Şoförün feleği şaştı!

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun ek maddesi gereği belediyeden izin almaksızın yolcu taşımacılığı yapan araçlara uygulanan 2 bin 400 liralık ceza ve 2 ay trafikten men Kırklarelili şoför esnafını vurdu. Düzenlenen toplantıda sıkıntılarını dile getiren esnaflar adına konuşan Kırklareli Şoförler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, uygulamadan haberdar olmadıklarını belirterek ceza kesilmeden önce uyarılmaları gerektiğini savundu.
Toplantıya katılan Emniyet Müdürlüğü personeli ise cezanın trafikteki en ağır para cezası olduğunu ancak uygulamayı bilen ve gereğini yerine getiren şoförler de olduğunu belirterek kanunu bilmemenin mazeret sayılamayacağına işaret etti.

Kırklareli de 2012 yılında uygulamaya giren 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun ek maddesindeki "İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezası üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanır. Ayrıca, araç her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir" ifadesi yolcu taşıyan servis şoförlerini yıllar sonra mağdur etti. 2012 hayata geçen uygulamaya uyulup uyulmadığını gelen genelge doğrultusunda kontrol eden trafik ekipleri bazı şoförlerin belediyeden alınması gereken "Şehir İçi Ulaşım Özel İzin Belgesini" almadıklarını tespit edince 2 bin 400 lira ceza ve araçları 2 ay trafikten men etti. Bir anda şaşkına dönen şoförler ise bir çıkış yolu bulmak için bir toplantı düzenleyerek konuyu masaya yatırdı. 

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü'nden Komiser Yardımcısı Faruk Yücel, Polis Memuru Caner Çakmak, Kırklareli Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Tarlacı, Kırklareli Belediyesi Ulaşım İşleri Sorumlusu Esin Oduncu ve Kırklareli de yolcu ve servis taşımacılığı yapan esnafın katıldığı ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konu ve esnafın yaşadığı diğer sıkıntılar masaya yatırıldı.
Toplantıda konuşan Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, bu güne kadar yasa ve kurallara esnaf olarak harfiyen uyduklarını belirterek, esnafında her zaman yasaların arkasında olduğuna işaret etti. Şeker, kolluk kuvvetlerinden tek istediklerinin ceza kesmeden önce uyarmaları olduğunu, eksiği olan esnafında bu doğrultuda eksiklerini gireceğini kaydetti.
Şeker, "Benim sadece kolluk kuvvetlerinde görev yapan jandarma ve emniyetten bir isteğim var. Anayasa'nın 173'ncü maddesinde "devlet esnafı korur kollar" diye bir ibare var. Ancak şehir içi güzergah izin belgesi 2011 yılında bu yasa çıkmış belediye meclisi de buna bir rakam vermiş. Rakam vermiş ama biz bu güne kadar şehir içerisinde bu evrakı öğrenci taşımacılığı yapan üyelerimiz alıyordu Eylül ayında denetlemeler yapılıyordu Eylül ayının birinci ve ikinci haftasında biz bu evrakı alıyorduk. Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen yazı doğrultusunda herhalde Özgecan olayından sonra da bu yapılan uygulamalarda ülke genelinde bir sıkılaştırma oldu. Muhakkak bu genelge sizlere geldi. Bu genelge sonucunda bir okulumuza öğrenci çeken araçlar durdurulup 2 bin 400'er lira ceza verildi ve ardından arabalar bağlandı. Buna gerek yoktu. Önce uyarırsın adam şartları yerine getirmez ise bir hafta süre verirsin ondan sonra arabasını istersen as. Ama bu süre içerisinde hemen anında adama 2 bin 400 lira ceza 2 bin 400 lira mal sahibine ceza ardından 2 ay arabayı bağlamak bence bu uygulama yanlış. O zaman biz anahtarları bırakalım hepimiz buradan çekelim gidelim. Şimdi yasada bile var adamın muayenesi yok adama 1 ay izin veriyorsun. 1 ay içerisinde muayenesini yaptırıyor geliyor yaptırmışsa devam ediyor yaptırmamışsa arabasını bağlıyorsun. Bizim zaten arkadaşların bu belgeden haberleri yoktu. Mesela o çalışan arkadaş şehir içerisine değil mücavir alana yolcu çekiyordu belki. Bu sıkıntılar bir anda çözülecek sıkıntılar değil. Biz kesinlikle kurallara uymayacağız diye bir düşüncemiz yok yasa çıkmış arkadaşlarda yasayı uygulamak zorunda ama biz öncelikle uyarılmalıydık. Uyarılmaz isek bu birlikteliği sağlayamayız. Kimi arkadaşım öğrenci çekiyor kimisi fabrikaya servis çekiyor" dedi.
Kümesteki tavuk gibiyiz
Şoförlerin çok mağdur olduğunu ifade eden Şeker, şoför esnafını "kümesteki tavuğa" benzeterek; "En mağdur esnaf ta şoför esnafı. Biz sanki kümesteki tavuk gibiyiz. İlle bir kural varsa ilk önce bize uygulanıyor. Kural önce bize uygulanıyor anlayamadığım sıkıntı bu. 2 bin 400 lira ceza yiyen arkadaşlara geri dönelim yemin ediyorum 4 ayda o parayı kazanamaz. Çok büyük paralar yok. Bir araba bir memurun kazandığı parayı ancak kazanır. Bu adam para kazanacak devlete olan yükümlülüğünü yerine getirecek, çoluk çocuğuna para götürecek evini geçindirecek. Birde böyle kurallarla karşılaşıyoruz. Tamam kural olsun, olmasın demiyorum ama önce bir bilgilendirsinler ondan sonra uygulansın. Uygulanacaksa ondan sonra müeyyideler uygulansın. Bu arabaların her çeşit sigortaları mevcut. Bir kalemde böyle bir ceza yazmak çok ağır" diye konuştu.
Toplantıda bir esnafta trafikte verilen en ağır cezanın kendilerine verildiğini, ölüme sebep olan şoförlerin bile bu cezayı almadığını savundu.
Kanunu bilmemek mazeret değil
Toplantıda konuşan Komiser Yardımcısı Faruk Yücel'de şoförlerin yolcu taşımacılığı yapılacaksa öncelikle uyulması gereken şartları öğrenmesi gerektiğini, bilmiyorsa gerekleri bilen bir arkadaşından da yardım alabileceğini ifade ederek, kanunu bilmemenin mazeret sayılamayacağını, şoförlerin kendilerini ilgilendiren kanunları bilmek zorunda oldukları dile getirdi. Yücel, belgeleri eksiksiz olan şoförlerinde bulunduğuna dikkat çekerek cezanın belgeleri eksik olanlara uygulandığına işaret etti. Yücel ayrıca kanunda cezanın kesin bir dille belirtildiğini kendilerinin de söz konusu kanunları uygulamakla görevli olduklarını anımsattı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol