıklardan ayırmak için istekli olup olmadıklarını tespit edildi. Bu çerçevede Kırklareli bölgesinde 100 anket dolduruldu. Burada yapılan fizibilite çalışması, bölgedeki atık yönetimi ile ilgili ana problemler ortaya çıkarıldı. Bu çalışma kapsamında 40 yerleşim yeri ve Kırklareli bulunmaktaydı. Bölgenin ana geçim faaliyetleri tarım ve hayvancılıktır. Bahçe ve hayvansal atıklar kontrolsüz bir şekilde atılmaktadır. Bölge, kompost yapım işleminin uygulanması için yeterli şartlara ve potansiyele sahiptir. Söz konusu şartlar, yasal gereksinimlerle düzenlenmeli, hali hazırda var olanlar ise Avrupa mevzuatına uyumlu hale getirilmelidir.
Burgas ve Kırklareli'ndeki biyo-atıkların yönetimi ile ilgili problemler benzerdir. İnsanlar, biyo-atıklarını kompostlamak eğilimindedirler; bu konuda olumlu tutum sergilemişlerdir. Her iki ülke insanının ortak sıkıntısı, konuyla ilgili bilgi eksikliğidir. Ayrıca, bu işlemi yapmak için motivasyonları yoktur, çünkü bu işten her hangi mali bir yararın olmayacağını düşünmektedirler. Tamamlanan anket sonuçları neticesinde, eğitim sunumları hazırlandı ve eğitim sunumları insanların biyo-atıkları, genel evsel atıklardan ayırmaları ve amaçlanan bölgede evsel kompostlama işleminin uygulanmasını motive edecek konuları dahil etmemize imkan sağlandı.
Evsel kompostlama sistemlerini kullanmaları ile ilgili ailelere eğitim verilmesi
Kırklareli bölgesinde 10 eğitim semineri düzenlendi ve 248 kişiye, proje ile ilgili eğitim ve bilgilendirici materyal dağıtıldı. Eğitimler aşağıdaki yerleşim yerlerinde yapıldı:
Kırklareli'nde; 22 ve 29 Ocak, 5 ve13 Şubat 2014. Üsküp'te; 11 Şubat 2014. Karıncak'ta; 20 Şubat 2014. Deveçatak'ta; 21 Şubat 2014. Kızılcıkdere'de; 28 Şubat 2014. Kavaklı'da; 4 Mart 2014. İnece'de; 4 Mart 2014 Eğitim konuları, Burgas ve Kırklareli'nde yapılan fizibilite çalışmalarının önerileri ile uyumlu olmuştur. Proje ekibi ve katılımcılar arasında diyalog oluşturmaya çalışılmıştır. İnsanlar, atıkları ayrıştırma deneyimlerini paylaştılar. Aynı zamanda, atıkların bertaraf edilmesi, çöp ücreti vb. ile ilgili problemlerini de dile getirdiler. Bazı vatandaşlar, atıklarını ayrıştırma konusunda gerekli motivasyona sahip olmadıklarını, sarf edilen gayretlerin olumlu bir sonuç doğuracağından emin olmadıklarını dile getirdiler.  Bundan dolayı, evsel ve bahçe atıklarının ayrıştırılma sonucu kendilerine sağlayacakları yararlar konusunda onları ikna etmeye çalışıldı. Sunumlarımızdaki teorik bilginin dışında, kaliteli kompost elde etmek için pratik önerilerde de bulunuldu.
Hedef gruplarına yönelik faaliyetler organize edildi ve gerçekleştirildi
Proje kapsamında iki toplantı düzenlendi. Birincisi toplantını amacı; medya ve hedef grupları, proje uygulaması ve faaliyetler hakkında bilgilendirmekti. İkinci veya final toplantısında ise, medyaya elde edilen sonuçlar ve sağlanan veriler konusunda bilgi verildi.  
04.07.2013 tarihinde, Burgas şehrinde,  "Burgas şehri yerel yönetimler bölge forumu" düzenlendi. Foruma, belediyelerin, RİOSV-in atık yönetim uzmanları katıldı, bölgedeki NPO'ların temsilcileri iştirak etti. Proje, katılımcılara tanıtıldı, atık yönetimi sürecinde belediye yönetimlerinin karşısına çıkacak olan zorluklar ele alındı. 13.12.2013 tarihinde, Kırklareli'nde Uzman forumu düzenlendi.  Bu forum, atık yönetimi alanında, her iki taraf için deneyim, tecrübe alış verişi ve iyi uygulamalar paylaşımı açısından yararlı oldu. Foruma,  Türk ve Bulgar Atık yönetimi uzmanları katıldı. Atıklar alanında hedef bölgede bulunan belediyelerin karşı karşıya kalacakları problemler dile getirildi, öncelikler ve amaçlar belirlendi. Bulgar grubu temsilcileri iyi uygulamaları, alınan dersleri ve bundan başka ülkenin Avrupa Birliğine girdikten sonra yapılan değişiklikleri paylaşmışlardır. 19.03.2014 ve 20.03.2014 tarihlerinde, her iki sınır bölgesi arasında, "Eğitim turu (Study tour)" - tecrübe ve iyi uygulamalar paylaşılmıştır. Türk temsilciler, kompostlama cihazı dağıtılan bazı yerleşim yerlerini ziyaret etmiş ve evsel kompostlama sisteminin kullanım imkanları ile tanışmışlardır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol