Marmara Şampiyonası için yarıştılar!

Dünya çapında büyük bir kitleye ulaşan ve e-spor olma özelliği ile dikkat çeken League of Legends (Efsaneler Ligi), geçtiğimiz Pazar günü yapılan bir etkinlik ile Kırklareli'ndeydi. Oyun tarzı, stratejisi ve oynanabilirliği ile dikkat çeken League of Legends, "ArminA Turnuvalarda" etkinlikleriyle oyunseverlere e-Spor ve lisanslı sporcu olma konularında bilgi vermek ve çeşitli turnuvalar düzenlemek için ilimizde yer aldı
Riot firmasının hazırlamış olduğu ve bir e-Spor olarak gündemde uzun süre tartışılan konular arasında yer alan League of Legends, e-Spor kavramının oyunseverlere daha iyi anlatılması ve çeşitli turnuvalarla oyunculara hediyeler dağıtarak sıkıntıların giderilmesi amacıyla Riot Ekibi olarak Kırklareli'nde turnuva düzenlediler. Kırklareli'nde Eganet İnternet Kafe'de yapılan turnuvaya çok sayıda oyunsever katılım gösterdi. 14 Aralık Pazar günü sabah erken saatlerde başlayan turnuvaya ilgi büyüktü. 5 kişilik bir ekip ile League of Legends'i daha büyük kitlelere duyurarak oyunseverlerle güzel vakit geçirmeye gelen Riot Ekibi'nden Topluluk ve e-Spor Koordinatörü Oğuz Kılıçarslan, konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Kılıçarslan açıklamasında, "Oyuncular beni daha çok Armina olarak tanıyorlar. Riot Games İstanbul Ofisi'nde Topluluk ve e-Spor Koordinatörü olarak çalışıyorum. Armina Turnuvalarda adıyla bir projemiz vardı. Bu projenin amacı, ülkemizde e-Spor'u geliştirmek, e-Spor'u anlatabilmek ve e-Spor kavramını insanlara daha iyi bir şekilde aktarabilmek. Aynı zamanda toplulukla buluşup onların sorularını yanıtlamak, birebir oyuncularla iletişime geçip sıkıntıları ne, onları mutlu eden veya üzen şeylerin ne olduğunu öğrenmek. Birebir sahada bunları görebilmek istiyorduk" dedi. Proje kapsamında 55 ili gezerek topluluklarla buluşacağını ifade eden Kılıçarslan, "Benimle birlikte başka arkadaşlarım da bu geziye eşlik edecekler. Bir video ekibimiz var ve belge niteliğinde video çekip, gittiğimiz illerin tanıtımlarını yaparak buralarda neler yaptığımızı ve nelerle uğraştığımızı belgesel tadında hazırlıyor ve bunları haftalık olarak yayınlıyoruz. Bugün 5 kişilik bir ekip ile buraya geldik. Daha önce Edirne'deydik ve Marmara Bölgesi ayağındayız şu an etkinliğimizin. Marmara Bölgesi etkinliklerinde 10 il gezeceğiz" açıklamasını yaptı.
"Kazanan takım
Kırklareli'ni temsil edecek"
Yapılan etkinliklerde Kırklareli'nde başladıkları turnuva hakkında bilgilendirmelerde bulunan Riot Games Topluluk ve e-Spor Koordinatörü Oğuz Kılıçarslan, "Burada şampiyon olan takımlar Kırklareli'ni temsil edecek ve Marmara Şampiyonası'na katılacak. Bu takımlar Marmara Şampiyonası'nda da başarılı olurlarsa bizim bir finalimiz olacak Türkiye Büyük Finali adıyla. Geçtiğimiz sezon Ülker Sports Arena'da büyük bir turnuva yaptık. Yaklaşık 10 bin kişi canlı olarak tribünlerden bu final maçını izledi ve oyuncularımız için güzel bir e-Spor ortamı oluşturmaya çalıştık. Bunun benzerini yine Türkiye Büyük Finali olarak 2015 sezonunda yapacağız. Amacımız ise buradaki şampiyonlar, Karadeniz Şampiyonu, İç Anadolu Şampiyonu, Marmara Şampiyonu gibi bölgelerinde şampiyon olan takımları misafir ederek orada profesyonel oyuncularla konuşmalarını sağlıyor, onlarla bu işin nasıl yapıldığı hakkında fikirler almalarına imkan tanıyoruz. Aynı zamanda TBF (Türkiye Büyük Finali)'ne girip bu e-Spor atmosferini orada yaşama fırsatı buluyorlar" dedi.
Katılım yüksek
Kırklareli'nde de düzenlenen e-Spor etkinliğine katılım oldukça yüksek oldu. 27 takımın kayıt yaptırdığı turnuva için üst limitin 20 olması nedeniyle 20 takım onaylanarak aralarından 16 as, 4 de yedek takım belirlendi. Takımlar Pazar günü saat 09.00'da toplanarak düzenlenen turnuvada birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye başladı.
League of Legends nedir?
Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan video oyunu. 27 Ekim 2009 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Oyunun baş tasarımcısı, Defense of the Ancients (DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak'dir.
League of Legends Defense of the Ancients örnek alınarak geliştirilmiştir. DotA modundan farklı olarak oyunda "Kabiliyetler" ve "Rünler" sistemi vardır. Oyunda yeteneklere getirilen bir değişiklik DotA'dan farklı olarak kullandığımız şampiyonların yeteneklerine üzerimize aldığımız eşyaların katkılarını ekliyor. Yani edindiğiniz her eşya, sahip olduğunuz yeteneklere artı bir güç olarak ekleniyor. Bazı yetenekler edindiğimiz eşyalardan %50-%60 olarak etkilenirken, bazı yetenekler ise eşyanın direkt olarak katkısını alabiliyor. MOBA türü bir oyundur. Strateji tarzıdır.
Haritalar
Oyunda 3 farklı oyun tarzı sağlayan toplam 4 adet harita vardır. Oyun gelişmekte olduğu için bu sayı her an değişebilir.
Summoner's Rift
Sihirdar Vadisi)
Summoners Rift haritası, Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Çok sayıda benzerlikler göstermektedir. Bu harita League of Legends oyununun en çok oynandığı ve turnuvaların yapıldığı ana haritadır. Ayrıca bu haritada yapay zeka şampiyonlarını takımlara ekleyebilir veya yapay zekaya karşı oynayabilirsiniz.
Haritada en fazla beşer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan "mavi takım" ve "mor takım"ın savaştığı haritadır. Haritanın sol alt köşesinde mavi, sağ üst köşesin mor takım bulunmaktadır. İki takımın ana üslerini birbirine bağlayan toplam 3 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst koridor, Middle lane - Orta koridor, Bottom lane - Alt koridor) Her yol üzerinde iki takımında üçer adet kule ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. Kuleler rakip takım oyuncularının kendilerini savunmaları için büyük avantaj sağlamaktadır. Önleyicilerin yıkılması ise karşı tarafın saldırı gücünü arttırmaktadır. Önleyici yıkıldığı zaman yıkan takımın yaratıklarına (minion) ek olarak her tur süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Eğer her yoldaki önleyiciler yıkılırsa her yoldan ikişer adet süper minyon gelmeye başlar. Takımların ana üslerinin merkezinde Nexus binalası ve bu binayı koruyan 2 adet kule (Nexus Towers) bulunmaktadır. Karşı takımın Nexusu'nu yıkan takım oyunu kazanır.
Haritada bulunan 3 yol üzerinden de belli aralıklarla 6 - 7 (7. yaratık 3 seferde bir, cannon minion) yaratık (minion) gelmektedir, her takım 3 yol üzerinden gelen yaratıkları veya düşman şampiyonlarını öldürerek para ve tecrübe kazanırlar. Yol üzerindeki kendi kulelerini koruyup karşı tarafın kulesine olabildiğince zarar vermeye çalışırlar. Ayrıca para ve tecrübe kazanmak için üç yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıkları (Neutral Monsters) öldürebilirler. Bazı tarafsız yaratıklar para ve tecrübe yanında ekstra özellikler de vermektedir.
The Twisted Treeline (Uğursuz Koruluk)
The Twisted Treeline haritası Summoners Rift haritasıyla benzer özellikler taşımaktadır, 3.sezonun başlamasıyla bilgisayara karşı oynanabilir. Haritada en fazla üçer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan sol tarafta mavi takım ve sağ tarafta mor takımın savaştığı haritadır. Takımların ana üslerini birbirine bağlayan 2 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst yol, Bottom lane - Alt yol) Yolların her birinde ikişer adet kule (tower) ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. İki yoldan da belli aralıklarla yaratıklar gelmektedir, karşı tarafın önleyicisi yıkılınca o yoldan süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Her takımın ana üssünde Nexus binası ve bunu koruyan kule bulunmaktadır. Karşı tarafın Nexusu'nu yıkan takım oyunu kazanır.
Haritanın üst tarafında ve iki yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıklar (Neutral Monsters) bulunmaktadır. Bu yaratıklar öldürülünce para ve tecrübe vermektedir, bazıları ekstra özelliklerde vermektedir.
Hakimiyet haritası
Hakimiyet haritası oyuncuların uğursuz koruluk adı verilen haritaya giriş yaptıklarında oyunun asıl amacı olan merkez binayı yok etmek yerine ilk 100 minyona ulaşan yada ilk kuleyi deviren kişinin kazandığı şu an etkin olmayan haritalardan biridir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol