Mikroya Mikroya Göl Olacak AMA!

2003 yılından itibaren Türkiye genelinde işlevselliğini devam ettiren Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı 2015 yılı itibari ile binlerce kadına 25 milyon TL kredi verdi. Fikrini söyle sermayeni al parolalı bu kredi sağlayıcı programı 09.03.2011 tarihinden bu yana Kırklarelili ev hanımlarının taleplerini bekliyor AMA!
Bu hizmetin Kırklareli Şubesi TGMP (Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı) faaliyete başlayan 69. şubesi. Kırklareli Valiliği ile Türkiye İsrafı Önleme Vakfı arasında yapılan protokol ve Kırklareli İl Özel İdaresi'nin desteğiyle faaliyetlerini Kırklareli merkez'de sürdürmekte. Kırklareli genelinde faaliyete geçtiği yıl olan 2011 yılında toplam 90 bin TL 2012 yılında 50bin TL fon ayrıldı. TAKİP EDEN YILLARDA henüz fon ayrılmadığını görüyoruz.

İl Özel İdaresi iş hanında faaliyetlerini devam ettiren Kırklareli Şubesi TGMP çalışanlarından konu ile bilgiler aldık.
2011 yılından itibaren Kırklarelili ev hanımlarını iş hayatına teşvik ettikleri belirten Şube Müdürü Kutsi Gülocak, "Bizim arzumuz Kırklarelili kadınların hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarıdır" diye konuştu.
Yaptıkları icraatlar hakkında da açıklama yapan Gülocak şunları söyledi: "2012 yılı itibari ile 550 kadın girişimciye destek sağladık. 350 aktif kadın üyemiz halen sağladığımız destekle işlerini sürdürmekte."
Nasıl kredi alınır?
Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı, 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır'da başladı. 2008 yılına kadar 10 bin kadına 12 milyon kredi dağıtıldı. Hem de tek bir sözleriyle… Canını dişine takan kadın, kredisini son kuruşuna kadar ödedi. Kredi dönüş oranı yüzde 100 oldu.
Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı, en büyük atağını ise kriz döneminde yaptı.
5 yılda 10 bin kadının yoksulluktan kurtulması için 'can suyu kredisi' verilmişti. Oysa krizin başlangıcından bugüne, yani 10 ayda, 15 bin kadına 18 milyon TL kredi dağıtıldı. Hem de ne bordro, ne kefil, ne teminat istendi.
5 kadının bir araya gelerek, 'şöyle bir iş yapacağım, bana kredi verirseniz, size olan borcumu öderim' demesiyle başlıyor süreç. Ardından 1 haftalık eğitimle kadınların kendine olan güvenleri perçinleniyor ve bu sürenin sonunda, yapacakları işe göre kredilerini alıyorlar. İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alıyor. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda ise katlanarak devam ediyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol