VİZE AKINCILAR KÖYÜ ÇAKILLI BELDESİ NOTLARI

13 Mayıs 2013 Günü VİZE AKINCILAR KÖY MUHTARI HALİL ERGENE'YLE köyünün kalkınması için yaptığı faaliyetleri konuştuk. HALİL ERGENE:  "Köy mezarlığını tanzim ettik. Mezarlık içinde 1700 metre yol yaptık. (Türkler Atalarını sever) Köyde arıtma su cihazı kurduk. Halka arıtılmış suyu veriyoruz. Açık düğün salonu bitirdik. Kapalı düğün salonu yapımını başlattık. Ramazanda haftada iki gece halka iftar yemeği veriyoruz. Köyde kamera sistemi kurduk. Allaha şükür köyde olay yok. Köyümün eski adı OVATATARLIDIR. Köyümüzün ilk kuruluşu 1400'lü yıllara dayanıyor. Daha sonra köye Bulgaristan ve Yunanistan'dan göçmenler geldi. Dedemin bir tanesi Selanik'ten gelmiş. Diğer dedem Bulgaristan göçmenidir. Yaşım 45. Tahsilim ilkokuldur.
%72 oyla köyde muhtar oldum. Muhtarlıkta dördüncü yılım. Bir yıl sonra yerel seçimler yapılacak.
2013 yılı programında kabul edilip ihalesi olan projelerimiz var.
Köyün içine parke taşları döşenecek. Dereye beton istinat duvarı yapılacak. Köprüler de olacak. Köye çöp kamyonu ve itfaiye tankeri aldık.
Köyümüz en eski Türk köylerindendir. Köyde Kırım Tatarları'nın mezarları var.
Çerkezköy'e gidip yerleşen hemşehrilerimiz var. Bunlardan birisi de Çerkezköy'e gidip yerleşen Mali Müşafir Rüstem Tuna'dır.
Köyde İş-kur ve Halkeğitimle bağlantılı beş kurs açtık. Bahçecilik (2), Seracılık (2), Biçki- dikiş kursları bunlar.
Kırklareli Mahalli İdareler Md. Alahattin İkican'ın yanına her zaman uğrarım. Şiir kitapları var. Kırklareli Valisi MUSTAFA YAMAN'a ne zaman gitsem bana yardımcı olmuştur.
Köy camisinin kubbe kaplamalarını yaptırdık. Caminin klimalarını taktırdık.
Badana-boya yaptırdık. Köy öğrencileri taşımalı eğitime tabi olup Ahmetbey Beldesi'ne gidiyorlar.
Vize Kaymakamı sorunlarımızla ilgileniyor. Sağolsun. Tanıştığımıza çok sevindim." Dedi. Teşekkürler. Örnek çalışkan Muhtar Halil Ergene'ye başarılar dilerim.
Vize Çakıllı Belediyesi'nde kanalizasyon şebekesi tamamlandı. Vize Çakıllı Eczanesi'nde Eczacı SEVDİM ŞEN: "1992 yılında Tunu boyundan SİLİSTRA Kameler köyünden geldik.
Silistra: Silistre Pınarhisar Aile Merkezi Doktoru Güner Özkan dayım olur. Kapaklı Anaokulu Müdürü Sevinç Ayan kayınvalidem olur. Her yıl piknik yapıyorlar. Üniversitede okuyan gençlere plaket veriyorlar.
Bulgaristan göçmenleri her yıl piknikte buluşuyorlar." Dedi. Trakya'da göçmenlerin sahip çıktığı Balkan folklorunun yaşamasına çok seviniyorum. Köklü kültürümüz tarihsel boyutlardadır.
Çakıllı Beldesi'nde 815 yaşında Anıt Çınar Çay Bahçesi'nde Kahvaltı- Köfte- Sucuk ekmek hizmeti de veriliyor. Güzel bir mekan.
Vize Belediyesi Sanat Tarihi Uzmanı Çiğdem Kuşlar'la Vize'nin tarihsel önemini konuştuk. ÇİĞDEM KUŞLAR: "Vize'de ortaya çıkan SANDAL BAĞLAYAN ADAM heykeli, bugün için Edirne Müzesi'nde sergileniyor. Sunaklar genel anlamıyla dinsel törenlerin yapıldığı ve kurbanların sunulduğu belirli basit formda taştan yapılmış Tanrılara adak adanan bir yerdir". Dedi.
"Yemyeşil Vize Herkesi Getirir Dize…" Istranca dağlarının eteklerinde yaşıyoruz. Serhat şehir ve ilçeleri, köyleri aynı tarihsel yaşamın insanlarıdır. Vize Pazarı Pazartesi günüdür…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol