Teknopark için ilk adım TEKMER

Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) İşbirliği Protokolü imzalandı. Kırklareli Üniversitesi, KOSGEB ve iş dünyasını bir araya getiren protokol teknoparkın ilk adımı olarak görülüyor. Böyle bir işbirliğine gitmekten mutluluk ve gurur duyduklarını açıklayan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, teknoparka giden yolda atılan bu ilk adımda iş dünyasına yol gösterici olacaklarını, projenin özel sektörde projesi olan, proje geliştirmek isteyen, yeni fikirleri olan herkesin yararlanabileceği, avantajları ve uygun bir ortam oluşturacağını kaydetti.

Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Küçük Salonda bir araya gelen Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, KOSGEB Kırklareli Hizmet Müdürü Hasan Tarık Altuntaş ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, uzun vadede Kırklareli de kurulacak teknoparkın ilk adımı olan Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)'in protokolünü imza altına aldı. Girişimci ve kobilere Ar-Ge desteği sunacak protokol toplamda 1 milyon liraya kadar desteği içeriyor.
Düzenlenen protokol imza töreninde bir konuşma yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Üniversitesi'nin iş adamları ile iş dünyası ile sanayiciler ile birlikte yapabilecekleri bütün işlerde adım atmaya, oralara ellerinden gelen desteği vermeya hazır olduklarını ifade etti. Bu anlamda öncü bir rolleri olduğunu belirten Rektör Aykaç, "Üniversitemizin kendisi gelişiyor, kadroları oluşuyor. Başlarda kadrolarımız yeterli değildi ama kadrolarımız geliştikçe diğer alanlarda da Üniversite olarak birlikte yapabileceğimiz işleri yapmaya başladık ve mümkün olan her alanda özel sektörle, iş dünyası ile birlikte yapabileceğimiz işlere sarıldık. TEKMER'de bu gayretin bir sonucu oldu. Umuyoruz çok uzun vadeli bir işin ilk harcını koymuş olduk. Bunun nihai meyvesi teknopark olacaktır. Teknoparka giden yolda önemli bir adım atmış oluyoruz. Teknoloji Geliştirme Merkezi adından da anlaşılacağı üzere bizim üniversite bünyesinde oluşturacağımız ofislerle üniversitemizin sağlayacağı desteklerle iş dünyasının projelerin desteklemek anlamına geliyor. Her türlü projesi bu kapsamda mümkün olan alanlarda desteklenecektir.
Özel sektörde projesi olan, proje geliştirmek isteyen, yeni fikirleri olan herkesin yararlanabileceği, avantajları olan uygun bir ortam. Biz burada dolayısıyla iş dünyasına ev sahipliği yapmış, bir anlamda yol göstermiş oluyoruz. Tabi Ticaret ve Sanayi Odası ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile el ele vererek bu zemini birlikte oluşturmuş oluyoruz. Buna gerçekten Türkiye'nin her yöresinin ihtiyacı var. Kırklareli küçük olması dolayısıyla bu tür girişimler bakımından elverişli, yeterli ölçeğe sahip olmayan bir il olarak değerlendirilebilirdi ancak Üniversite kurulduktan sonra Kırklareli de iş potansiyeli ve bu potansiyelin ölçeği bakımından bu işler için elverişli olduğunu biz görüyoruz ve bunların daha da gelişeceğini görerek buna inanarak böyle bir adım attık. Bu adımın ilimiz açısından faydalı olmasını, iyi sonuçlara yol açmasını temenni ediyorum.
Üniversitemiz açısından bu gerçekten iftihar edilecek, sevinilecek bir sonuçtur. İş dünyası ile birlikte böyle bir adım atmış oluyoruz bunun da bizim açımızdan sevindirici tarafı var. İl düzeyinde bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız. Bu adımın ileride teknopark olmasını diliyorum. Projenin gelişmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Toplamda 1 milyona
kadar destek
Daha sonra konuşan KOSGEB Kırklareli Hizmet Müdürü Hasan Tarık Altuntaş da, TEKMER Protokolü ile Kırklareli'deki tüm kobilere ve girişimcilere Ar-Ge desteği vermeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu desteğimizde 600 bin liraya kadar hibe desteğimiz var. 400 bin liraya kadar geri ödemeli sıfır faizli kredimiz var. Toplamda kobi ve girişimcilerimize verilen destek 1 milyon liradır. Bununla ilgili hem Üniversitemizin hem de odamızın içinde bulunduğu bir kurul tarafından değerlendirilen projelere bu desteği veriyoruz. Bu bizim Ar-Ge desteğimiz KOSGEB'in desteği. Bu nun yanında kobilere verilen 5146 sayılı Ar-Ge Kanunun da var. Bununla Ar-Ge yapan kobinin Ar-Ge indirimini, stopaj teşvikini, sigorta primini ve damga vergisini kapsıyor. Bu konuda daha detaylı bilgiyi web sayfamızdan da ulaşabilirsiniz. Bu noktadan sonra biz artık ilimizde Ar-Ge yapan firmalara maksimum destek vererek ilimizde ciddi anlamda çitayı yükseltmek istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol imza altına alındı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol