ZANNETMEYİN BEN AMASYA'DA PAŞALIK EYLEDİM GÖRDÜM FAKİR HALKIMI BABALIK EYLEDİM

1980'li yıllarda Kırklareli Valisi rahmetli Ahmet Tosun idi. Doğu illerinin birinden Kırklareli'ne gelmişti. Sanıyorum Van veya Bingöl illerinden biri olabilir. Ahmet Tosun Kırklareli'ne geldikten bir süre sonra Gazeteci - Yazar Mete Akyol Kırklareli'ne geldi. Vali'yi ziyaret için geldiğini söylemişti. Beni buldu, Vali'yi ziyaret edelim dedi. Ben Cumhuriyet muhabiri idim. Mete Akyol ile Vali'ye gittik. Tanıştık, konuştuk, fikir alış verişinde bulunduk. Valilik anılarından söz etti. Doğu illerinde iken bir deprem yaşadığından söz etti. Kırklareli'ni sevdiğinden belirtti.
Vali Ahmet Tosun ile görüştükten bir iki gün sonra Mete Akyol'un Kırklareli yazısı çıktı. Vali Ahmet Tosun için "Zelzele Ahmet" diyor ve nedenini anlatıyordu.
Ahmet Tosun Doğu'da Vali iken büyük bir zelzele meydana gelmiş. Galiba Zelzele Ahmet Tosun'un İl'e yeni geldiği zaman olmuş. Buna izafeten halk ona "ZELZELE AHMET" lakabını takmış. Yazının çıktığından bir gün sonra beni çağırdı, Mete Akyol'un yazısına üzüldüğünü söyledi. Benim yapabileceğim bir şey yoktu. Gazetecilikte haber ve yazı çıktıktan sonra yapabilecek hiç bir şey yoktur. Cami Dindarlığı vardı. Hacı, hoca, imam takımı ile ilişkileri iyi idi. Namazı niyazı da ardı. Halkı ilgilendiren bilgi ve haberlerden beni de haberdar ederdi. Benim gibi veteriner Nurettin Kayar ile de arası iyi idi. Nurettin Kayar Hürriyet'te haber geçiyordu. Akıllı bir gazetecilik yapıyordu. Nurettin Kayar da iyi dostumdu. Kızı Demet'in öğretmeni idim.
Vali Ahmet Tosun her Vali gibi birçok hizmete imza atmıştır. O halkı, halk onu seviyordu. Gün geldi, Çankırı'ya atandı. Oradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra bana birkaç mektup yazdı. İcraatlarından söz ediyordu. Kırklareli'ni ziyarete geldiğinde de arayıp soruyordu. Rahmetli'yi hep Osmanlı'nın Amasya Valisi'ne benzetirim. Amasya Valisi, Amasya'dan başka yere atandığında şöyle diyerek halkı bilgilendirmiştir:
Zannetmeyin ben Amasya'da Paşalık eyledim
Gördüm Fakir halkımı babalık eyledim

YOLUN AÇIK OLSUN DEĞERLİ VALİM
Her derdin dermanı Lokman Hekimdi,
Babacan tavırlı ve çok sakindi,
Bizi boynu bükük bıraktı şimdi,
Yolun açık olsun, değerli Valim,

Sevgi, saygı dolu gönüllerimiz,
Sizi kalbimizden nasıl sileriz,
Mutluluk ve esenlikler dileriz,
Yolun açık olsun, değerli Valim.
Nurettin Kayar

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol