ZAFER Mİ YOKSA YOK OLUŞ MU?

Dünyada ders verici çok olaylar vardır. ''Pers Kralı Pirus ihtiyarlamıştı. Kuzey Yunanistan hakim Epir Bölgesinin hükümdarı Pirus, oğullarının şanına, şöhretine uygun bir geçmiş, bir ülke bırakmak istiyordu. Roma'ya karşı savaş açtı. Fillerini, develerini Roma'nın üzerine sürdü. Savaş yıllarca sürdü. Böylece Epir Kralı Pirus zafer kazandı ama Pirus savaş meydanında başını kaldırıp etrafına baktığı zaman hiç kimseyi göremedi. Koskoca imparatorluğunu bırakmak istediği oğulları dahi yoktu. Uç Beyleri, silahlı askerleri hiçbiri yoktu. Tek başına kalmıştı.
''ZAFER BENİM.. MUZAFFERİM.. AMA NE PAHASINA…'' diye söylendi. Olay milattan 276 yıl önce yani günümüzden 2 bin 290 yıl önce olmuştur. Pirus bu savaşa 25 bin piyade, 2 bin atlı, 24 fil ile katılmıştı. Savaş Ispartalılar ile Yunanlılar arasında geçmişti. Ispartalılar yenilmişlerdi ama Pirus'un ordusunu da yok etmişlerdi. Bu olay tarihte galibin aslında mağlup olduğunu gösteren savaştır. Bu savaşı Fransız kadın romancı Simone de Beauvoir '' PYRRHUS İLE CINEOS'' adlı kitabında anlatmıştır. Milat'tan önce eski Yunanistan'da güçlü iki devlet vardı. Bu devletlerden biri Atina, diğeri Isparta idi. Şehir devletleri olarak anılıyorlardı. Ispartalılar askerliğe önem veren bir millet idiler. Terbiyeleri çok sertti. Askeri disiplin çok acımasızdı. Spora büyük önem veriyorlardı. Atinalılar ise daha medeniydiler. Bilgi ve kültürleri, eğitim seviyeleri yüksekti. Bu bilgi ve kültürleri sayesinde genelde savaşları kazanıyorlardı. Mesela Atinalılar, Milat'tan önce 500 yıllarında Perslerle yani İranlılarla savaşmışlar. Pers hükümdarı Darius'u yenmişlerdi. Pirus Savaş ve Zaferlerine benzer bir savaş da 1967 yılında İsrail ile Mısır arasında geçmiştir. Tarihi bir sorundur. Araplar 1948 yılında orada bir İsrail Devleti kurulmasını istememişlerdir. Bu yüzden baştan beri anlaşmazlık içersindedirler. Nitekim 1967 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasir İsrail ile savaşa hazır olduğunu açıklamış, Bölgede savaş tedbirleri almıştır. Bu savaşı önlemek için bazı devletler girişimlerde bulunmuşlarsa da başarılı olamamışlardır. İki tarafta savaşmaya, birbirlerini yok etmeye kararlı olduklarını açıklamışlardır. Ortadoğu ve 1967 yılının bir zaman diliminde iki taraf sessizliğe bürünmüştür. Ancak atalarımızın söylediği bir söz vardır ya ''su uyur düşman uyumaz'' ona benzer bir durum orta çıkar. Günlerden bir gün dünya uykudan uyandığında 200 uçağı olan İsrail Hava Kuvvetleri Mısır pilotları sabah kahvaltılarını yaparken Mısırın hava meydanlarında uçuşa hazır bekleyen 400 uçağını vurmuş, yok etmiştir. Herhalde ''Zaferi Benim'' deyip etrafa baktığında oğulları dâhil, hiçbir şeyin kalmadığını gören Pirus gibi Mısır Cumhurbaşkanı da aynı şeyi söylemiştir. Uçaklar, pilotlar yok olmuş, Mısır zafer beklerken her şeyini kaybetmiştir.
Ne diyelim, dünyada böyle şeyler olmuştur, bundan sonrada olacaktır. İnsan akıllı olmak zorundadır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sedat karacaduralıoğlu 25 Ekim 2014 Cumartesi 12:01:10

    1967 yılı israil mısır savaşında kıbrısta bulunan ingiliz üssündeki ingiliz uçaklarına israil armasını vurup ingiliz uçakları vurmuştur önce radarlarını yok ettiler ingilizler sonrada uçaklarını1974 yılı kıbrıs çıkartmasında yunan uçaklarıkıbrısa geliyor fakat dönemiyordu yakıtı bittiğinden .yunanlılarda girit üssünde bulunan nato uçaklarına yunan arması vurup savaşmak istemişt. ruslar bunu öğrendi girit üssünden kalkan bütün uçakları düşürürüm deyince yunan hava kuvvetleri gelemed. biz çıkartma yaparken yanımızda gelişmiş iki tane rus muhribi ve deniz altındada rus deniz altıları vardı biz savaş ilan ettik onlar biz dosttuz burası uluslar arası sular dediler ve beraberce seyir yaptık