Nasuh Mitap alkışlar ve sloganlarla uğurlandı

1970'li yıllarda sosyalist hareketin öncülerinden, Devrimci Yol'un kurucularından Kırklareli Yeniköy doğumlu Nasuh Mitap hayatını kaybetti. Dün cenazesine binlerin katıldığı, tabutunun arkasından sloganlar ve alkışlarla büyük bir kalabalığın yürüdüğü Mitap, 1,5 yıldır kanserle mücadele ediyordu.

Geçtiğimiz gün İstanbul Gaziosmanpaşa'da anısına düzenlenen törenin ardından Mitap, dün de ilimiz Hızırbey Camii'nde kılınan ikindi namazının sonrasında şehir mezarlığına defnedildi. Çevre illerden ve özellikle İstanbul'dan, cenazeye büyük bir kalabalık iştirak etti. Cenaze namazının ardından Karaumur Caddesi'nden itibaren sloganlar ve alkışlar eşliğinde, şehir mezarlığına kadar yürüyen kalabalık, Devrinin "Nasuh abisi"ne son görevlerini yaptılar.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okurken öğrenci hareketine katılan Mitap, Dev-Genç içinde yer aldı. 1970'lerin başında Mahir Çayan ve arkadaşlarıyla birlikte THKP-C içinde bulundu.
Mitap, 12 Eylül 1980'e gelindiğinde ise Devrimci Yol'a yönelik operasyonlar kapsamında yakalanarak tutuklandı ve 11 yıl Ankara Mamak Askeri Cezaevi'nde yattı. 12 Eylül Cuntası'nın 'tek tip elbise' uygulamasına karşı düzenlenen açlık grevlerine katıldı. Aktif siyasi hayatının, hapishane yıllarının sonrasında memleketi Kırklareli'ne çekilen Mitap, kabuğuna çekilerek baba yadigarı kışlalarında hayvancılık yaptı. Üreticiden tüketiciye ulaşmalı diyen, Cumhuriyet döneminin gençlik lideri, küçük çaplı da olsa son dönemde yoğurt ve peynir üreten bir mandıra işletti.
Nasuh Mitap için İstanbul'da tören düzenlendi
Dün uzun bir süredir yaşamakta olduğu Kırklareli'nde toprağa verilen Nasuh Mitap için ilk tören Gaziosmanpaşa'da yapıldı. Mitap'ın cenazesi hayatını kaybettiği Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden alınarak Gaziosmanpaşa Meydanı'na götürüldü ve burada çok sayıda kişinin katıldığı bir tören düzenlendi.
Kırklareli Belediyesi'ne ait cenaze arabasına konulan Mitap'ın tabutu Devrimci Yol örgütünün bayrağına sarıldı.
Törene, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın yanı sıra pek çok siyasi isimler katıldı.
Mitap dün de Kırklareli'nde binlerin katılımıyla toprağa verildi.
12 Eylül askeri darbesi ile birlikte tutuklanan ve yoğun işkenceli sorguların ardından Devrimci Yol Ana Davası'nda idam istemiyle yargılanan Mitap, 11 yıl hapishanede kaldı. Mayıs 2013'te ağır bir mide ameliyatı geçirdi ve ardından da kanser tedavisine başladı, 3 Kasım 2014 akşamı ise yaşamını yitirdi.

Suçlu değil, haklıyız!

 

"Savunmalarımda suçlu değil haklı olduğumuzu, Devrimciliğimden dolayı yargılanıyor olduğumu anlattım. Evet ben Devrimciyim, halkıma ve bütün insanlara sömürüsüz, baskısız, özgürlük, bolluk ve mutluluk dolu bir gelecek sağlamak için mücadele etmeyi insanlığın ulaşabileceği en yüce ideal ve dava olarak görüyorum. Ve böyle bir davanın saflarında yer almaktan onur duyuyorum. Mahkemenizin vereceği karar ne olursa olsun esas olarak tarih önünde Devrimciliğimin gereklerini yerine getirememekten dolayı yargılanacağımı biliyorum. Ve bu yargılamada aklanmayı umut ediyor ve diliyorum, Sosyalizme, ülkemin ve halkımın özgür, bağımsız ve aydınlık geleceğine olan inancımı tekrar bildiriyorum. İnsanlığın en yüce değerleri için, bütün dünya işçilerinin ve ezilen halkların kurtuluşu için mücadele eden bütün Devrimcilere buradan selam ediyorum."

Nasuh Mitap’ın 12 Eylül sonrası duruşma tutanaklarına geçen konuşmasından alıntıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol