Vali Civelek, İdarecinin Sesi dergisine konuk oldu

Kamu Yararına Çalışan Türk İdareciler Derneği'nin yayın organı İdarecinin Sesi dergisinin 163. sayısı (Ekim-Kasım-Aralık 2014) Kırklareli'ne yer verdi.

Özel bir dosya halinde ilimizin tarihi, coğrafi konumu, kültür ve turizm varlıkları, beldeleri, ilçeleri hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı dergide, Kırklareli Valisi Esengül Civelek ile yapılan bir röportajda yer alıyor.
İşte o röportajdan satır başları;
İdarecinin Sesi: Sayın Valim, yaklaşık üç aydır Kırklareli İlinde görev yapıyorsunuz. Kırklareli vilayeti hakkında buraya atanmadan önceki düşünceleriniz ve göreve başladıktan sonraki düşünceleriniz öncelikle alabilir miyiz?
E. CİVELEK: Kırklareli'nde Valilik görevime 29 Eylül 2014 tarihinde başladım. Göreve başlamadan önce zengin tarihi ve kültürel varlıklara, doğal güzelliklere sahip, Trakya'nın Istranca Dağları ve Ergene Havzasında yer alan hudut ilimiz Kırklareli hakkında genel bir bilgiye sahiptim.

Göreve başladığımda; Kırklareli'nin sanayi, tarım-hayvancılık, turizm ve eğitim sektörlerinde güçlü altyapısı ve potansiyel üretim kapasitesi ile kalkınma ve büyümesini sürdüren, hızla gelişen bir kent olduğunu, kentin ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu gördüm.
Anadolu ve Avrupa arasında geçiş noktasında çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olan Kırklareli, zengin bir tarihe sahip olmanın yanı sıra olağan üstü doğal güzellikleri, ormanları ve yeşil dokusuyla, Longoz Ormanı, yayla, kamp, trekking, av, doğa sporları gibi turistik aktivitelerin her türlüsüne imkan veren güzellikleri ve eşine ender rastlanılan Dupnisa Mağarası ile önemli turizm potansiyeline sahiptir. Diğer yandan; ülke genelinde okuma-yazma oranı ve eğitim-kültür düzeyi en yüksek iller arasında yer alan Kırklareli bir eğitim kentidir.
Nitelikli iş gücü, hammadde, üretim araçlarının temini bakımından sahip olunan avantajlar ile üretilen malların iç ve dış piyasaya ulaştırılmasındaki (coğrafi konum kaynaklı) kolaylıklar nedeniyle Kırklareli sanayi yatırımları açısından bir cazibe merkezi olarak hızla sanayileşen fırsatlar kentidir, ilimiz ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli bir yere sahiptir. Kısacası, Kırklareli'ni sanayi, tarım-hayvancılık, turizm ve eğitim kenti olarak değişime-geli-şime açık, geleceği parlak bir kent olarak ifade edebiliriz.
İdarecinin Sesi: Kırklareli İlinin 2023 vizyonu konusunda çalışmalar var mı? Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Kırklareli ilini nerde görmek istiyorsunuz. Bununla ilgili bir yol haritası var mı?
E. CİVELEK: ilimiz oldukça önemli coğrafi bir konuma sahiptir. Kırklareli, Dereköy Sınır Kapısı ile Bulgaristan ve Avrupa'ya bağlanmaktadır. İstanbul gibi bir dünya kentinin hemen yanı başında bulunması, ulaşım kolaylığı, gerek sanayi, gerekse tarım-hayvancılıkta ilimizi yatırım yapılabilen alanlarda ön plana çıkarmaktadır. Bu konum sayesinde özel sektör yatırımlarında ciddi bir artış gözlenmektedir. Sanayi sicil belgeli 305 sanayi kuruluşu ve 4 Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. İlimizdeki cam, tekstil, ilaç, metal, çimento ve gıda üretimi yapan tesisler özel sektöre ait kuruluşlardır. Sanayi yatırımlarının OSB içerisinde yer almasını, yüksek katma değer yaratan, yüksek teknolojiye dayalı, çevreye duyarlı yatırımlar olmasına önem veriyoruz.
Tarım ve hayvancılık sektöründe geleneksel üretim tarzından modern yöntemlerle, ileri tarım teknikleriyle yapılan tarım ve hayvancılığa geçişin en önemli örnekleri ilimizde uygulanmaktadır.
Tarım ve Hayvancılık sektöründe geleneksel üretim tarzından modern yöntemlerle, ileri tarım teknikleriyle yapılan tarım ve hayvancılığa geçişin en önemli örnekleri ilimizde uygulanmaktadır. Hayvancılık sektöründe son yıllarda uygulanan teşvik politikaları sonucu, makro ölçekli hayvan çiftliklerinin kurulması yaygınlaştırılmıştır.
İlimizde makro ve mikro ölçekli süt sığırcılığı yapan tesislerde yılda 300.000 ton süt üretilmektedir. Bu kapasite ilimiz ve ülkemiz açısından önemlidir. Büyük çiftliklerin süt üretimleri ve süt kaliteleri Avrupa Birliği standartlarındadır.
Kırklareli'nin bir eğitim kenti olduğunu ifade etmiştim. Kırklareli Üniversitemiz 8 Fakülte, 3 Yüksek Okul, 3 Enstitü ve 7 Meslek Yüksek
Okulu ile hizmet vermektedir. Yüksek öğrenimde 21 bin öğrencimiz mevcuttur. 2008 yılında kurulan kentle bütünleşmiş üniversitemiz, güçlü deneyimli akademisyen kadrosu ve kaliteli eğitimi ile ilimizin sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamaktadır. Eğitim seviyemizin yüksek olması nitelikli işgücü temini açısından da ilimizi avantajlı kılmaktadır.
Kırklareli'nin zengin turizm potansiyelini özellikle İğneada, Kıyıköy, Longoz Ormanları ve Dupnisa Mağarasını, keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerini önümüzdeki süreçte Turizm Master Planımız kapsamında ön plana çıkarmaya yönelik çalışmalara önem vereceğiz.
Farklı turizm türlerinin planlanarak turizmin dört mevsime yayılması çalışmalarımızın turizm sektörünü geliştireceğine inanıyoruz. Kırklareli, Cumhuriyetimizin 100. Yılında çok farklı özellikleri ile planlı bir şekilde çok daha gelişmiş bir kent olarak yerelden ulusala ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Ciddi potansiyelimiz olan sanayi, tarım-hayvancılık, turizm ve eğitim sektörlerinde ilerleme ve gelişmeye yönelik faaliyetlerimiz tüm taraflarla (kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları vb.) işbirliği ve güç birliği içerisinde devam edecektir.
İdarecinin Sesi: Kırklareli için simgesel kent tanımlaması yapılmak istenirse bu kenti tanımlayan cümle ne olurdu?
E. CİVELEK: Değerleri ile birlikte kültürel mirasını koruyan, gelenek-görenek ve tarih bilinci içinde ilerleyen, doğal güzellikler adına görmek istenilecek tüm güzelliklere sahip yeşil ile mavinin buluştuğu, saklı kalmış, keşfedilmeyi bekleyen, her yönden gelişime değişime açık, her alanda yatırımcılar için cazip Trakya'nın incisi, huzurlu güvenli bir kent Kırklareli.
İdarecinin Sesi: Kırklareli ilinde sizin başlatmış olduğunuz ve özellikle önem verdiğiniz bir proje var mı? Bahseder misiniz?
E. CİVELEK: ilimizin ekonomik büyümesini sağlamak açısından organize sanayi bölgelerimizin her türlü alt yapısının tamamlanarak sanayi yatırımlarının hizmetine sunulması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması en büyük hedeflerimizden birisidir, ilimizin üretim potansiyelini harekete geçirerek tam kapasite kullanımını sağlayacak, istihdam yaratacak, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek, refah seviyesini artıracak çalışmalar, projeler yerel dinamiklerle el birliği, güç birliği içerisinde hayata geçirilecektir.
ilimizde var olan Osmanlı - Balkan kültürel mirasının örnekleri korunarak restorasyonları gerçekleştirilerek gelecek nesillere aktarılacaktır. İğneda, Longoz Ormanları ve Kıyıköy'ün turizm bölgesi ilan edilmesi, deniz-güneş-kum turizminin yanı sıra kültür turizmi, eko-turizm, agroturizm ve spor turizmi ile turizmin dört mevsime yayılması, turizmi vatandaşlarımızın refahına katkı yapan bir sektör haline getirmeye yönelik, gayret ve çaba içerisinde olunacaktır.
Kırklareli'nin Dereköy Hudut Kapısı ile Bulgaristan ve Avrupa'ya bağlandığını ifade etmiştim. Dereköy Hudut Kapımız daha önceki yıllarda tır trafiğine açıkken günümüzde sadece yolcu trafiğine açıktır. Dereköy Hudut Kapısı'nın tır trafiğine açılarak gümrükleme işleminin burada yapılması, ilimiz/bölgemiz ekonomisine ve ülkemizin gelişen ticaret hacmine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu konudaki çalışmalarımıza da devam etmekteyiz.
İdarecinin Sesi: Sayın Valim sosyal hizmetlerin tüm alanlarında oldukça başarılı çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Değişen yönetim paradigması çerçevesinde mülki idare amirlerinin sosyal hizmetler alanındaki rol ve fonksiyonlarından bahsede misiniz?
E. CİVELEK: Sosyal hizmet, sosyal devlet olmanın gereğidir. Sosyal hizmetler ülkemizde hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler tarafından sunulmaktadır. Son yıllarda sosyal politikalar alanında gerçekleştirilen reform niteliğindeki yasal düzenlemelerle önemli ilerlemeler, gelişmeler sağlanmıştır. Sosyal politikalara ilişkin düzenlemelerin uygulamaya yansıtılması, yaşama geçirilmesi mülki idare amirlerinin görevidir, sorumluluğudur.
Sosyal refah devleti uygulamaları kapsamında; korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve diğer yoksulluk içerisinde bulunanların ihtiyaçlarının giderilmesi, refah seviyelerinin artırılması, yaşam memnuniyetlerinin sağlanması, geleceğe umutla güvenle bakmaları konularında, sosyal hizmet sunumunda mülki idare amirlerinin kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sosyal amaçlı vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşları, özel sektör ile işbirliği yapmalarının, projeler geliştirmelerinin toplumsal bilinç oluşturacak, farkındalık-duyarlılık yaratacak çalışmalar yürütmelerinin güçlü birey, güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü ülke geleceği açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum.
İdarecinin Sesi: Sayın Valim dergimiz aracılığı ile mülki idare mesleğine yeni giren arkadaşlarımıza neler söylemek istersiniz?
E. CİVELEK: Mülki idare mesleğine yeni giren arkadaşlarımızın öncelikle "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını benimsemeleri gerekmektedir.
Değişime, gelişime, yeniliğe açık, adil, adaletli, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, halkın ihtiyaçlarına duyarlı, devletin vatandaşa uzanan şefkat eli olmaları çok önemli."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol