"Özürlü Ticareti"mi yapılıyor?

Kırklareli'nin bazı ilçelerinde özellikle kırsal kesimdeki köylerinde yaşayan özürlü vatandaşların yine başka bölgelerden para karşılığı getirilen özürlülerle evlendirildiği iddia edildi. Kırklareli İl Genel Meclisi'ne araştırma önergesi olarak gündeme gelen konu Meclis'te hem konunun meclisin yetki alanında olup olmadığı tartışmasını başlattı hem de kimlerin nerelerde bu "ticareti" yaptığı sorusunu akıllara getirdi

Kırklareli İl Genel Meclisi'nin 8 Ekim 2014 tarihinde İl Özel İdare Hizmet Birimleri Toplantı Salonu'nda gerçekleşen 3. birleşiminde verilen yazılı önerge hem Meclis'te hem de kamuoyunda yeni bir tartışmayı başlattı. Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan'ın açıklamasını Meclis Üyesi Yeşim Girgin'e bıraktığı konu iki yönlü bir tartışmayı başlattı. Girgin, bazı bölgelerde özürlü vatandaşların başka bölgelerden para karşılığı getirilen başka özürlülerle evlendirildiğini, bunun ticaret haline getirildiğini hatta bu işin şebeke boyutunun bulunduğunu iddia etti. Komisyon olarak yaptıkları çalışmalar sırasında kendilerine bu yönde gelen şikayetler bulunduğunu söyleyen Girgin, "Birçok zihinsel özürlü kadın ve erkeklerin farklı şehirlerden farklı şehirlere para karşılığında evlilik yapıldığı 

bunun ticari bir hale geldiği ve bu özürlü ve zihinsel engellerin evliliklerinden özürlü çocukların dünyaya geldiğini, bunların üç dört değil en az 6 tanede çocuk dünyaya getirdiği, bunlarında bölgemizde özellikle kırsal da daha dağlık olan ilçelerde fazla olduğu, diğer bölgelerden para karşılığı getirip çok üzülerek söylüyorum hemcinsim olduğu içinde satıldıklarını ve bu evliliklerden daha sonra zihinsel özürlü çocukların dünyaya geldiği ortaya çıkmış durumda. Bundan da bölgemizde fazlasıyla var. Bunun bizimle ilgisi, ne yapılabilir ne edilebilir değil, araştırılması noktasında o bölgenin bazı muhtarlarının da bu işin içinde olmaları üzücü. Yetkili kişilere kadar gelindiğinde 'e ne yapalım onlarda gariban öylemi kalsınlar, biz öleceğiz onlara kim bakacak' mantığı ile yapılan bu evliliklerden özürlü çocuklar doğuyor. Bizim gücümüz olmayabilir ama en azından bunun kamuya bir şekilde duyurulması yada o bölgelerde araştırma yapılıp kimlerin ticari boyuta soktuğunu bulmalıyız. Resmen bu işi şebeke haline sokmuşlar. Yaşça büyük kadınlar geliyor, yaşça küçük beylerle evlendiriliyor sonuçta ikisi de özürlüymüş ne olacak deniliyor. Böyle bir şey var mı?
Siz iki tane özürlüyü evlendirip 6 tane çocuk yaptırdıktan sonra kime sordunuz da şimdi bize yardım edin diyorsunuz. Kanunen yasak demek ki imam nikâhı ile evleniyorlar. Gönül rızası ile değil tamamen ticari yapılıyor" ifadelerini kullandı.
1 özürlü oldu 5 özürlü
Konuya ilişkin söz alan Meclis Üyesi Gürcan Kırım, bu konu hakkında gittikleri Kırklareli'nin ilçesinde özürlü olduğu için Doğu Anadolu'dan 5 bin lira karşılığı getirilen kadınla bir vatandaş evlendirildiğini ancak şu anda her ikisinin de kötü koşullarda yaşadığını belirtti. Üstelik kadının 6 tane çocuk doğurduğunu söyleyen Kırım, bu çocuklardan 4'ünün de özürlü olduğunu tespit ettiklerini söyledi. "Şimdi 1 tek özürlü oldu 5 tane. Özürlü olmayan çocukta orada ders çalışmaya çalışıyor, annesi hem özürlü hem ailesi özürlü hem memleketinden uzakta yabancı bir ortamda, hiç akrabası yok, ekonomik gücü yok. Bir kadına yapılabilecek en büyük zarar. Bu konuda mutlaka bir şey yapılmalı" dedi.
Konuya ilişkin konuşan Aptullah Mutluer, bu tür olayların bölgede şebeke işinden çok münferit gerçekleşmiş olabileceğini tahmin ettiğini ifade etti.
Sizin ne yetkiniz var?
Konuya ilişkin bir yorumda Meclis üyesi Sadık Aykanat'tan geldi. Konunun suç boyutu bulunması nedeniyle İl Genel Meclisi'nin alanının dışında olduğunu belirten Aykanat,
"Bu konunu yeri burası değil. Alakasız bir konu. Boş bir konu. Bekçi değilsiniz, polis değilsiniz neyi araştıracaksınız? Bunu araştırma yetkiniz yoktur" dedi.
Konunun İl Genel Meclisi'nin yetki alanında olup olmadığı yönünde tartışmanın ilerlemesi üzerine Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, Yönetmelikteki ilgili maddeleri okuyarak, Meclisin feshi ile ilgili maddelerde, "İl Özel İdaresi'ne verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar alınırsa Meclis fesholur" denildiğini yine "İl Genel Meclis üyelerinden en az 3'te 1'i Meclis Başkanlığına istekte bulunarak İl Özel İdaresi'nin işleri ile ilgili bir konuda Meclis görüşmesi açılmasını isteyebilir" denildiğini belirtti.
Kırklareli'de olup biten her şey bizi ilgilendirir
Kırklareli'de olup biten her şeyin Kırklareli İl Genel Meclisi'ni ilgilendirdiğini belirten AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da, "Biz Kırklareli İl Genel Meclis üyeleriyiz. Burada ne olursa bizi ilgilendirir. Sadece bizim söylemek istediğimiz olay çocuk ana sağlık birimleri var, halk sağlığı müdürlüğü var. Bunlara sözlü ya da yazılı bilgi alabiliriz. Biz diğer bölgelere göre daha sağlıklı durumdayız başka yerde 10'sa bizde 1 oluyor. Zihinsel özürlü demeyelim. Akli dengesi yerinde olmayıp ta evlenmek isteyen birçok kişi var. Evlilik her bireyin en doğal hakkı. Özellikle kırsalda büyümüş bir türlü topluma kazandırılamamış insanlar var. Bundan dolayı değişik bölgelerden para karşılığı oluyor. Burada fazla olmuyor. Bizim konumuz mu derseniz Kırklarelideki her şey bizi ilgilendirir. Konu hassas. Kimse yanlış anlamasın bayan özürlü değil denildi o konuyla ilgili. Değilsede ey mübarek 1 tane yaptın niye 4 tane 5 tane yapıyorsun.
O bölgenin ana sağlıkları neredeydi bunları konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.
Konunun gündeme alınması yapılan oylama ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. devlet özürlüye ve bakana maaş veriyor ve rehabilatasyon okul masraflarını karşılıyor .5 özürlü 5 maaş eve giriyor .uyanıklar bunları dilendiriyor