Yöresel Ürünler Hala Vitrin Arıyor

Kırklareli'nin yöresel lezzetleri neden ulusal ve uluslar arası vizyonda yok sorusu; Yöresel lezzetlerimiz var, Ulusal platformda sunum yok…
Cevabını arıyor

Kırklareli'nin, Türkiye genelinde henüz adı duyulmamış ürünlerinin ayakta kalma süreci devam ediyor. İlimizde oluşturulamamış bir platform nedeni ile devamlı olduğu yerde saymaya mahkum edilen, "Kırklareli Peyniri, Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Bağ üzümü," gibi gıda ürünlerine kent merkezine bağlı olan belde ve köylerin öne çıkartma çabasında oldukları ürünlerde eklenince bölgesel zenginliklerin ne denli çok olduğu gözler önüne seriliyor.
"Demirköy Çileği, Poyralı pekmezi, Karahıdır ayvası, Demircihilal balı, Karahıdır kirazı." Bunlardan en çok talep edilen ürünler olarak ön plana çıkanlar. Kış mevsimin gelmesi ile birlikte; ismi hardaliye gibi il sınırlarını zorlayan Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde, köylü kadınların geleneksel yöntemlerle yaklaşık 14 saat kaynatarak hazırladıkları pancar pekmezi, birçok kentten talep ediliyor.
Poyralı köyünde, her yıl yaklaşık 100 hektar alanda üretilen pancar, kadınlar tarafından bir gün önce tarladan çıkarılarak evlere getiriliyor. Temizlendikten sonra kesilen pancarlar, odun ateşinde yaklaşık 14 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Köyde, yılda yaklaşık 120 ton pekmez üretiliyor.
Geçimini pekmezden sağlayan ev hanımlarının yaptığı açıklamalarda, pekmez yapmanın zahmetli bir iş olduğunu ancak pekmezi severek yaptıklarını söyleniyor. Pekmezden elde ettikleri gelirle çocuklarını okuttuklarını ve evlerini geçindirdiklerini belirten ev hanımları, "Köylünün hemen hemen hepsi pancar pekmezi yapıyor. Ürettiğimiz pekmezleri İstanbul, Ankara, İzmir, Kars, Erzurum ve Antalya gibi birçok kente gönderiyoruz. Pekmezin kilosunu 10 liradan satıyoruz. Pekmezimiz çok lezzetli. Pekmeze sevgimizi katıyoruz. İçine şeker katmıyoruz, kendi doğal tadında. Pekmez alırken kıvamının koyu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kooperatifleşmek istiyoruz" sözleri ile nasıl hazırlık yaptıklarını ve gelecek adına neler beklediklerini özetliyorlar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol