Tuz tüketimine dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günlük maksimum tuz alımı 5 g olarak belirlenmiştir. Ülkemizde bir kişinin günlük tuz tüketimi oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisinden 3 kattan daha fazla olduğu tespit edilince, sağlık uzmanları vatandaşları uyarmak için kolları sıvadı. Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, yayınladığı açıklamada, vatandaşların tuz alımını azaltmaları için neler yapmaları gerektiğini belirtti

 

Özellikle ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörü olarak görünen tuz hakkında, vatandaşların neler yapması gerektiğini belirten Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları tuz tüketimi konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günlük maksimum tuz alımı 5 g olarak belirlendiğini, Ülkemizde bir kişinin günlük tuz tüketimi oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisinden 3 kattan daha fazla olduğu belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü, yine çeşitli çalışmalarla diyette günde 1 gr. tuz alımının azaltılması felçlerde %5, kalp krizlerinde %3 azalma, diyette tuz alımının günde 9 gr azaltılmasının ise felçlerde %34, kalp krizlerinde ise %24'lük bir azalma sağladığı belirtiyor.
Tuz alımını azaltmak için neler yapmalıyız?
Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, tuz tüketimini azaltmak adına alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor.
1. Tuz kullanımı sınırlandırılmalıdır: Yiyecekler az tuzlu olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca yemeklere sofrada tuz eklenmemelidir. Yemeklerin tadına bakılmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçilmelidir. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir.
2. Diyette tuz içeriği yüksek olan besinler dikkatli tüketilmelidir: Salamura yaprak, salamura balık, konserveler, peynir, zeytin, tuzlu kuruyemiş ve tuzlu bisküvi tüketimi sınırlandırılmalıdır. Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edilmelidir.
3. Diyette C vitamini, potasyum ve kalsiyum içeriği yüksek olan besinler arttırılmalıdır: Yüksek tuz tüketimine bağlı olarak gelişen hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarından korunmak için süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru ve taze meyveler, kuru baklagiller, fındık, badem gibi C vitamini, potasyum ve kalsiyumdan zengin gıdaların tüketimi arttırılmalıdır.
4. Sofraya hoş kokulu tatlar ilave edilmelidir: Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi hoş koku sağlayan bitkiler tuz yerine tercih edilmelidir.
5. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durulmalı veya çok nadir tüketilmelidir.
6. Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın alırken maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.
7. Aynı üründe farklı markaların tuz içerikleri birbirinden çok farklı olabilir. Hepsini kontrol edip aynı gıdanın az tuzlu olanı tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin tuz içeriği düşük olduğundan sık tüketilmelidir. Atıştırma için cips, tuzlu kuruyemiş yerine meyve tüketilmeli, her gün biraz daha az tuz almaya özen gösterilmelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol