Papazın Evi yeni görünüm ile hizmetinizde

Restore edilen Papazın Evi, "Papazın Evi Bistrocafe" adıyla hizmet vermeye başladı. Dün akşam açılışı yapılan Papazın Evi Bistrocafe, tarihi dokusunu dünya mutfağı ile birleştirerek sunuyor

Dün akşam saat 18.00'da "Papazın Evi Bistrocafe" Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, Papazın Evi Bistrocafe'nin sahibi İşadamı Ergin Kalınoğlu, İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'ın kestiği kurdele ile açıldı.
Çok sayıda davetlinin katıldığı açılışta bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Kırklareli'de bu tür mekanların çoğalması ve Kırklarelilerin bu tür mekanları sahiplenmesi gerektiğini kaydetti.
Özdoğan, "Kırklareli'ne ilk defa 1980 yılında geldiğimde gelir gelmez aşık oldum. Türkiye'de 56 ilde çalıştım Kırklareli'nin ayrıcalıklı bir kent olduğuna karar verdim. Buraya gelip gördükten sonra her yıl gelmeye başladım. Birçoğunuzun bildiği gibi İstanbul Üniversitesi adına o tarihten bu yana birçok projeyi sürdürüyoruz. Ben bir bilim insanıyım, üç ayak olarak düşündüm. Birisi bilimi üretmek onu zaten yapıyoruz, ikincisi ortaya çıkan bilgiyi topluma sunmak, topluma aktarmak üçüncüsü ise gelecek kuşaklara aktarmak. İkincisi çok güç geldi. Kırklareli kültürlü bir kent, huzurlu bir kent, birikimi olan bir kent. Bu kadar yüksek düzeyde kültür sahibi bir kentte bu kentin kültürel değerlerinin çok önemli olduğu yönünde Kırklarelileri kandırmak zor oldu. Kırklareli'nin kültür tarihi açısından çok özel olduğunu, dünya kültür tarihi içerisinde ayrıcalıklı bir yeri olduğunu Kırklarelilere anlatmaya çalıştım beceremedim. Tek anlatmayı becerdiğim insan Ergin Kalınoğlu oldu.
Bu tür örneklerin artması gerekiyor. Bu tür örneklerin sayısının artması gerekiyor. Buraya gelen insanları bir iki gün oyalayacak hale gelmesi gerekiyor. Ama bunun sadece dışarıdan gelen insanlar için değil Kırklareli'nin kendi insanları içinde olması gerekiyor. Kendilerinin bunu beğenmesi, Kırklarelilerin bu mekanları sahiplenmesi ve tadını çıkarması gerekiyor" dedi.
Bu bina bana ve şehrime bir anlam kattı
Özdoğan'ın ardından konuşan İşadamı Ergin Kalınoğlu, kendisini Mehmet Özdoğan'ın ikna etmesi ile giriştiği Papazın Evi'nin restorasyonunu 5 yıl süren çileli çalışmaların ardından tamamladıklarını, ancak çektikleri çileye de değdiğini ifade etti. Kalınoğlu, "Beni bu suya itenlerden birisi Mehmet Özdoğan. Çocukluğum benim bu sokakta bu mahallede geçti. Makine mühendisi oldum. Kendi kentimde yaşamayı çok arzu ettim. Yozgat, Tekirdağ, Çorlu dolaştım. İlke olarak para kazanmayı değil değer yaratmayı ön planda tuttum. Eğer onurunuzu yükseltirseniz, arkadan bir şekilde para kazanıyorsunuz. Bende bir şekilde para kazandım. İki seçeneğim vardı ya bunu bireysel bir şekilde harcayacaktım yada kentim adıma birşeyler yapacaktım. O sırada Mehmet Özdoğan beni 5 yıllık çileli bir sürece soktu ama şimdi diyorum ki iyi ki yapmışım. Çünkü derler ki insanlar onu en son hatırlayan insan öldüğünde ölürmüş. Ben bu bina ile biraz daha fazla yaşamak istedim. Bu bina bana ve şehrime bir anlam kattı" diye konuştu.
Keman virtiözü Nedim Nalbantoğlu'nun renklendiği açılışta kurdelenin kesilmesinin ardından restore edilen Papazın Evi davetliler tarafından gezildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol