MESAJLARA DİKKAT

İnsan ve çevre sağlığına karşı riskleri nedeniyle toplumsal tepkilere karşın, tüm çevremizi işgal eden BAZ istasyonları ve buna bağlı CEP telefonları zarar vermeye devam ediyor. Cep telefonları; sosyal yaşamdaki vazgeçilmez kullanımı nedeniyle, hızlı teknolojik gelişimini sürdürerek hizmet niteliği ve kapasitesini arttırırken, insan ve doğaya karşı verdiği zararların beraberinde tüketicilerin düştüğü tuzaklara da aracılık yaptığı tartışılmaz.
Cep telefonunu işinde, eğitiminde, sosyal ve özel yaşamında bilinçli kullanan da, laf olsun, benimde olsun vb. ihtiyaç dışı kullanan da günde 3-5-15, belki de onlarca SMS dediğimiz kısa mesaj almakta.  Bu mesajlar, reklam amacıyla olduğu gibi, bilgilendirme amacını da taşıyor olabilir. Reklam niteliğini taşıyan mesajlara amenna diyeceğiz ama, her reklamın her insanı ilgilendirmediğinden yola çıkarak çoğumuzu meşgul etmesi, bataryamızın enerjisini harcaması, ilave elektromanyetik ışınlara maruz bırakması ve farkında olmadığımız daha başka mağduriyetlerimiz bile karşı durmamıza yeter. Ya diğerleri?
Özellikle bilgi verme adına telefonumuza gelen mesajların bize bedeli ne biliyor musunuz? Gerçi bilsek ne olacak… Biz ne sağlık, ne de ekonomik saldırılara eyvallah ederiz. Çünkü; bize bir şey olmaz…
Geçtiğimiz günlerde bana bir arkadaşım geldi, bir sorunu olduğunu ve nereden çözüm isteyeceğini bilmediğini söyledi. Anlatmasını istedim, devam etti:
-Malum adını vermek bile soruşturmaya tabi bir konu üzerinde davalı olup, aynı konuda yüzün üzerindeki kişinin dava sonucu, arkadaşımızın cep telefonuna SMS olarak bildirilmiş. Bildiren kurum UYAP. Yani, bir resmi kurum.
Sen ve senin kader birliği ettiğin insanlara ait bilginin sana gelmesi, aslında güzel bir şey. Faturayı biz ödemeyeceksek eğer, eyvallah buyur gelsin. Ama, öyle olmuyor. Her bir iletinin parasını maalesef farkında olsak ta, olmasak ta bizden alıyorlar.
 Aklıma, yıllar önce ülkemizi ekonomik abluka ve borç sarmalına alan DB ve İMF ile ilgili bir fıkra geldi;
-Bir gün, Anadolu'nun bir yöresinde ve dağ başında bir çoban yüzlerce koyununu otlatırken, yakınlarından geçen bir otobanda son model lux bir jip durmuş ve içinden biri inerek çobana doğru yaklaşmış.
-Konuşmasından yabancı olduğu ama, Türkçe'yi de iyi konuştuğu anlaşılan adam, çobana 'doğal güzelliğe hayran kaldığı için biraz seyretmek ve biraz da hava almak için durduğunu' söyleyerek, sohbeti devam ettirmiş. İş, çobanın kafasını karıştırmak ve ne kadar teknolojik bilgi alma olanağına sahip olduğunu göstermek için demiş ki;
-Arkadaş, otlattığın koyunların sayısını bir bakışta bilirsem, bana bir koyun verir misin?
-Çoban düşünmüş, kopya almadan bilmesi mümkün değil diyerek peki demiş.
-Adam, mini bilgisayarını açmış, şöyle bir iki işlem yapıp, 427 adet koyunun var, demiş.
-Çoban şaşırmış ama, söz de vermiş bir kez. Bir koyunumu al der demez beyefendi birini yakalayıp jipin bagajına koymuş.
Çoban düşünmüş ve bu çok bilmiş herife ne yapabilirim de rövanşı alırım derken, aklına bir çıkış yolu gelir ve,
-Ben de, sizin kim olduğunuzu bilirsem aldığınızı iade eder misiniz? Diye adama sorar. Adam da, gayet kendinden emin, hay hay demiş.
-Çoban, hiç düşünmeden 'siz bir DB veya İMF uzmanısınız' demiş. O, kibirli adam şaşırmış, kekelemiş ve hayretler içinde, 'Nereden bildiniz?' demiş.
Çobanın verdiği adamı tanıma gerekçeleri, daha ilginç ve daha düşündürücüdür. Halkın uyanışı, o tarihlerde başlamıştır. Çoban devam etmiş;
1.Bu ülkeye, halkın bilgisi dışında ve istenmemenize rağmen geldiniz.
2.Bizim bildiklerimizi, bize bir bedel karşılığında veriyorsunuz.
3.Aslında, koyunlarımın sayısı 426'dır. Bir yanılgıyı hoş gördüm ancak, arabaya aldığınız köpeğimi de koyun yerine koymuşsunuz.
Hikayedeki bu durum halen devam ediyor. Çoban, koyunları otlatmaya devam ederken, deşifre olmalarına rağmen hem daha organize ve hem daha donanımlı ve güçlü bir konumda ülkemizi de başkaları yönlendiriyor. (Bunun, paralel oluşumlarla ilgisi hem var, hem de yok sayılır)
Önceki yazımda da değindiğim gibi, vatandaşını mağdur eden devlet ise; özel teşebbüse kötü örnek ve çok ciddi bir emsal oluşturur.
Nereden olursa olsun, cep telefonlarımıza gelen SMS'ler bizim istemimiz dışında geliyor. Merak edip açtığımız öyle iletiler var ki; bizi borç taahhüdü altına sokabiliyor. Açmasan meraktan, açarsan da kabullendiğin borçtan perişan oluyorsun. Siz, siz olun açmayın diyorsam da, ben de açtım ve kabul etmiş olduğum taahhütten kurtuluncaya kadar canım çıktı.
Bu, aslında ilgili kamu kurumunca önlenebilir bir olumsuzluk ama, ne yapalım 'vatandaş, gasp edilen haklarını almak için uğraşarak; gezmekten, düşünmekten biraz uzak dursun' diyen yetkililer de seyrediyor.
KUSURLU ÜRÜNLER…
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, oda ısıtıcısı ve yangın söndürme cihazlarının da aralarında bulunduğu güvensizliği tespit edilen 14 ürün hakkında toplatma kararı verdi.  
Haklarında piyasaya arz yasağı, toplatma ve bertaraf kararı verilen ürünler arasında, oda ısıtıcısı, gaz alarm cihazı, ani su ısıtıcısı, yangın söndürme cihazları bulunuyor.
Toplatmaya konu ürünlerden ellerinde bulunanların, ürünün üreticisine başvurması gerekiyor.
Toplatma kararı verilen ürünler şöyle:         
"Ufo Işıkla Isıtma Sistemleri San. ve Tic. Ltd.Şti
UFO Marka-S/23 Model 220-230V, 50-60 Hz, IPX0, 2300-2500 W Işımalı Oda Isıtıcısı        
Asel Madeni Eşya SanayiTicaret A.Ş.    
Aselhot marka AH-8020 model 220-240V, 2000W İnfrared (Işımalı) Oda Isıtıcısı
Gülpa Yangın Söndürme Cihazları San. Paz. Tic. Ltd. Şti.             
GÜLPA marka 6 Kg Yangın Söndürme Cihazı      
Akkar Yangın Söndürme Bilgisayar Otomasyon Sistemleri İnşaat Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.  
Akkar marka 6 Kg ABC KKT içeren Yangın Söndürme Cihazı         
ÖzRadikal Yangın Söndürme Cihazları Ltd. Şti.
ÖzRadikal marka 6 Kg ABC KKT içeren Yangın Söndürme Cihazı
Güney Yan. Sön. Yangın Söndürme Cihazları Hırdavat Elektrik Malz. San. Tic. Paz. Ltd. Şti.      
Güney marka 2 Kg ABC KKT içeren Yangın Söndürme Cihazı       
Tek-Sön Yangın Söndürme Sanayi-Yaşar Trabzon          
Teksön marka 6 kg'lık Yangın Söndürme Cihazı
Yan-San Yangın Söndürme Sanayi Metin Çağlayan       
YAN-SAN marka 6 kg'lık yangın söndürme cihazları        
Ekoplast Mühendislik Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.  
İnci marka EKO-ES-2010 model 7000 W ani su ısıtıcısı     
ABC Elektronik San. Tic. Ltd. Şti.             
İkon marka GD 401 model Gaz Alarm Cihazı       
Güner Elektroplastik San. Tic. Ltd. Şti.
Sinan GÜNER marka GR 5023 model 7000W ani su ısıtıcısı           
Batum Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti.         
Termoking marka BT-605 Plus model 6700W ani su ısıtıcısı          
Ünsal Yapı ve Dayanıklı Tüketim Malları San. Tic. A.Ş.
Skytech marka ST 99 model 7000W ani su ısıtıcısı             
Ege-San Elektrikli-Elektriksiz Ev Aletleri San. Tic. Ltd. Şti.          
Ege-San Prenses marka BT.M4 model 7300W ani su ısıtıcısı"
Bilginiz olsun istedim.    

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol