Senin Cumhurbaşkanın KİM?

İlk ayağı 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde aday açıklama süreci sona erdi. CHP ve MHP'nin 'çatı' adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde anlaşmasının ardından HDP de partinin eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı aday olarak gösterdi. Son olarak ise AKP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterme kararı aldı. Erdoğan'ın da adaylığının açıklanmasından sonra propaganda sürecine geçildi. Seçmenin oylarını almak için yarışacak olan adaylardan kazanan isim ise Türkiye'nin ilk 'seçilmiş' Cumhurbaşkanı olarak da tarihe geçmiş olacak. Önadım Medya Grubu olarak Kırklarelili vatandaşların bilinçlenmesi amacı ile 3 Cumhurbaşkanı adayımızın öz geçmişini hazırladık. Kim kaç yıldır Türkiye'de? Eğitim durumları? Siyasi geçmişleri? Ülkemize verdikleri?

Recep Tayyip Erdoğan (26 Şubat 1954, İstanbul)
Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.
Siyaset felsefesini "muhafazakâr demokrat" olarak belirleyen Recep Tayyip Erdoğan, ideolojik parti geleneğinden gelen Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) kitle partisi haline getirmeyi hedefledi. Bunu yaparken de iktidarda geçirdiği üç dönem boyunca, yönetim süreçlerinde bütünüyle söz sahibi bir lider oldu.
Türkiye'nin 25. Başbakanı olan Erdoğan, 26 Şubat 1954'te İstanbul'un Kasımpaşa semtinde doğdu. Aslen Rizeli olan Erdoğan'ın babası deniz yollarında kıyı kaptanı, annesi ev hanımıydı. Erdoğan, Beyoğlu'ndaki Piyale Paşa İlköğretim Okulu'nu bitirdi.
1965'te parasız yatılı sınavını kazanarak İstanbul İmam Hatip Lisesi'ne kaydoldu. Erdoğan, Milli Türk Talebe Birliği'ne (MTTB) gidip gelmeye ve siyasetle ilgilenmeye de bu yıllarda başladı.
Spora düşkünlüğüyle bilinen ve gençliğinde arkadaşlarının oyun stilini ünlü Alman futbolcuya benzeterek 'İmam Beckenbauer' dediği Erdoğan, Camialtı ve İETT gibi kulüplerde futbol oynadı. Ancak babası profesyonel futbolcu olmasına izin vermedi.
1973 yılında, hem imam hatip, hem de dışarıdan fark derslerini vererek Eyüp Lisesi'nden diploma aldı. O dönemde imam hatip mezunlarının yükseköğrenim için tek seçeneği Yüksek İslam Enstitüsü'ydü. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1981 yılında ön lisans derecesiyle mezun oldu. 1978'de Siirtli Emine Gülbaran ile evlendi ve ikisi kız, ikisi erkek dört çocuk sahibi oldu.
Siyasete girişi
Erdoğan, Siyasete Necmettin Erbakan'ın genel başkanlığını yaptığı İslamcı Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Gençlik Kolları'na üye olarak resmen atıldı. 1976'de MSP Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanı oldu. Teşkilatta kısa sürede yükseldi. MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildiğinde 22 yaşındaydı. Bu görevini siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül askeri darbesine kadar sürdürdü. Darbeden kısa süre sonra askere gitti. Dönüşünde, tüm siyasi faaliyetler yasaklandığı için bir dönem özel sektörde müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
Ailesi
26 Şubat 1954 tarihinde doğdu.
4 Temmuz 1978'de Emine Hanım ile evlendi.
Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra ve Sümeyye olmak üzere 4 çocuk sahibidir.
Eğitim Durumu
1965 yılında Piyale Paşa İlkokulu
1978 yılında Istanbul İmam Hatip Lisesi
1981 yılında Marmara Üniv. İktisadi Ticari Bil. Fak.
Siyasi Kariyer
1976 yılında MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi.
1984 yılında Refah Partisi Beyoglu İlçe Başkanlığı'na seçildi.
1985 yılında Refah Partisi Istanbul İl Başkanlığı'na seçildi.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.
15 Mart 2003 tarihinde T.C. Başbakanı oldu.
Ekmeleddin İhsanoğlu (26 Aralık 1943, Kahire)
Türk bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat ve yazardır. Türk kültürü, İslam dünyası ve Batı dünyası ilişkileri ve Türk-Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri vardır. Bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödülün yanı sıra Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibidir.
2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.
16 Haziran 2014'te Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday belirleme görüşmeleri çerçevesinde CHP ve MHP tarafından "çatı aday" olarak gösterilmiştir. Daha sonra da bu partiler tarafından resmen cumhurbaşkanlığına aday göstertilmiştir.
26 Aralık 1943'te Kahire'de doğdu. Babası Yozgatlı müderris İhsan Efendi, annesi Rodoslu bir Türk ailenin kızı olan Seniye Hanım'dır. İhsan Efendi, eğitim için 1924'te geldiği Mısır'a yerleşmiş ve 1951'de Ayn Şems Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü'nü kurmuştu.
Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır'da Hıdiviye Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nde yükseköğrenim gördü. Öğrenciliği sırasında Kahire Milli Kütüphanesi'nde Türkçe yazma ve basma kitapların kataloglamasında çalıştı. 1966'da Fen Fakültesi'nden mezun oldu ve El-Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Yüksek lisansı sırasında El Ezher Üniversitesi'nde asistanlık ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı okutmanlığı yaptı. Bilim tarihi çalışmalarının yanı sıra Hamid, Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl, Nazım Hikmet gibi şairlerin eserlerini Arapça'ya çevirerek Türk kültürünü Araplar'a tanıtmaya çalıştı; Türk yazarlarından hikayeler içeren bir antoloji hazırladı (1970).
1970 yılında Türkiye'ye geldi ve Ankara Üniversitesi'nde göreve başladı. 1972'de eczacı Füsun Bilgiç ile evlendi, üç çocuk sahibi oldu. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora-sonrası çalışmalar yaptı.
1980 yılında İslam İşbirliği Örgütü'nün tavsiyesi ile İstanbul'da kurulan İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)'nin başkanlığına getirildi. Bu görevi 25 yıl sürdürdü. IRCIA bünyesinde Türk ve İslam kültürü konusunda büyük bir ihtisas kütüphanesi ve arşivi kurulmasına öncülük etti.
1984'te İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girerek profesör oldu. Bu üniversitede Bilim Tarihi Anabilim Dalı'nı kurdu. Üniversite ve IRCICA'daki görevlerinin yanı sıra Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliği
İhsanoğlu, 14-16 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü (sonradan İslam İşbirliği Teşkilatı adını almıştır) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısında, Genel Sekreterlik için Türkiye'nin adayı olarak gösterildi. Malezya ve Bangladeş ile genel sekreterlik için yarışan İhsanoğlu, 5 Haziran 2004?te Genel Sekreterliğine seçildi. Örgütün seçimle gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri oldu; görevi 1 Ocak 2005'te devraldı. Görev süresi, 18-20 Haziran 2008 tarihlerinde Kampala'da düzenlenen 35. Dışişleri Bakanları Konseyi'nde 5 yıllık bir süre için uzatıldı. İhsanoğlu, genel sekreterlik görevini Cidde'de düzenlenen törenle 30 Aralık 2013?te Suudi Arabistanlı İyad Medeni'ye devretti.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı
10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Cumhurbaşkanlığı için çatı adayı olarak açıklanmıştır.Daha sonra da bu partiler tarafından resmen cumhurbaşkanlığına aday göstertilmiştir.
Selahattin Demirtaş (10 Nisan 1973, Palu, Elazığ)
Zaza asıllı Türk siyasetçidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili ve Barış ve Demokrasi Partisi eş genel başkanı. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Hakkari'den aday olmuş ve seçilmiştir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Kardeşi Nurettin Demirtaş da aktif siyasetçidir.
Yaşam öyküsü
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş bir süre serbest avukatlık yapmıştır. Demirtaş, 2006 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptı. Selahattin Demirtaş Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasından sonra kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Gültan Kışanak ile birlikte başkanlık seçimlerini kazandı.
Eylül 2010 tarihinde, 2006 yılında yaptığı bir konuşmasında Abdullah Öcalan hakkında "Kürt sorununun çözümünde rolü değerlendirilmeli" açıklamasından sonra "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı; ancak hükmün açıklanması geri bırakılarak 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulması kararlaştırıldı.
Son olarak ise Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eş başkanlığına seçilen Demirtaş, partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Benim cumhurbaşkanım zoraki nikahla evlenmeye zorlanmış gibi ortada dolaştırılan bir aday yahut sadece etnisite üzerinden siyaset yaptığı herkesçe malum bir aday değil. Benim cumhurbaşkanım karşısında blok gibi zorlamayla duranlara karşı "ben hepinize yeterim" diye kendine güvenen bir lider.