YENİ Türkiye'nin Reis'i Cumhuru Recep Tayyip Erdoğan

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim" diyen Recep Tayyip Erdoğan halkın seçtiği ilk, Cumhuriyet tarihimizin ise 12'nci Cumhurbaşkanı olarak görevine başladı. Halkçı partinin, Halkın tayin ettiği Cumhurbaşkanı'nı,  TBMM'deki yemini sırasında salonu terk etmesi tüm Türkiyeliler tarafından, Mustafa Kemal Atatürk kaftanına ve Cumhuriyetimize SAYGISIZLIK olarak nitelendirildi

Çankaya Köşkü, dün Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine ev sahipliği yaptı. 11. Cumhurbaşkanlığı görevini 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den "törensiz" devralan Abdullah Gül, halefi 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için görkemli bir tören hazırladı.
Erdoğan düne TBMM'de başladı. Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde evinden TBMM'ye fors ve bayrağı kapalı Cumhurbaşkanlığı makam aracıyla geçti. Saat 14.10'da TBMM Genel Kurul Salonu'na girmesinin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek mazbatasını teslim aldı. Erdoğan daha sonra ant içti. Forsu TBMM gönderine çekildi, makam aracındaki fors açıldı, Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapıldı.
Erdoğan, genel kurula hitabının ardından TBMM'den askeri törenle uğurlandı. Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu ve saat 16.30'da Çankaya Köşkü'ne geçti. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde atlı tören birliği tarafından karşılandı. Gül ve eşi de Çankaya'dan A tipi askeri törenle uğurlandı.
Devir-teslim töreni ve resepsiyonda 15 ülkenin Cumhurbaşkanı, 6 ülkenin meclis başkanı, 12 ülkenin başbakanı, 3 ülkenin cumhurbaşkanı yardımcısı, 7 ülkenin başbakan yardımcısı, 40 civarında ülkenin bakan düzeyinde temsil edildi. Erdoğan, devlet ve hükümet başkanları onuruna resepsiyon sonrasında bir akşam yemeği de verdi.
11. Cumhurbaşkanı Gül dün düzenlenen törenle görevine veda ederken, kendisine Devlet Şeref Madalyası takdim edildi. Bu uygulama Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen devir-teslim törenleri için bir "ilk" oldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Devlet Şeref Madalyası'na sahip tek Cumhurbaşkanı. Demirel'in madalyası, görevini Ahmet Necdet Sezer'e devretmesinden 1 ay sonra takdim edilmişti. Altın kaplama madalya, Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile veriliyor.
Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni; 13:45 Karşılama töreni(TBMM) 14:10 Mazbata teslimi ve Cumhurbaşkanlığı yemin töreni (TBMM) 14:40 Uğurlama töreni(TBMM) 15:00 Çelenk koyma töreni(Anıtkabir) 16:30 Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Sayın Hanımefendi tarafından resmi törenle karşılanmaları (Çankaya Köşkü) 16:45 Başbaşa Görüşme (Çankaya Köşkü) 17:00 Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni (Çankaya Köşkü) 17:40 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e Devlet Şeref Madalyası tevcihi (Çankaya Köşkü) 17:45 11. Cumhurbaşkanı ve Sayın Hanımefendi'nin Çankaya Köşkü'nden resmi törenle uğurlanmaları (Çankaya Köşkü) 18:00 Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin teşrifleriyle düzenlenecek resepsiyon (Çankaya Köşkü) 20:15 Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi tarafından tören için ülkemize gelen yabancı ülke heyet başkanları onuruna verilecek akşam yemeği(Çankaya Köşkü)şeklinde nihayet buldu.
Cumhuriyetin ilk ve son reislerinin buluşma adresi Anıtkabir'di
Halk iradesi ile tayin edilen ilk, Cumhuriyet tarihimizin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla Anıtkabir özel defterine yazdığı ve 'Aziz Atatürk' ifadesiyle başladığı ilk yazıda "Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'e gelişinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Garnizon Komutanı Korgeneral Metin İyidil ve Anıtkabir Komutanı Albay Muzaffer Taytak tarafından karşılandı. Beraberindeki heyetle arslanlı yoldan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çıkan Erdoğan'ın ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Erdoğan, Anıtkabir özel defterini imzalarken şunları söyledi; "Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak görevi devralıyorum. Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı. Bugün göreve başlarken bir kez daha cumhur ile başkanının, devlet ile milletin kucaklaşmasına vesile olduğunu düşünüyorum. Sizler istiklal mücadelesini başlatmış, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için mücadele etmiştiniz. Türkiye bugün özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuştur. Hakimiyeti Milliye'ye her zamankinden fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başladığım bu ilk günde aziz milletimiz için her zamankinden fazla çalışacağıma söz veriyorum. Ruhun şad olsun."
72 Milyonun Birlik Ve Bütünlüğü Tesis Edilecek
Seçilmiş İlk Cumhurbaşkanı olarak halkına Çankaya'dan hitap eden Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin aziz vatandaşları. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor. Bugün bu anlamlı günümüzü bizlerle paylaşan tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum." Diyerek sözlerine başladı.
"Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığım bu ilk saatlerde aziz milletime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. 2000 yıllık Türk tarihinde ilk kez devletin başındaki isim milletimizin tercih yapmasıyla, kendi tercihiyle bir Cumhurbaşkanı belirlenmiştir." Cümlesi ile konuşmasına devam eden seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi, "Sorumluluğumun çok daha fazla arttığının bilinci içerisindeyim. Nefes aldığım müddetçe emanetlerine sımsıkı sahip çıkacağımı ifade etmek istiyorum. Yine bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı'na, dava arkadaşıma, ülkem ve milletim adına özellikle şükranlarımı sunuyorum. Çok uzun bir yürüyüşteki yol arkadaşları olarak bundan sonra da Abdullah Gül'ün tecrübe ve fikirlerinden yararlanacağımı bilmenizi isterim. 12 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak hükümümetimiz ve milletimizle demokrasinin, özgürlüklerin standartlarının yükseltimesi için çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Her reform yeni bir reformun kapılarını araladı. Kapıların ardına kadar açıldığı bu yeni dönem Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki ruhu taşıyan yeni Türkiye'dir. Eski Türkiye'de çeteler, tehditler, istikrarsızlık ve şüphe vardır. Yaptığımız reformlarla bunları geride bıraktık. Bugünden itibaren Türkiye eski tartışmalarla vakit kaybetmeden Cumhuriyetimizin kuruluşunun 2023 hedeflerine odaklanacaktır. Hükümet ve Cumhurbaşkanı ekonomiyi sağlıklı bir şekilde yükseltecek, refahı artıracaktır. Türkiye'nin stratejik hedefi olan AB'ye yürüyüşü kararlı bir şekilde devam edecektir. Demokratik reformlarımız hız kesmeyecek, çözüm süreciyle 72 milyonun birlik ve bütünlüğü tesis edilecektir. Türkiye'nin hiçbir ülkenin topraklarında, iç işleride gözü ve planı-projesi yoktur. Yeryüzünün her karışında barışın, refahın egemen olmasını istiyor, dış politikamızı bu ölçüde belirliyoruz. Bize dost olan her ülkeyle dostluğumuzu yücelteceğiz. (Abullah Gül'e hitaben) Yeni Türkiye'nin inşası yolunda biz bu yolda beraber yürüyeceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun. Allah utandırmasın diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol