SÖYLEŞİLERLE MALKARA GEZİSİ

1 Nisan 2014 Günü Keşan'dan Malkara'ya geçtim. Keşan Malkara yolunda küçük köyler. Duble yollarda tamir çalışmaları bazı yerlerde yapılıyor. Haliçköy, Saman yığınları bahçede açık hayvan ağırı. Satıret - Kuzu tandır tabelaları.
Malkara'da her yıl Eylül ayında süt ve süt ürünleri festivali yapılıyor. Süt Üreticileri Birlik Bşk. Osman Turgutlugil Yeni Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul olmuş. Harita Kadastro Mühendisi İSMAİL YILDIRIM:  "Diş hekimi Hatice Kaya'ların Yunanistan'daki çiftlikleri Atatürk'ün Dayısı'nın çiftliğine komşuymuş. Onunla bir söyleşi yapabilirsiniz. Malkara'nın altyapısı tamamlandı. Caddelere, yollara asfalt ve parke yapılacak" dedi. Atatürk'ün dayısının çiftliği Langazadadaydı. Mali Müşavir SAİM DURMAZ: "Babaannem Hayrabolu'nun Soylu köyünden olup Kapısızlardandır. Malkara'nın yerlisiyiz" dedi. Sohbete HAKAN SÜRÜCÜYLE devam ettik. HAKAN SÜRÜCÜ: Hayvan çiftliğimiz var. Süt fiyatları ucuz. Yem fiyatları pahalı. Süte zam geldimi yeme de zam geliyor. Saman ithalatı yapıldı. Süte destekleme yetersiz. Hollanda'ya gittik. Oradaki bazı Hayvan Çiftliklerini gezdik. Orada her şey şeffaf olup bize de yardımcı olmak istediler. Bankaların, devletin mali destekleri büyükmüş. Malkara Kozyürük kasabasındaki ağıra girdiğimizde tulumlarımızı, çizmelerimizi giyiyoruz. Ağabeyim KAAN SÜRÜCÜ İtalya'da mimarlık okudu. Ben de İngiltere'de Finans üzerine master yaptım. Şimdi hayvanlarla uğraşıyorum. Sütü makineyle sağıyoruz" dedi. BABASI İBRAHİM SÜRÜCÜ: "Tekstil fabrikasına ortaktım. Tekstil krizinde hayvancılık işine girdim. Babam Gönen'de doğdu. Anne tarafım Yugoslavya göçmenlerindedir. Baba tarafım Kırım'dan gelmişler. Oralarda at sütü (kımız) içip, at eti yerlermiş. Sınırdan geçerken Ruslar at sürülerimizi gasp etmişler. Kırım'dan gelip Gönen ilçesine yerleşmişler" dedi.
Televizyonda KURT SEYYİT VE ŞURA dizisini izlerken gözlerimiz doluyor. Sevilen romancı NERMİN BEZMEN'İN bu güzel aile hikayesi bir dramdır aslında.. Yaşam sevincimizi kaybetmemeliyiz. Kırklareli'nin peynirini, tatsan helvasını, hardaliyesini de severim. Malkara'daki Kaanlar süt ürünlerinden peynirinin kaliteli olduğunu söylediler. Süt üreticilerine, hayvancılığa gereken desteği yapmak lazım. Yem fiyatlarına da bir çeki düzen verilmelidir. Organik ürünlere de sahip çıkmalıyız. Sebze, meyve fiyatları çok yükseldi. Yaz günlerindeki yerli ürünlerimizin tadını özledik. Organik tarım desteklenmelidir. Çalışan köylü kadınları bahçesinin bir köşesinde sebze yetiştirirler. Komşuya da evlatlara da yeter. Üretici desteklenmelidir. Siyasi kavgalardan bıktık…
Sevgi saygı her şeydir. Köylü gençler köyleri terk edip Çorlu'ya, Kapaklı'ya, Çerkezköy'e çalışmaya gidiyorlar. Köyler boşalıyor. Köyler boşalmasın. Terörden bıkan köylüler kent merkezlerine yerleştiler. Gece kondu yaşamı zordur. İstanbul'un taşı toprağı altın diyerek güzel İstanbul'u mahvettiler. İnsanlar iş, ekmek, kaliteli bir sosyal yaşam istiyor. Sevgiyi, komşuluğu, insanlığımızı, akrabalığı unutan toplumlar vahşileştiler.. Her gün üç beş kadın öldürülüyor. Edirneli Kıymet Teyzemiz çocuk parkının yaşaması için koltuğunu kepçenin önüne koyup gündeme oturdu. Onunla gururluyuz. Şiddetsiz, kavgasız, kaliteli bir toplum olabiliriz. Bunun en güzel örneğini Edirneli Kıymet Teyze bize gösterdi. Ona teşekkür ederiz.
Malkara Final Dergisi Dershanesinde çalışan Emin Borazan: "Selahattin Demiraco'nun Trakya gezi notları belgeseldir. Yıllar sonraya da kalacaktır" dedi. MALKARA SARAYLI OSMANLI MUTFAĞI LOKANTASININ LEZİZ YEMEKLERİNİ YEMEDEN MALKARA'DAN DÖNMEYİNİZ. Papaz yağnisini, fındıklı sütlacını çok beğendim. Şencan Pakal Pakçil lokantaya gelenlerle ilgileniyor. Ortamı çok güzel. Turistik güzel bir lokanta. Yemekler orijinal. Lokanta 1989 yılından beri Osmanlı Mutfağı olarak halkın hizmetindedir. CNN Türk'te Mehmet Yasin'in Lezzet Durakları programına 26 Kasım 2011 tarihinde lokanta konuk olmuş. İnsanlar güzel şeylere layıktır…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol