Tebliğler İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde tartışıldı

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Peynir, Yumurta, Et ve Et Ürünleri Tebliği hakkında toplantı gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırklareli Şube Müdürlüğü tarafından 19 Mart tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, il müdürlüğünde ve yetki devri yapılmış ilçe müdürlüklerinde görevli kontrol görevlisi personelin katılımıyla "Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliği", "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği" ve "Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" ile ilgili bilgi alışverişi yapılması amacıyla bir toplantı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya Gıda ve Yem Şube Müdürü Funda Eylem de katılım gösterirken, toplantıda Dr. Hasan Akın'ın Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Mühendis Türker Pektaş Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliği ve Mühendis Elifcan Akar Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
TGK Yumurta Tebliği Bilgilendirme Notu
**Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Değişikliği 20 Aralık 2014 tarih ve 29211 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir:
* Bu tebliğde, daha önceki tebliğde bulunmayan, yumurta üzerine okunaklı bir şekilde en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurtlama tarihi (gün/ay/yıl) basılması zorunluluğu getirilmiş ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi basılmamış yumurtaların toptan veya perakende satışa sunulması yasaklanmıştır (Mad.12/1-a, b).
* Önceki tebliğde bulunan yumurtanın çiftlikten itibaren (+5)oC - (+12)oC de taşınması ve depolanması zorunluluğu kaldırılmış buna karşın, yumurtlama tarihinden itibaren 18. günden sonra (+5)oC - (+8)oC' de tutulması zorunluluğu getirilmiştir (Mad.13/c).
* ''Yumurta son tüketiciye hazır ambalajlı olarak sunulur'' hükmü gereği yumurtaların ambalajsız, etiketsiz açıkta satışı yasaktır (Mad.12/k).
* Yumurtaların hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman vb.) içerisinde satışa sunulması yasaklanmıştır (Mad.13/d).
* Aktif olarak faaliyet gösteren işletmeler için 1 yıl (20/12/2015 tarihine kadar) geçiş süresi verilmiştir (Geçici Mad.1).
TGK Peynir Tebliği Bilgilendirme Notu
**Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği 8 Şubat 2015 tarih ve 29261 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir:
* Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri gibi peynirleri tanımlayan tebliğ ile peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacaktır. Kuru maddedeki süt yağı oranı ?%45 olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, ?%25 ile <%45 arasında olanlar yarım yağlı, ?%10 ve <%25 olanlar az yağlı, < %10 olan peynirler ise yağsız şeklinde adlandırılacaktır.
* Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan "köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri" gibi ibarelere yer verilemeyecektir.
* Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve "çiğ sütten üretilmiştir" ibaresinin en az 3 mm yüksekliğinde yazılması zorunlu olacaktır.
* Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının % 3'ü ile %7,5 (m/m)' i arasındaki değerler oranlarda tuz kullanılabilecektir.
* Çiğ sütten üretilen peynirlerde olgunlaştırma süresi en az 4 ay olacaktır.
* Peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme süresince 10oC'nin altında tutulması zorunlu olacak ve tüm hijyen şartları sağlanacaktır.
* Peynir Tebliği'nin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 2015 yılı sonuna kadar, yine mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 yılı sonuna kadar geçiş süresi olacaktır.
TGK Et ve Et Ürünleri Tebliği
Bilgilendirme Notu
**Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği Değişikliği 13 Şubat 2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup 13 Mart 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir:
* Kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme/açıkta olarak satışı yasaklanmıştır.
* Kanatlı etleri; kasap, süpermarket gibi perakende işletmelerde açıkta dökme kanatlı eti olarak satılamayacak olup orijinal ambalajı bozulmadan piyasaya arz edilebilecektir.
* Kasap, market gibi perakende işletmelerde sucuk, kavurma, pastırma, köfte, önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma gibi et ürünleri üretilemeyecektir.
* Kasap, market vb. perakende işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma satılamayacaktır.
* Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satışı yasaklanmıştır.
* Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında %5 olan tuz oranı %3'e indirilmiştir. Bu hükmün yürürlüğü 01.01.2016 tarihinden itibarendir.
* "Kıyma kavurma" adıyla yeni bir ürün tanımı getirilmiştir.
* Et ürünlerine ait etiketlerde yer alan "%100 dana eti" gibi ifadelerinin kullanımını yasaklanmış, ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere " % 100, % 100 dana eti ya da % 100 göğüs eti" gibi ifadeler/logolar kullanılamayacaktır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol