Sabahattin Ali, Kirklareli'nde yasiyor

21. Sabahattin Ali Kültür Günleri çerçevesinde, Türkiye’de ilk kez ilimiz Kirklareli’ne anit heykeli dikilen Sabahattin Ali’nin bu organizasyonu için çok sayida önemli isim de Kirklareli’ne geldi.

Çagdas Yasami Destekleme Dernegi (ÇYDD) Kirklareli Åzubesi’nin girisimleriyle yaptirilan Sabahattin Ali Heykeli, Istasyon Caddesin’deki yerine kondu ve açilisi yogun bir katilimla gerçeklesti. Kirklareli Milletvekili Tansel Baris, ÇYDD Genel Baskani Prof. Dr. Aysel Çelikel, Sabahattin Ali’nin kizi Prof. Dr. Filiz Ali gibi isimlerin yer aldigi organizasyon saat 16:00’da basladi. Emirgan Çay Bahçesi’nin önünde dikilen heykel nedeniyle isletmeci tarafindan mekanin adi da degistirildi ve Sabahatin Ali Parki oldu.

Müzikalite’nin konseri ile baslayan etkinlik heykelin açilisi ile devam etti. Açilisa, Belediye Baskan Vekili Resul Yildirim, CHP Il Baskani Vecdi Gündogdu ve çok sayida Kirklarelili katilim gösterdi.

“Torunlarimiz insallah adaleti aramazlar da,    bulmus olurlar”

Ilk konusmayi günün anlam ve önemine yönelik olarak ÇYDD Kirklareli Åzube Baskani Ibrahim Cebeci yapti. Daha sonra 68’liler Vakfi Birligi Baskani Sönmez Targan, heykelin yaraticisi Ziyatin Nuriev ve ardindan Filiz Ali kisa birer açiklama ile Sabahattin Ali’yi andilar. Filiz Ali yaptigi açiklamada, “Sabahattin Ali adaleti ararken ölüme dogru gitti.

Bu ülkede korkusuz ve namuslu olmanin nelere mal oldugunu biliyoruz. Biz de bugünlerde adaleti aramayi devam ediyoruz.

Insallah bizim torunlarimiz adaleti aramazlar da adaleti bulmus olurlar. Bütün öldürülen aydinlarin acili ailelerinin yaralarinin kapanmasini diliyorum” yorumunda bulundu.

Program Resul Yildirim ve Tansel Baris’in konusmalariyla devam etti. Baris, yaptigi açiklamada Sabahattin Ali’yi bir kez daha katilimcilara tanitti ve “Sazara bölgesinde Ali’yi katledenler elbette tarihin sayfalarinda cezasini çekmislerdir” dedi.

Konusmalarin ardindan hep birlikte kurdela kesildi ve heykelin açilisi yapildi. Heykelin açilisi sonrasi basin mensuplariyla biraraya gelen ÇYDD Genel Baskani Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Burada Sabahattin Ali Aniti’nin açilmasiyla birlikte eserleri gibi kendisi de sonsuza kadar Türkiye’yi aydinlatmaya devam edecektir” açiklamasinda bulundu. Programa istirak edenler arasinda yer alan Deniz Gezmis’in abisi Bora Gezmis’te, “Kirklareli’nin kendi ilinde katledilen düsünürü vefa duygusuyla anmasindan duygulandik. Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Insallah Türkiye, halkina ve ülkesine hizmet edenleri, o ugurda canlarini verenleri unutmaz” dedi.

“Sabahattin Ali’nin ölümü, Türkiye’de özgürlügün olmadiginin göstergesidir”

Etkinligin ikinci bölümünde açilisa istirak edenlerle söyleside biraraya gelindi. Buradaki konusmalarinda Aysel Çelikel, Sabahattin Ali’nin siyasi görüsleri nedeniyle öldürülmüs oldugunu anlatarak bu anitin gelecek kusaklara hem onun, hem de eserlerinin aktarilmasini saglayacagini dile getirdi. Çelikel, “Sabahattin Ali’nin ölümü, Türkiye’de hiç bir zaman özgürlügün olmadiginin kanitidir.

Ülkenin geçmisine bakildiginda katledilen sairler, yazarlar ve bilim adamlari görülmektedir” diye konustu.

Türkiye Yazarlar Sendikasi Genel Baskani Enver Ercan da söylesideki konusmasinda “Büyük çogunluk tarihten uzak. Sabahattin Ali ve onun gibi hayatini kaybedenlerin ölümleri faili meçhul degil, faili meshur olaylardir” degerlendrimesini yapti.

Egitimci yazar Mustafa Gazalci ise Sabahattin Ali’nin bir kez daha ölümsüzlestirildigini söyleyerek sunlari ifade etti:

“Kirklareli halki, o karanlik cinayeti kabul etmedigi, Sabahattin Ali’yi kalbinde yasattigi için kentin merkezine anit yaptirdi.

Bir kez daha bugün siddetin, karanligin degil barisin güçlü oldugunu burada yasiyoruz. Åzimdi sira devletin gücünü geçmiste yanlis kullananlara geliyor. Sabahattin Ali’nin ismini Bulgaristan’daki ders kitaplarinda degil Türkiye’de çocuklar kitaplarda okumali.”

Etkinligin sonunda Çagdas Yasami Destekleme Denegi Kirklareli Åzubesi Baskani Ibrahim Cebeci tarafindan Sabahattin Ali Aniti’nin yapimina katkida bulunan Ahmet Sagmal’a anitin bir maketi armagan edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol