"Neden Osmanlıca?"

Aktif Düşünce Kulübü 21 Mart Cumartesi günü saat 17: 00 da "Neden Osmanlıca?" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Kırklareli Üniversitesi öğrencileri, Kırklareli Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay ve konuşmacı olarak Osmanlıca Dergisinin genel yayın yönetmeni Metin Uçar katıldı. Konuşmada son zamanlarda Osmanlıcanın çoğu alanda konuşulur olduğu ve beraberinde gelen problem ve sorulara verilen cevaplar yer aldı. Konuyu tam anlamıyla açıklamak için Osmanlıca Dergisinin Genel Yayın yönetmeni Metin Uçar şunları kaydetti: "Neden Osmanlıca diye sorduk? Son iki üç senedir bu konu yoğunluk olarak gündemimize girdi. Her tarafta Osmanlıca konuşulur oldu. Bu beraberinde çok güzellikleri de getirdi. Bize bu talepte yaşadığımız bazı gelişmeler, gördüğümüz bazı güzellikler ve problemlerin çözümü noktasında bazı hususları sizlerle bugün burada paylaşmayı arzu ettik.

Öncelikle şu soru ile başlanabilinir. Osmanlıca denildiğinde yeni bir dil mi, ayrı bir dil mi sorusundan kaynaklanan bir araştırmanın neticesi olarak ortaya çıkıyor.
Fakat dert anlatıldıktan sonra artık Osmanlıca demekte çokta mazur yok. Osmanlıca bizim 600 ya da 1000 yıl dediğimiz tarihi ve kültürel derinliğimizi, duygu, düşünce bütün o birikimlerin sistematik bir yapı çerçevesinde kendi bünyesinde toplayan kelimelerin bir araya getirmiş oldukları cümleler ve bunların kaydedilmiş olduğu kitap, belge vs. bize ulaştıran bütünün adıdır aslında.
Dolayısıyla Osmanlıca dediğimizde işin içerisinde Türkçenin varlığı giriyor ki Türkçe esastır. Fakat Türkler Müslüman olduktan sonra her şeyi ile Kur'an'a benzemenin bir ifadesi olarak, hem lisanı kelimeleri buradan almışlardır, hem de aynı zamanda harfleri de ona benzetmişlerdir.
Siz bir polisi kıyafetinden tanırsınız, ya da bir kaptanı kıyafetinden tanırsınız, bir Osmanlı kültürüne tabii onun mirasçısı, torunları, varisleri olanları da onların kullandıkları yazıdan tanırsınız diye söylenir.
Aslında bu tanımayı, tanıtmayı, tanışmayı da beraberinde getiren bir husustur. Bir şeyin kıymeti neticesinde muhafazası da önemlidir.
Dolayısıyla kelimeler sadece söylendikleri, ifade edildikleri birebir manayla değil de bütün tarihi derinlik ve zenginliği ve buna bağlı olarak etrafında toparladıkları kültürle dünyamıza gelirler.
İşte Osmanlıca gerek Kur'an itibariyle Arapçadan onun Arapça kültüründen ve buna bağlı olarak diğer bütün dillerden etkileşimi çerçevesinde ortaya koymuş olduğu bütünün adıdır" diyerek ilgi çekici bir sunum gerçekleştirdi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. OSMANLICAMI.! ŞENOL DEVRİM 25 Mart 2015 Çarşamba 13:28:48

    BEYLER ALLAH AŞKINA BIRAKIN OSMANLICAYIDA TÜRKÇENİN YURT DIŞINDA GEÇERLİLİĞİ VARMI BANA OSMANLICANIN DÜNYA ÜZERİNDE HANGİ ÜLKEDE KONUŞULACAĞINIGEÇERLİLİĞİNİVE KABUL GÖRECEĞİNİ ANLATABİLECEK BİR ALLAHIN KULU VARMI AFRİKADAKİ KABİLEDE YAŞAYAN İNSAN BİLE BEYNELMİNEL DİLLERİ KONUŞARAK YERYÜZÜNDEKİ İNSANLARLA İLETİŞİM KURARKEN BİZ HALA OSMANLICANIN DERDİNE DÜŞMÜŞÜZ HANGİ İŞ KOLUNDAHANGİ İŞ MÜRACATINDA ÇOÇUKLARIMIZA SORUYORLAR OSMANLICAYIGÜNLÜK TÜRKÇEMİZİ KAÇ KELİMEDEN KONUŞARAK BÜTÜN GÜNÜMÜZÜ DEĞERLENDİRİYORUZ KENDİMİZİ İFADE EDİYORUZ DOĞRU DÜRÜST HAKKINI VEREREK GÜZELDOĞRU TÜRKÇEYİ KAÇ KİŞİ KULLANIYORDA OSMANLICANIN İHTİYAÇ OLDUĞUNU ÖĞRENİLMESİ GEREKTİĞİNİ KONU EDİP BÖYLE BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL ÖĞRENMEK İSTİYENLERİN YOLU AÇIK OLSUN BEN KENDİ ADIMA KEŞKE TÜRKÇEYİ TAM HAKKINI VEREREK KONUŞUP İLETİŞİM KURABİLSEYDİM DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

  2. Osmanlıca yaaaa!!!! 26 Mart 2015 Perşembe 11:29:52

    Türk milleti dışında 100 sene önceki harflerini okuyamayan bir nesil yok. Tarihimizi atalarımızın yazdığı Osmanlıca kitapları okuyarak öğrenmek daha sağlıklı olacaktır. Biz dilimizin kıymetini değerini bilelim de varsın diğer dünya devletleri ile anlaşmayalım.