ÖZEL GÜNLERİ GERİDE KALDI AMA KONULARI GÜNCEL

8 Nisan Dünya Romanlar Günü idi. Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Dünya Romanlar Gününü bir masajla kutlamış. Mesajla İlgili haber bizim Kırklar Haber'de çıktı. Dünya Romanlar Günü'ne dair başka yayın organlarında herhangi bir haber görmedim. Ben de Dünya Romanlar Günü'nü bizim KIRKLAR Haber Gazetesinden öğrendim. Günler, olaylar o kadar hızlı geçiyor ki yetişmek çok zor oluyor. Bu nedenle ülkemizde olduğu gibi kendi özel yaşamımızda olayları arkadan takip etmek zorunda kalıyoruz.
Romanlar yüzyıllardan beri dünyada gündem olmaktadırlar. Avrupa birliği ülkelerinde gün geçmiyor ki romanlarla ilgili bir haber çıkmış olmasın. Bu durum birazda onların "Mobil Toplum" oluşlarından ileri gelmektedir. Mobil Toplum hareket halindeki toplum demektir. Türk toplumu da Mobil Toplumdur. Bir kere yazmıştım, bir kez daha yazayım, geçen seçimden yakında yapılan seçime kadar yurdumuzda 13 milyon insan yer değiştirmiş. Oradan kalkmış bir başka yere konmuş. Bu hareketin tabii ki nedenleri vardır. Romanlar içinde aynı şey söz konusudur.
Malkara merkez olmak üzere Trakya Romanları üzerine ciddi araştırmayı 1990'lı yıllarda Hayrabolu'lu Müzeyyen Yıldız yapmıştı. O zaman üniversite son sınıf öğrencisi idi. Kendisini yakından tanımıştım. Şimdi nerededir, nerede çalışmaktadır bilmiyorum ama romanlar üzerine bir şey söylenip yazılacaksa Müzeyyen Yıldız'a başvurmak gerekir. Bende uzun zamandan beri romanlar üzerine araştırma yapmaktayım. Zamanım olursa onları bir kitapta anlatmak istiyorum.
Romanlar ilginç insanlardır. Günü birlik yaşarlar, Özgürlüklerine düşkündürler. Derler ki bu yüzden devlet kurmamışlardır. Yaşama sevinçleri vardır. Hareketli insanlardır. Birçok özelliklere, kabiliyetlere sahiptirler. En büyük özellikleri, yaygın olan kabiliyetleri müzik yapmak, kapı gıcırtısından kalkıp oynamaktır. Geçmişte Roman öğrencilerim, Halkevi Başkanı iken davul-zurna ekibim onlardandı. Artık bir zurna sanatçısı Kara Hüseyin (Hüseyin İnhalı), zurna sanatçısı Hasan, davulda Rasim ve Adil İtik ayarında sanatçı yetişmez. Onlar Halkevinde benim Folklor Kolunda yardımcılarımdı. Halkevi Oyun Ekibi onlardan oluşurdu. Kırklareli'ni dışarıda temsil etmekten keyif alırlardı. Bu vesileyle oyun ekibinde yer alan oyuncularımıda anmak isterim. Harika insanlardı. Hayata veda edenlere rahmet, geride kalanlara sağlıklar dilerim. Ancak çoğunun rahmete kavuştuklarını bilmiyorum. SARANTALI KÖYLÜM gazetesinde Nihat Özge onlar üzerine ciddi bir araştırma yapmakta, onlar hakkındaki bilgileri gelecek kuşaklara aktarmaktadır. Güzel bir hizmet yapmaktadır.
Bir bilgiye göre ülkemizin 78 ilinde roman yurttaşlarımız vardır. Kendi aralarında katmanlara ayrılmış olsalar bile onlar bütünü ile hayatının içinde ayak işleri gören insanlardır. Dünyada onlardan büyük devlet adamları, büyük sanatçılar yetişmiştir. Benim son yazdığım “KIRKLARELİNİ GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞIYANLAR” kitabımda iki roman sanatçı vardır. Türk Gölge Oyununa adını veren KARAGÖZ'de bir ünlü roman sanatçısıdır. Onun Kırklareli kökenli olduğunu anlatmakta güçlük çekmişimdir. Hala KARAGÖZ Kırklareli'nde fazla konuşulmaz. Marjinal olduğunu söyleyenler vardır. Kolay değil insanların birbirlerini kabul etmeleri, farkları hazmetmeleri.. Ancak, zaman herkesin hakkını veren bir süreçtir. Bunu unutmayalım.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol