Vatandaş için kemer sıkma dönemi başlıyor

Farkını ve kalitesini yaptığı haberlerle ortaya koyan ÖNADM MEDYA GRUBU, Kırklareli'nin Bayram telaşında olan esnafı ile bir araya gelerek, ailelerin Tatlı, tekstil, şeker, gıda gibi ihtiyaçlarının ev ekonomisinde açtığı gediği hesapladı. Bayram için mutfak hazırlıklarını 1 hafta önceden hazır eden Kırklarelili kadınların giyim konusunda SON DAKİKA hamleleri ile çelişti. Evin reisi ilimizin erkekleri "Nasıl olsa olur" mantığı ile giyimde son sırada yer alırken, evlerin 18 yaş altı çocuklarının istekleri yerine getirilmeye çalışıldı. Kentimizin beton bloklarda Bayramı karşılamaya hazırlanan 4 kişilik ailelerin 3 günlük kutsal günler için ortalama, Kırmızı ET 60 TL, Giyim 200 TL, Şeker 60 TL, Gıda 200, Ayakkabı 180 TL, Tatlı 50 TL ile toplamda 1000 TL'ye yaklaşan harcamaları ile Ramazan Bayramı sonrası kemer sıkma döneminin sinyallerini verdiler. İki Bayram arasının siftahını beklentisinin üzerinde yapan esnaf ise, yazın yalnız kaldığı Kırklareli'de derin bir nefes aldı. Tüm masraflar hesaplandığında  kişi başı 250 TL Bayram harcaması yapan insanımız, 77 bin nüfusu ile 19 Milyar 250 Milyon TL'lik bir Ramazan faturası ödemiş durumda

Kırklareli'de Ramazan Bayramı hareketliliği uzun süredir durgunluk yaşayan esnafı mutlu etti. Kentte mağazaları tek tek gezen vatandaşlar bütçesine uygun olan bayramlık alışverişini yapmaya başladı. Esnaflar erken başlayan bayram alışverişinden, vatandaşlarda indirimli fiyatlardan memnun kaldıklarını ifade ettiler.
Bayramı alışverişinde öncelik çocuklara tanınıyor
Kadınlarımız SON DAKİKADA seçtiklerine yönelirken
Evin reisine alışveriş bütçeye göre yapılıyor
Vatandaşlar önce çocuklarına üst baş ve ayakkabı bakarken parası artarsa kendisi için de alışveriş yapıyor. Kırklareli'de giyim kuşam üzerine iş yapan mağaza sahipleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı yoğunluğunun başladığını belirtti.
"Ramazan ayının bereketi satışlarımıza da yansıdı. Şuan vatandaşlarımız bayram öncesi özellikle çocukları için alışveriş yapıyorlar. İşlerimiz çok iyi, satışlarımız çok güzel. Kırklarelili kadınların bayram alışveriş stratejisi her bayram dönemi aynı. Önce geziyorlar sonra son dakika alışverişe çıkıyorlar. Bu bizleri biraz yormuş olsa bile alışılagelmiş bir görüntü. Evin erkeği olanların ise arka planda yer aldıkları bayramlardan birini yaşamaktayız. Önce evin çocukları, sonra kadınlar bütçeye zarar vermeyecekse ise erkekler  giyiniyor." Sözleri ile tekstil konusunda ailelerin belirlediği alışveriş stratejisini aktaran esnafa göre, ayakkabı konusunda ise ailede ihtiyaç sahiplerine öncelik tanınıyor.
50 TL Tatlı'ya, 60 TL Şeker'e, 60 TL Kırmızı et'e
Kırklareli'nin en tanınmış tatlı ustaları ise, Ramazan  arifesini yaşadığımız ve ailelerin bayram tatlısı telaşında olduğu son dönemi şu şekilde değerlendirdi.  "Her geçen yıl ile birlikte Bayram arifesinde artan tatlı siparişleri bir zamanların ev içi telaşı şimdilerde dışarıya taşıdı." cümlesi ile başladığı konuşmasında şunları söyledi, "Yıllardır Şerbetli tatlı konusunda faaliyet gösteren yerlerde çalışıyorum. Son on yılı değerlendirdiğimizde artan bir tatlı siparişi ile karşı karşıya kalıyoruz.  Her Bayram daha da fazlalaşan bir talep içersindeyiz. Kırklareli ilinin bayram tatlısı konusunda tavrı uzun zamandır bu şekilde. Köylerinde bu bağlamda değişime uğraması artık insanımızın bazı konularda bakış acısının değiştiğini gösteriyor. Özellikle Bayram adetleri ile ilgili köylü kesimin tutumunda ki değişim tamamen maliyet ile alakalı diye düşünüyorum. Tatlıcıların vatandaşlarla buluşturdukları şerbetli tatlıların kilogram fiyatları evde ki maliyetin de altında olduğu için artık vatandaş devir ekonomi devri diyerek bizleri tercih etmekte."
Kırklarelili vatandaşın Bayram tatlısı konusunda değişimini anlatan 15 yıllık tatlı ustası Yanan en çok siparişi ise, Baklava, Saray Sarma, Şöbiyet ve Kadayıfın aldığını dile getirdi. Genellikle maliyet açısında daha avantajlı olduğu için tercih edilen sipariş tatlılarının yerlere göre farklılık gösterdiğini belirten Tatlı ustası, Kilogram fiyatı olarak ortalama 12 TL olduğunu söyledi.
Kırklareli'nin Bayram şekerlerini Kırklarelili vatandaşlarla buluşan esnafı ise ailelerin, ekonomilerine göre bu alışverişe yöneldiklerini belirttiler. "100 TL'ye de şeker alan var 30 TL'ye bu işi kapatanda" diyerek durumu özetleyen esnaf için makul fiyat 60 TL.
Bayram arifelerinden önce satışlarını yaptıklarını belirten kasaplar, Bayram dolayısı ile her aile ekonomilerine göre belli bir harcamanın altına imza atmakta. "2 Kişilik aileler 1 Kilogram, 3 Kişilik aileler daha fazla… kişi ve Misafir sayısı artıkça alınan et kilogramıda artmakta." Sözleri ile satışların genetiğini çözdüklerini belli eden Kasap esnafına göre ailelerin Kırmızı et' ayırdıkları bütçe kişi başına 20 TL.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol