Trakya'da turizm potansiyeli paneli

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm Haftası Kutlama etkinlikleri kapsamında 15 Nisan 2014 Salı günü panel düzenlendi. Turizm adına önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen panel Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Müdürlüğü Üst Salonu'nda gerçekleşti. Kurum, kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler de Turizm Haftası paneline katılım gösterdi.

38 Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen paneli ile turizm sektörü konusunda farkındalığı arttırmak ve Kırklareli'nin turizmini canlandırmak amaçlandığı ifade edildi. Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonu'nda gerçekleşen panele turizm alanında önemli isimler katıldı. Saygı duru ve İstiklal Marşı ile başlayan programda kürsüye gelen ilk isim İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Macit oldu. Macit, Turizm Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında 14.30 da başlayan panelde turizmin önemine değindi.

 Macit "Türkiye Istrancalar çalışmaları bittikten sonra organizasyonuyla ve planlamasıyla örnek olacak" sözleri ile Müdürlük olarak gerçekleştirilen faaliyetler ile önemli gelişmeler yaşanacağını ifade etti. Turizm alanında nitelikli çalışanların önemine değinen Macit, üniversitenin Kırklareli'nde turizm için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı ve "Kırklareli'ne kurulan üniversite ile birlikte Turizm Fakültemize kavuştuk. Üniversite turizm alanlında nitelikli elemanlar ile büyük öneme sahip. Turizm alanında nitelikli ve kalifiye personel gerekli. Bu konuda da Turizm Fakültesi önemli bir kaynak" dedi. Turizm Fakültesi'nin turizm alanı için yetiştirdiği nitelikli personel ile önemli gelişmelerin yaşanacağını dile getiren Macit, Turizm Fakültesi Dekanı Kemal Turan'a teşekkürlerini sundu. Macit, "Yaptığımız anketlerde görüyoruz ki, Türkiye'ye tatile gelen turistlerin Türk insanı hakkında fikirleri olumlu yönde değişiyor" dedi.
"Her türlü akademik destek için hazırız"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Macit'in ardından kürsüye gelen Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan, Kırklareli'nin turizm için zengin bir kaynak olduğunu vurgu yaptı ve Kırklareli'nde turizm adına yapabilecekleri her türlü akademik desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi. Turizm sektörünün hızla geliştiğini vurgulayan Dekan Turan, "Kırklareli'nin cazibe merkezidir" sözlerini dile getirdi. Kırklareli'nin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri bakımından üstün potansiyele sahip olduğunu dile getiren Turan, Ayrıca, Batıya, özellikle Balkanlara açılan sınır kapılarıyla, bölgeler arası turizmin gelişmesi açısından stratejik önemi vardır. Birçok medeniyetin buluştuğu Kırklareli, geçmişten günümüze kadar ulaşmış, pek çok tarihi eser ve kalıntılar mevcuttur. Bölge sahip olduğu flora ve faunası ile şehir merkezlerinde yaşayan insanların, kitle turizmine alternatif olarak tercih edebilecekleri doğal güzelliklere sahiptir. Bu yüzden, Kırklareli ziyaretçiler için bir cazibe merkezi durumundadır." Sözlerini dile getirdi.
"Turizm için doğayı koru"
Kırklareli'nin turizm alanında yükselmesi için gerekli şartların mevcut olduğunu vurgulayan Dekan Turan, bu alanda çalışmalar yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları da vurguladı. Turan, "Burada önemli olan, doğa dokusuna zarar vermeden, toprağı kirletmeden verim almaktır. Bunun için, bu konuda yapılacak yönetim planlarına, özellikle çevre halkının katılımı sağlanmalıdır. Zira, bu alanları koruyan da kullanan da yöre halkıdır. O halde bu zenginliklerin korunması ve gereği gibi değerlendirilmesi önem taşımaktadır." Sözlerini dile getirdi. Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak çevrenin korunmasında her zaman duyarlı olduklarını vurgulayan Turan, "Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak, çevrenin korunması, alternatif turizm türlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik, her türlü çalışmalara, akademik desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Nitekim bilimsel faaliyetlerimizin yanında, bölgesel ve sınır ötesi proje çalışmalarımız, başarıyla devam etmektedir. Ayrıca, gelecek öğretim yılında II. Eğitim ve Lisansüstü öğretim programını, hayata geçirmeyi planlamış bulunmaktayız" dedi. Turizm alanında insan ilişkilerine değinen Turan, "Turizm insani ilişkilerine dayanır. Dolayısıyla nitelikli personelin olması çok önemlidir. Artık turizm sadece deniz, plaj ve güneş demek değil" sözleri ile turizm sektörünün çok geniş bir çerçevesinin olduğunu ifade etti.
Kırklareli Belediyesi'nin de turizm alanında üstüne düşenleri yapmak için her zaman hazır olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tahsin Gencay, "Kırklareli bölgesinin turizm potansiyelinin çok yüksek olmasına rağmen kentimizin turizm konusunda gerektiği yerde olmadığı herkes tarafından bilinmekte. Bizler Kırklareli Belediye Başkanlığı olarak kentimizin turizm potansiyelini arttırıcı ve kentimizi tanıtıcı birçok projeye imza attık" dedi. Başkan Yardımcısı Gencay sözlerine şöyle devam etti, "Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği 1. teklif çağrısı kapsamında Burgas Belediyesi ile ortak olduğumuz Yeşil Koridor isimli projede tüm il çapında alternatif bisiklet yolları belirledik. Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği 2. teklif çağrısı kapsamında Ruen Belediyesi ile ortak olduğumuz Geleneklere Giden Yolda Elele isimli projede kentimizin değerlerini tanıtan bir hediyelik eşya çalışması yaptık."
"Turizm harekettir, hareket berekettir"
Konuşmaların ardından Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Turizm Haftası kutlama etkinliklerinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilemesinin ardından konuşmacı olarak katılan konuklar yerlerini aldı. Trakya'da turizm konulu panele konuşmacı olarak katılan Nurettin Nişikli (Nişikli Turizm), Sedat Bilgiç (Royal Bilgiç Otel), Yrd. Doç. Dr. Kaplam Uğurlu yerlerini aldı. Kırklareli'nde turizm sektöründe söz sahibi olan isimlerin konuşmacı olarak katıldığı panelde moderatörlüğü Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu yaptı. Turizm sektöründe Kırklareli'nin potansiyelini değerlendiren Sedat Bilgiç, "Turizm harekettir, hareket berekettir derler büyüklerimiz" sözleri ile turizmi gençlere anlattı. Çoğunluğunun Turizm Fakültesi öğrencisi olduğu dinleyicilere, tecrübelerini ve fikirlerini anlatan isimler, Kırklareli'nde turizm potansiyelini ve şuanda Kırklareli'nin turizm alanında ne durumda olduğunu ele aldı. Turizm işletmeciliği konusuna da değinildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol