Ülkemiz ve ilimiz hayvancığı adına tarihi anlaşma; Azerbaycan'a ihracat

Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı (TİKA) Türkiye İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Azerbaycan'da 40 aileye dağıtılmak üzere 80 adet holstaine damızlık gebe düve           ihalesi, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'deki merkezinde gerçekleşti. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin yanı sıra Edirne, Tekirdağ ve Bursa Damızlık Birlikleri'nin de              katılımlarıyla gerçekleştirdiği ihaleyi,                                     Kırklareli Damızlık Birliği kazandı…

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği önemli bir başarı daha elde etti. Birlik, Azerbaycan'da 40 aileye dağıtılmak üzere 80 adet holstaine damızlık gebe düve ihalesini kazanarak, başta ilimiz, ardından ülkemiz açısından önemli bir ihracata imza attı.
Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci yaptığı yazılı açıklamada; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu hayvancılığın desteklenmesi ve artırılması ile ilgili çalışmalar sonuç vermeye başladı. Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı (TİKA) Türkiye İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Azerbaycan'da 40 aileye dağıtılmak üzere 80 adet holstaine damızlık gebe düve ihalesi, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'deki merkezinde yapıldı. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin yanı sıra Edirne, Tekirdağ ve Bursa Damızlık Birlikleri'nin de katılımlarıyla gerçekleştirdiği ihaleyi, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak Birliğimiz kazanmıştır" dedi.
"Türkiye'deki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri adına yapılacak olan bu ilk ihracatın, İlimiz Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden yapılacak olmasının haklı gururu ve onurunu yaşamaktayız" diyen Dermenci açıklamasına şöyle devam etti;
"Birlik olarak attığımız bu adımın çok önemli bir adım olduğunun da farkındayız. Türkiye'den yapılacak olan bu ilk ihracatın Ülkemiz ve İlimiz hayvancılığı için de tarihi bir önemi vardır. Uzun yıllardır hayvancılıkta yaşanan ithalata dayalı politikaların artık bitmiş olmasıyla birlikte hayvancılığı daha bilgili, bilinçli ve profesyonelce yapmaya çalışan üreticilerimizin yetiştirdikleri kaliteli damızlık gebe düvelerin ihracatı, sürdürülebilir bir hayvancılık için olmazsa olmazlardan biridir. Çünkü Türkiye ithal eden değil ihraç eden bir konuma gelmiştir. Bunun da adım adım gerçekleştiğini görmekteyiz. Çünkü köylerde yaşayan vatandaşlarımızın %90'nı geçimini hayvancılık ve süt üreticiliği yaparak sağlamaktadırlar. Bu işi de layıkıyla yapmaya çalışıyorlar. Yetiştiricilerimiz hastalıktan ari, mavi belgeli, üstün vasıflı, kaliteli, her türlü aşısı yapılmış, gebeliği ultrason raporu ile tescilli, karnındaki buzağısı suni tohumlamadan, yüksek süt verimi ve uzun yaşam ömrü ile kaliteli damızlık gebe düveler yetiştirmekteler. Bizler de yetiştiricilerimizin kaliteli damızlık gebe düvelerine en uygun koşullarda uygun Pazar bulmalarına yardımcı oluyoruz. Şu ana kadar Birliğimiz tarafından, gerek şehir içi gerekse de şehir dışına 1000 adeti aşkın gebe düve sevkiyatı yapılmıştır. Ürettiğimiz hayvanların uluslararası piyasada da kendini göstermeleri bizler için çok önemli."
İlimizden ilk defa yapılacak olan canlı hayvan damızlık gebe düve ihracatını devam ettirmek istediklerini kaydeden Dermenci, açıklamasını şöyle sonlandırdı; "Bu ihracatların gerçekleşmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızdan ihracat destek teşvik pirimi verilmesini istiyoruz. İlk defa İlimizden yapılacak olan bu ihracatın yetiştiricilerimize ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol