Şakar; "Yasa hepimize hayırlı olsun"

Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun kapsamında Kırklareli İl Defterdarlığı öncülüğünde, SMMMO Binası'nda konferans düzenlendi. Konferansa başta Kırklareli İl Defterdarlığı olmak üzere, meslek odaları ve mali müşavir ve
muhasebeciler katıldı.
Konferansta yasada yapılan düzenlemeler ilgililere anlatıldı

Dün saat 14.00'da Kırklareli SMMMO Binası Toplantı Salonu'nda, Bazı Alacakların
Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun kapsamında Kırklareli İl Defterdarlığı öncülüğünde konferans düzenlendi. Konferansa başta Kırklareli İl Defterdarlığı olmak üzere, kanunla alakası bulunan odalar ve mali müşavir ve muhasebeciler katıldı. Konferansta yasada yapılan düzenlemeler ilgililere anlatıldı. Konferansa gelenler arasında Kırklareli İl Defterdarı Sacide Şakar, Kırklareli SMMMO Başkanı Burhan Üstünkol, Kırklareli Ticaret Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Başkanı Ali Fuat Şeker'in yanı sıra mali müşavir ve muhasebeciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Kırklareli SMMMO Başkanı Burhan Üstünkol, ülkemizde birçok torba yasanının çıktığını fakat sadece birkaç tanesinde başarılı olduğunu vurgulayarak; "Ülkemizde gelenek haline gelen bir yapılandırma. İki bucuk yılda bir yapılandırma yasası çıkıyor. Cumhuriyet tarihinde 40 tane torba yasa çıkmış. 1981'den bu yana 13 tane tahsilâtla, hızlandırma ile ilgili yapılandırmalar oldu. Sadece üç tanesinde başarılı olunmuşsa, hepimizin oturup düşünmesi lazım.

Bu durum iş dünyasının işleyişinden mi yoksa vergi yasalarının yapısından mı kaynaklanıyor bunun tartışılması lazım" diyen Üstünkol, Mali Müşavirler olarak somut ve gerçekçi bir yapılandırma bekliyorduk" ifadelerini sözlerine ekledi.
Üstünkol'un ardından sözü devralan Kırklareli İl Defterdarı Sacide Şakar, "6552 no.lu yasanın yürürlüğe girmesiyle Meslek Odalarımızın katkılarıyla bu toplantıyı Kırklareli Defterdarlığı olarak düzenlemiş bulunuyoruz.
Uzun süredir beklenen bir yasa. Belki beklentileri tam karşılamadı. Muhasebeciler Odası Başkanımızın ifade ettiği gibi çok sık aralıklarla çıkan yapılandırma yasaları, halk dilinde af yasaları aslında kamuoyunda vergi direncini besleyen uygulamalar. Sayın Bakanımızla yaptığımız toplantılarda bu yasaların çok sık çıkarılmamasını taleplerimizle iletiyoruz. Masanın öteki yüzünden bakıldığında, bir barış yasası herşeyden önce. Her ne kadar vergisini zamanında ödeyen mükelleflerimiz için bir haksızlık gibi değerlendirilse de devletin alamadığı, mükelleflerin herhangi bir nedenle ödeyemediği vergilerini bu yasalarla tahsil etme yoluna gidiyoruz" dedi. Şakar, konuşmasına şöyle devam etti;
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları;
30.04.2014 tarihinden önceki dönemler
Beyana dayanan vergilerde 30.04.2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler
2014 yılına ilişkin 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden (MTV) motorlu taşıtlar gibi vergi alacakları
30.04.2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük cezaları
Askerlik para cezaları,
Seçim para cezaları,
Nüfus para cezaları,
Trafik para cezaları,
Karayolları kaçak geçiş ücreti cezaları,
RTÜK tarafından verilen para cezaları.
6183 sayılı kanun hükümlerine göre vergi dairelerince takip edilen ve kanunun yayımlandığı 11.09.2014 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi devam eden öğrenim kredisi, konut kredisi destekleme fonu, haksız yere yararlanılan meslek ödemeleri, 4749 sayılı kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi kapsamındaki hazine alacakları ve benzeri alacaklarda kanun kapsamına girmiş bulunuyor.
6552 sayılı yasadan Yararlanma Şartları
30.04.2014 önceki döneme ait olması gerekiyor. Kanunun yayımlandığı 11.09.2014 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş yada ödeme süresi henüz geçmemiş olması gerekmekte.
Başvuru:
Vergi borçları ile ilgili vergi dairesine yazılı veya elektronik ortamda başvuru yapılabilecek.
1 Aralık 2014 son başvuru tarihi.
Taksitli ödeme
6 taksit 12 ay 1,05
9 taksit 18 ay 1,07
12 taksit 24 ay 1,10
17 taksit 36 ay 1,15
Belediyeler
36 ay Spor Kulüpleri 42 taksit
Ödeme şekli: Aralık 2014 sonuna kadar peşin ödemede bulunan mükellef için katsayı uygulaması yapılmayacak. Gecikme zammı ve faizi alınmayacak. Taksitli ödemelerde ise taksit seçeneklerinden birsinin seçilmesi zorunlu. Kredi kartıyla ödeme imkanı getirildi. MTV Mükelleflerine taksitlendirme süresi sonuna kadar fenni muayene izni getirildi. Vergi Dairesine davası bulunan mükelleflerin davasından vazgeçmesi durumunda başvurusu kabul ediliyor.
6511 Sayılı Kanun sonuçları (Türkiye)
5.248.052 başvuru yapılmış.
6.179.441 adet dosya oluşturulmuş.
39,4 milyar lira alacak yapılandırılmıştır.
05 Haziran 2014 sonu itibariyle 26,38 milyar lira tahsilat yapılmıştır.
Tahsilat oranı %67,01'dir.
6511 Sayılı Kanun sonuçları (Kırklareli)
24.002 başvuru yapılmış
26.695 adet dosya oluşturulmuştur.
114 milyon lira alacak yapılandırılmıştır.
05.06.2014 sonu itibariyle 71 milyon lira tahsilat yapılmıştır.
Tahsilat oranı %62,49 'tür" diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol